Günümüzde, çölyak adıyla bildiğimiz gluten alerjisi oldukça yaygın bir hastalık haline geldi. Gluten, hamurun esnemesi, kabarması ve kızartıp kabuk oluşmasında etkisi olan bir protein kompleksi. Dolayısıyla gluten olmazsa, esnek göz göz bir hamur olmaz, incecik açılan yufkalar olmaz. Fakat çölyak yani gluten alerjisi, ince bağırsaklarda tahriş ve iltihaplanma ile başlayan bir dizi rahatsızlıkla, bütün sindirim sistemini alt üst ederek hastalara çok zor günler yaşatıyor. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar birbirlerinden farklı oranda gluten içerirler. Pirinç, mısır ve darıda gluten yoktur. Dolayısıyla çölyak
hastalarının sofrasında bu tahıllar, diğerlerinden daha çok bulunmalıdır. Bunun yanı sıra sebze, meyve ve hayvansal gıda da, doğal olmak şartıyla sofralarımızda bulunmalı. Gluten alerjisi, doğru beslenilmediği takdirde laktoz alerjisini de ardından getiriyor ve bu “ikinci beyin” olarak bilinen bağırsaklarda ciddi sorunlar oluşturuyor. Bugün, ülkemizde malesef yaygın olarak görülmeye başlayan gluten alerjisine karşı, glutensiz tarifler paylaşalım istiyorum. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.
Nohut Ekmeği
3 su bardağı nohut
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 fiske tuz
Nohutu sıcak su ile ıslatalım ve zarlarını alalım.
Robottan geçirip iyice ezelim.
Ayrı bir yerde, zeytinyağı, ılık su, tuz ve yumurtayı iyice çırpalım.
Nohut püresi ile karıştıralım,kek hamuru kıvamına getirelim.
Silikon bir kalıba hamuru dökelim.
180 derecelik fırında ortalama 20 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
Mısır Ekmeği
1 kg mısır unu
2 yumurta
2 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
½ su bardağı zeytinyağı
Bir fiske tuz
Yumurta, yoğurt, tuz ve zeytinyağını karıştıralım.
Mısır unu ve kabartma tozunu karıştıralım.
Yavaş yavaş yağlı karışım ile unu birbirine yedirelim.
Sıcak suyu ilave edip yoğuralım.
Silikon bir kaba hamurumuzu koyup yayalım.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
Glutensiz Helva
500 g. Leblebi tozu
1 su bardağı üzüm pekmezi
Yarım su bardağı su
Fındık
Su ile pekmezi karıştıralım.
Leblebi tozunu üzüm pekmezli su ile yoğuralım.
Şekil verip fındığa bulayalım.
Afiyet olsun.
Glutensiz Mini Kek
1, 5 su bardağı badem unu
100 gram tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
100 gram bitter çikolata
Bitter çikolatayı rendeleyelim.
Oda sıcaklığındaki tereyağını bitter çikolata rendesi ile
karıştıralım,kaynatmadan hafifçe eritelim.
Yumurtayı şekerle birlikte iyice kabarana dek çırpalım.
Tereyağlı çikolata ve badem ununu ilave edip yavaşça
tahta kaşıkla karıştıralım.
Kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyelim.
Minik kek kalıplarına dökelim.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında
20 dakika pişirelim.
Soğuyana dek dinlendirelim.
Afiyet olsun.