|

Unsuz da olur

Çölyak yani gluten alerjisi, bütün sindirim sistemini alt üst ederek hastalara çok zor günler yaşatıyor. Dolayısıyla hastalar pirinç, mısır ve darı gibi glutensiz gıdalara yöneliyor. Bu hafta sizlere beyaz unsuz ve glutensiz tarifler hazırladık.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 16:35 - 20/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Unsuz da olur
Unsuz da olur

Günümüzde, çölyak adıyla bildiğimiz gluten alerjisi oldukça yaygın bir hastalık haline geldi. Gluten, hamurun esnemesi, kabarması ve kızartıp kabuk oluşmasında etkisi olan bir protein kompleksi. Dolayısıyla gluten olmazsa, esnek göz göz bir hamur olmaz, incecik açılan yufkalar olmaz. Fakat çölyak yani gluten alerjisi, ince bağırsaklarda tahriş ve iltihaplanma ile başlayan bir dizi rahatsızlıkla, bütün sindirim sistemini alt üst ederek hastalara çok zor günler yaşatıyor. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar birbirlerinden farklı oranda gluten içerirler. Pirinç, mısır ve darıda gluten yoktur. Dolayısıyla çölyak

hastalarının sofrasında bu tahıllar, diğerlerinden daha çok bulunmalıdır. Bunun yanı sıra sebze, meyve ve hayvansal gıda da, doğal olmak şartıyla sofralarımızda bulunmalı. Gluten alerjisi, doğru beslenilmediği takdirde laktoz alerjisini de ardından getiriyor ve bu “ikinci beyin” olarak bilinen bağırsaklarda ciddi sorunlar oluşturuyor. Bugün, ülkemizde malesef yaygın olarak görülmeye başlayan gluten alerjisine karşı, glutensiz tarifler paylaşalım istiyorum. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.


Nohut Ekmeği

Malzemeler

3 su bardağı nohut

3 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı zeytinyağı

1 su bardağı su

1 fiske tuz

Yapılışı

Nohutu sıcak su ile ıslatalım ve zarlarını alalım.

Robottan geçirip iyice ezelim.

Ayrı bir yerde, zeytinyağı, ılık su, tuz ve yumurtayı iyice çırpalım.

Nohut püresi ile karıştıralım,kek hamuru kıvamına getirelim.

Silikon bir kalıba hamuru dökelim.

180 derecelik fırında ortalama 20 dakika pişirelim.

Afiyet olsun.


Mısır Ekmeği

Malzemeler

1 kg mısır unu

2 yumurta

2 su bardağı su

1 paket kabartma tozu

3 yemek kaşığı yoğurt

½ su bardağı zeytinyağı

Bir fiske tuz

Yapılışı

Yumurta, yoğurt, tuz ve zeytinyağını karıştıralım.

Mısır unu ve kabartma tozunu karıştıralım.

Yavaş yavaş yağlı karışım ile unu birbirine yedirelim.

Sıcak suyu ilave edip yoğuralım.

Silikon bir kaba hamurumuzu koyup yayalım.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim.

Afiyet olsun.


Glutensiz Helva

Malzemeler

500 g. Leblebi tozu

1 su bardağı üzüm pekmezi

Yarım su bardağı su

Fındık

Yapılışı

Su ile pekmezi karıştıralım.

Leblebi tozunu üzüm pekmezli su ile yoğuralım.

Şekil verip fındığa bulayalım.

Afiyet olsun.

Glutensiz Mini Kek

Malzemeler

1, 5 su bardağı badem unu

100 gram tereyağı

1 yumurta

1 çay bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay kaşığı kabartma tozu

100 gram bitter çikolata

Yapılışı

Bitter çikolatayı rendeleyelim.

Oda sıcaklığındaki tereyağını bitter çikolata rendesi ile

karıştıralım,kaynatmadan hafifçe eritelim.

Yumurtayı şekerle birlikte iyice kabarana dek çırpalım.

Tereyağlı çikolata ve badem ununu ilave edip yavaşça

tahta kaşıkla karıştıralım.

Kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyelim.

Minik kek kalıplarına dökelim.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında

20 dakika pişirelim.

Soğuyana dek dinlendirelim.

Afiyet olsun.

#Yeni Şafak
#Pazar Eki
5 yıl önce