|

Yemen’in ilk filmi Oscar yolunda

Yemen’in ilk uzun metrajlı filmi “Düğünden 10 Gün Önce” Oscar’a gidiyor. En iyi yabancı film dalında yarışa katılan film, Yemen savaşı sırasında hayatı alt üst olan iki gencin hikayesini anlatıyor.

Hatice Saka
04:00 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 05:51 - 17/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Yemen’in Aden kentinde çekilen filmde Hadeel AbdulHakeem, Abeer AbdulKareem ve Noor Abdullah gibi isimler rol alıyor.
Yemen’in Aden kentinde çekilen filmde Hadeel AbdulHakeem, Abeer AbdulKareem ve Noor Abdullah gibi isimler rol alıyor.

Yönetmenliğini Amr Cemal’in yaptığı, “Düğünden 10 Gün Önce” Yemen’in ilk uzun metrajlı filmi olarak tarihe geçti. İlk gösterimi Aden kentinde yapılan film, 2015’te başlayan savaşı sivillerin gözünden anlatıyor. Tarihe geçen film bir süprize atarak Oscar’a gitmeye hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl 91. kez düzenlenecek Akademi Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Film” kategorisinde yarışacak. 2004 yılında çekilen 1 saatlik “Yeni Gün” filmi de ülke tarihine geçmişti. İngiliz yapımı olan film, sadece Sanaa Arap Kültürü’nün Başkenti Festivali” için hazırlanmıştı ve uzun metrajlı değildi. Bu anlamda film hem tamamen Yemen yapımı hem de ilk gişe filmi olması açısından büyük önem taşıyor. Yemen’in ilk uzun metrajlı filmi bir süprize imza atarak

DUYGUSAL BİR HİKAYE

Filmin gösteriminde konuşan yönetmen Amr Cemal, filmin Yemen dramasına yeni bir soluk getireceğini söyledi. Cemal, savaş sonrası boy gösteren ekonomik ve sosyal şartlar tarafından tüketilen genç bir adamın durumunu işleyen filmi şu sözlerle anlattı: “Üç yıl önce şehirdeki savaş başlamadan önce Aden’deki nişanlı genç bir çiftin arasındaki duygusal hikayeyi ve durumlarının nasıl tersine döndüğünü anlatıyoruz. Savaşın gölgesinde kalan sıradan insanların ne yaşadığını göstermek istedim. Nişanlısının evi yıkılan genç adam bir çıkış yolu arar. Artık onun için bu sadece bir evlilik değil bir meydan okuma.”


Çekimleri iki ay süren film ancak altı ayda tamamlanabilmiş. Filmin yapımcısı Ali Bin Amr, Aden’de savaşın zorlu şartlarına rağmen Yemen halkının hep yanlarında olduğunu söyledi. Zor şartlar altında filmi çektiklerini belirten yapımcı “Çekimler sırasında tek destekçimiz Aden halkı oldu. Çok zor şartlarda çalıştık. Ancak hepsinin üstesinden geldik” diye konuştu.


Düğün salonunda gösterildi

Filmin yapımcısı Bin Amr, hikayeyi ilk başta dizi olarak düşündüklerini ve adını “Düğünden Önce 30 Gün” koyduklarını dile getirdi. Hazırlıklar sürerken ülkede patlak veren savaş, olayların akışını değiştirmiş ve dizi projesi iptal edilerek filme karar verilmiş. “Düğünden 10 Gün Önce” adını alan film, ülkede sinema salonu olmadığı için şimdilik düğün salonlarında gösteriliyor. Yemen halkının filme ilgisi ise oldukça büyük.

#Yemen
#Oscar
5 yıl önce