|

Kurban duası: Kurban keserken okunacak dualar nelerdir?

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte kurban kesme ibadetiyle ilgili fıkhi konularda merak ediliyor. Kurban keserken besmele çekmenin hükmü nedir? Kurban keserken yapılacak dualar nelerdir? Kurban duası var mı? soruları ve merak edilen birçok sorunun cevabı yenisafak.com'da. İşte ayrıntılar.

14:04 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 18:14 - 29/07/2020 Çarşamba
Diğer
Kurban duası.
Kurban duası.

Kurban keserken yapılacak dualar nelerdir? Kurban keserken besmele çekmenin hükmü nedir? sorularının yanıtı haberimizde.

KURBAN DUASI

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir. (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191).

Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, elHâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)


#Kurban kesimi
#Kurban keserken yapılacak dualar
#Kurban nasıl kesilir?
#Kurban duası
6 yıl önce