|

Cumhurbaşkanlığı seçim 2018 sonuçları 24 Haziran

2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları belli olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce, Temel Karamollaoğlu ve Meral Akşener'in Cumhurbaşkanlığı adayları 24 Haziran 2018 seçim sonuçları sonrasında yeni sistem de Cumhurbaşkanı belli oluyor. İşte Cumhurbaşkanlığı seçim 2018 sonuçları...

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 16:32 - 18/06/2018 Pazartesi
Diğer
Cumhurbaşkanlığı seçim 2018 sonuçları haberimizde.
Cumhurbaşkanlığı seçim 2018 sonuçları haberimizde.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları belli olmaya başladı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığına Recep Tayyip Erdoğan'ı net bir çoğunlukla birinci turda seçeceğiz. Mecliste'de AK Parti'nin 300 üzerinde milletvekiline sahip olacağı bir tabloyla karşılaşacağız." dedi.


Erdoğan seçim tarihini açıkladı

Bahçeli’nin Ankara’yı hareketlendiren "erken seçim" çağrısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli, Külliye’de bir araya geldi. İkili arasındaki görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

Bahçeli’nin çağrısının yetkili kurullarla görüşüldüğünü vurgulayan Erdoğan, seçimlerin 24 Haziran 2018'de yapılmasına karar verildiklerini açıkladı.

TBMM’nin erken seçim kararı ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin takvimini tamamlayarak Resmi Gazete’de yayımladı.Takvimin yayınlanması ardından cumhurbaşkanı adayları listesi, partilerin ittifakı ve seçim pusulaları netleşti.

YSK seçmen kaydı sorgulama

Yurt İçi seçmen sorgulama yapmak için YSKS'nin internet sitesine girip, “Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl”, “T.C. Kimlik Numarası”, “Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No” gibi bilgileri doldurduktan sonra resim doğrulaması yaptığınızda nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak, bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.

5 ayda 5 milyon oy

7 Haziran 2015 Milletvekili seçimlerinden sonra oluşan parlamento aritmetiği koalisyonu gerektiriyordu. Ancak, koalisyon için gereken anlaşma ortaya çıkmadı ve seçim 1 Kasım 2015'de tekrarlandı. AK Parti yüzde 49.48, CHP, 25.31, MHP 11.90, HDP ise 10.75 oranında oy aldı.

AK Parti Haziran'dan Kasım ayına 5 aylık süre içerisinde hanesine 5 milyona yakın oy kattı. Buna karşın MHP 2 milyon, HDP ise yarım milyondan fazla oy kaybına uğradı. Dramatik bir değişim yaşanmayan tek parti CHP oldu. Türkiye genelinde CHP'nin oyu yaklaşık yüzde 25.31. 7 Haziran'da bu rakam yüzde 24,95'ti.

#Genel seçim
#Cumhurbaşkanlığı seçimleri
#2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri
#24 haziran genel seçimleri
6 yıl önce