|

Zeytin ağacından İsrail zindanlarına

İsrail hükümeti tutuklu yazar Velid Dakka’yı yeni romanı nedeniyle cezalandıracağını duyurdu.Yazarın kardeşi ise “Nüshaları izinsiz çıkarmadık” diyor.

Hatice Saka
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 12:42 - 4/11/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Velid Dakka ve annesi.
Velid Dakka ve annesi.

İsrail, Filistinli tutuklu yazar Velid Dakka’yı “Zeytinyağı’nın Sırrı” kitabı nedeniyle cezalandıracağını açıkladı. İsrail Cezaevleri Yönetimi romanın çocuklar ve gençlere kötü örnek olacağını iddia etti. Yönetim ayrıca yazarın romanının nüshalarını cezaevi dışına nasıl çıkardığı hakkında soruşturma açacak. Velid Dakka’nın kardeşi Esed Dakka ise, nüshaların bir avukat aracılığı ile cezaevinin izni kapsamında çıkartıldığını söyledi. Yetkililer Filistinli yazara verecekleri cezanın içeriğini henüz açıklamadı. Diğer yandan İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri, yazarın doğum yeri olan Baqa el-Gharbia belediyesinin salonunda “Zeytinyağının Sırrı” adlı kitabın tanıtımı için düzenlenecek olan töreni de iptal ettiklerini açıkladı.

HAPİSTEYKEN OKUDU

Dakka, 1984 yılında bir İsrail askerini kaçırıp öldürme suçlaması ile müebbet hapse mahkum edildi. Hapisteyken yarım kalan üniversite öğrenimini tamamladı. Ayrıca siyasi bilimler dalında yüksek lisans diploması aldı. Filistinli yazarın son eseri “Zeytinyağının Sırrı” isimli romanda ise cezaevindeki babasını ziyaret etmek isteyen bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Romanın kahramanı olan çocuk, hapishaneye nakledilen bir zeytin ağacının içine saklanarak cezaevinin içine giriyor. Yazar, romanında, bir çocuğun hayal dünyası üzerinden işgal karşısındaki irade, kararlılık, bilgi ve hayal gücüyle oluşturulacak çözümlere dikkat çekmeyi amaçlamış. Ancak İsrail yönetimi romandaki ifadelerin tehdit içerdiğini öne sürüyor.


CEZASINI
UZATIYORLAR

Geçtiğimiz yıllarda yine İsrail Cezaevleri Yönetimi Dakka’nın cezasını iki yıl uzatma kararı almıştı. 1986 yılından beri hapiste olan yazar 37 yıl ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Yıllardır ciddi sağlık sorunlarından muzdarip olan yazarın eşi ve ailesi İsrail’in onun cezasını çeşitli bahanelerle her seferinde uzatttığını dile getiriyor.

1 MİLYON İNSAN GÖZALTINA ALINDI

İsrail hapishanelerinde 57’si kadın, 300’ü çocuk 6 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor. Filistin Esirler Cemiyeti’nin raporuna göre İsrail’in işgal yıllarının başından bu yana yaklaşık 1 milyon kişiyi gözaltına aldı.

#Velid Dakka
#zeytin
#kitap
5 yıl önce