İspanyollar, o devrin en büyük sömürgeci güçlerinden biri. İspanya da hemen Akdeniz’in karşı kıyısı… Endülüs. Biraz Arap, biraz Roma, biraz Türk etkisi derken Akdeniz’in doğal mutfak kültürünün İspanyol yorumu oldukça güzelleşmiş. Zeytinyağı, kırmızı et, acı ve baharatlar, hamur işleri, özellikle de kuskus. Bütün bu etki İspanyol korsanlar eliyle Meksika’ya taşınmış. Aslında kakao, mısır, domates, fasulye, çili gibi yiyeceklerin ve bugün çokça kullanılan chia ve amaranth tohumlarının, muz ve nar meyvelerinin sevilerek kullanıldığı Meksika’da pirinç ve buğdayın, koyun etinin kullanımı bu döneme rastlıyor.
TEKNİKLERİ BAMBAŞKA
Yetişen bitkiler, eti yenen hayvanlardan tutun da pişirme tekniklerine kadar bambaşka, kendine özgü bu mutfak, aslında biraz da zor kullanılarak değiştirilmiş. Çünkü mutfak doğrudan hem inançla hem de ekonomiyle ilintilidir. Konuyu çok dağıtmadan Meksika mutfağından birkaç tarifi bizim damak tadımıza uyarlayarak vermek istiyorum. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.
* 8 yeşil dolmalık biber * 1 nar * 1 avuç kuru kayısı * 1 avuç ceviz * 1 avuç badem * 1 avuç siyah kuru üzüm * 1 patates * 1 havuç * 1 avuç bezelye * 1 kabak * 200 gram koyun sırt eti * 5 domates * 1 tutam maydanoz * 2 kuru soğan * 2 yemek kaşığı tereyağı * Tuz * Kırmızı biber * Kekik * Toz tarçın * 1 su bardağı krema
Eti önce hafifçe kızartalım. Su ekleyip 10 dakika pişirelim. Sudan çıkardığımız eti minicik küpler halinde doğrayalım. Biberleri közleyelim ve soğutup soyalım. Sapından ucuna doğru kesip çekirdeklerini çıkartalım. Domatesleri püre yapalım. Bütün sebze ve kuru meyveyi minik küpler halinde doğrayalım. Tereyağını eritip içine önce havuç ve soğanı, ardından eti, patates ve kuru meyveleri atalım. Bir kaç kez çevirdikten sonra domates püresini ekleyelim. Baharat ve tuzu ekleyelim. En son bezelye ve kabağı ilave edip pişirelim. Bu karışımı biberlerin içine dolduralım. 1 bardak krema, ceviz ve toz tarçını blenderdan geçirip sos yapalım. Doldurulmuş biberlerin üzerine döküp kıyılmış maydanoz ve nar taneleriyle servise alalım. Afiyet olsun.
* 81 yemek kaşığı tereyağı
* 1 kuru soğan
* 1 jalapeno biber
* 3 diş sarımsak
* 2 bardak krema
* 200 gram kaşar peyniri
* 1 kase haşlanmış mısır
* 1 yeşil chili biberi
* 1 domates
* 1 tavuk göğsü ve
1 tavuk budu
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kimyon
* Baharat
Soğanları, sarımsakları ve jalepeno biberi ince ince doğrayalım. Tavukları haşlayıp kızartalım ve küp küp doğrayalım. Bir tencerede tereyağını eritip soğan, sarımsak ve biberi kavuralım. Küp doğranmış tavuk etlerini ekleyelim. Tuz, kimyon ve diğer baharatları ekleyelim. Haşladığımız tavuğun suyunu ilave edip kaynatalım. Chili biberi közleyip soyup küp küp doğrayalım ve mısırla beraber çorbaya ekleyelim. Krema ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip peynir uzayana kadar pişirelim. Kıyılmış maydanoz, limon dilimleri ile servise alabiliriz. Afiyet olsun.