|

Üç Silahşor ruhunu Verdi’yle yakaladık

Alexandre Dumas’nın ünlü Üç Silahşor romanı Devlet Opera ve Bale Sahnesi’nde. Eser, ödüllü koreograf Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından bale sahnesine aktarıldı. “Romanda geçen dönemin müziğini yakalayabilecek en iyi bestecinin Verdi olduğuna karar verdik” diyen Ersoy, Üç Silahşor’un baleyi ilk kez seyretmeye gelecek olanlar için de ideal bir eser olduğunu söylüyor.

Harun Karaburç
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 09:37 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Büşra Ay - Erhan Güzel
Büşra Ay - Erhan Güzel

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, ‘Üç Silahşor’ balesinin prömiyerini dün Süreyya Operası’nda yaptı. Alexandre Dumas’nın aynı adlı eserinden bale sahnesine aktarılan Üç Silahşor, Giuseppe Verdi’nin müzikleri ile hareket buluyor. Eserin senaryo ve koreografisi, V. Murat Balesi ile 4. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Bale Dans Koreografı ve Yılın Bale Dans Yapımı ödülünü almış Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a ait. Eserin müzik düzenlemesi ise aynı zamanda orkestrayı yöneten Bujor Hoinic tarafından yapıldı. Üç Silahşor, prömiyerin ardından 4, 6, 8, 18, 20 ve 22 Aralık’ta Süreyya Operası’nda, 28 Mart 2019’da ise Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

ROMANI BİREBİR ANLATMIYORUZ

Üç Silahşor’un dünya prömiyeri 2010 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleşmişti. 2012 yılında ise Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde sahneye taşındı. “Bu balede Alexandre Dumas’nın çok heyecanlı ve sürükleyici bir romanından esinlendik. Bu bizim kendi senaryomuz. Romanın birebir anlatım tarzı değil. Baleye uyarlayabildiğimiz bir senaryoyu sahneye taşıdık” diyen Ersoy, İstanbul gösterimi hakkında şu bilgileri verdi: “Bu eserin iki koreografı var. Bir resmi iki ressamın yapması, bir şiiri iki şairin yazması imkansız gibi görünse de biz Armağan Davran’la birlikte bir imkansızı başardık. İkimiz de Ankara’da uzun yıllardır baş dansçı olarak yer aldıktan sonra böyle bir üretime soyunduk. Üç Silahşor bizim ilk göz ağrımız.”


BALE ZITLIĞIN SANATI

Üç Silahşor’un müziklerinin neden Giuseppe Verdi’nin operalarından seçtiklerini “Romanda geçen dönemin müziğini yakalayabilecek en iyi bestecinin Verdi olduğuna karar verdik. Balede duyguları doğru bir şekilde izleyiciye aktarabilmek için zıtlıkları kullanıyoruz. Sürekli aynı grafikte devam etmez bale. İnişleri ve çıkışları olan bir gösteri sanatı. Bunu müzikte de yakalayabilmek için Verdi’yi seçtik. Dünyada operaları en çok sahnelenen bestecilerden biri olması da bu seçimde etkili oldu” sözleriyle açıklayan Ersoy, “Üç Silahşor, baleyi ilk kez seyretmeye gelecek olanlar için ideal bir eser. Çünkü içinde kavga, kılıç sahneleri, o dönemin Fransa ve İngilteresi var. Neoklasik tarzda sürükleyici bir eser yaratmaya dikkat ettik. Karakterlerimiz çok keyifli ve bol solistli bir bale oldu. Kendimize göre de Sürpriz bir sonla bitiriyoruz” diyor.


BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK

Ankara ve Samsun’daki gösterimlerle bugünkü gösterim arasında belirgin farklar olduğunu dile getiren Ersoy, bu farklılıkları şöyle anlatıyor: “Hem süre olarak hem de bazı karakterlerde yeniden bir koreografik düzenleme gerçekleştirdik. Sahne dekorumuz değişti. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bale tekniği açısından, özellikle ana rollerde teknik altyapısının yüksekliği, bazı hareket dizinlerinde bizi revizeye götürdü. Daha keyifli daha rahat izlenebilecek bir versiyona ulaştı burada. İki aydır uzun bir prova süreci geçirdik. İstanbul’da sahnelenmesi bizim için ayrı bir önem taşıyor. Burası bir marka çünkü. Armağan’la birlikte birçok proje gerçekleştirdik. Üç Silahşor burada gerçekleştirdiğimiz ilk proje olma özelliğini de taşıyor.”


Balede milli duruş var

Bale sanatında Türkiye’nin milli bir duruşu olduğuna inandığını söyleyen Volkan Ersoy, “Uzun yıllar halk oyunlarıyla uğraştığım için en zengin halk oyunu adımları, yöresel danslar bu coğrafyada var. Kendimizi dansla anlatıyoruz yüzyıllar boyunca. Bale belki bir saray burjuvası olarak başlamış olabilir ama kitlelere çok hızlı bir şekilde yayılmış ve yıllar geçtikçe de kendini geliştirmiş. Çağa, teknolojiye hep uyum sağlamış. Bizim bu coğrafi zenginliğimiz ve dansa olan yeteneğimizle baleyi birleştirdiğimizde Türk ve milli bir sentez oluşuyor. Bunu tarihle de birleştirdiğimiz takdirde tarihimizi de sanatsal yapıtlarla genç nesillere aktarabiliriz” diyor.

#Yeni Şafak Pazar
#Üç Silahşor
#Verdi
#Alexandre Dumas
#Bale
5 yıl önce