|

Türkiye'ye helal olsun

Son yıllarda helal gıda kadar tartışılan bir başka konu var: Helal Turizm. Kadın ve erkeklerin ayrı havuzları kullanabildiği, yiyecek ve içeceklerin alkolsüz ve helal ürünlerden oluşması özellikle Avrupa’da yaşayan Müslüman aileler için Türkiye’yi cazibe merkezi kılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 03:31 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Farklı milletlerden Müslümanlar da hem fiyat olarak Ortadoğu ülkelerinden daha ucuz ve bol seçenekli olduğu için Türkiye’yi tercih ediyor.
Farklı milletlerden Müslümanlar da hem fiyat olarak Ortadoğu ülkelerinden daha ucuz ve bol seçenekli olduğu için Türkiye’yi tercih ediyor.

Avrupa’da yaşayan Türkler “memleketimizde gelenek ve göreneklerimize uygun tatil yapalım” düşüncesiyle İstanbul, Ege ve Akdeniz bölgesinde ‘helal turizm’ alanında hizmet veren mekanları tercih ederken, yine farklı milletlerden Müslümanlar da hem fiyat olarak Ortadoğu ülkelerinden daha ucuz ve bol seçenekli olduğu için Türkiye’yi tercih ediyor. Otel rezervasyonları genelikle aylar öncesinden ve internet siteleri üzerinden yapılıyor.

Talepler arttıkça ülkemizde de otelinde helal turizm hizmeti veren işletmecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Hatta artan talebe göre müşterilerin isteklerine göre yeni yeni hizmetler de sunumlara gidiliyor.


MEMLEKETTE HELAL OLSUN

Türkiye’deki helal turizmi tercih edenlere hizmet veren internet siteleri henüz büyük bir kitleye seslenemiyor. Bütçelerine ve taleplerine uygun tatil beldesini seçmek isteyenleri yönlendiren islamitatil.com, mahafazkartatilim.com ve diğer internet siteleri müşterilerinin daha çok Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkler’den oluştuğunu söylüyor. Yurtdışındaki diğer helal konseptli otellerde kalmak yerine gurbetçiler Türkiye’yi tercih ediyorlar. Diğer yandan uluslararası boyutta helal turizm sektörüne Londra’dan hizmet veren hizmet HalalBooking.com binlerce Müslüman tursit uygun şehirlere ve otellere yerleştiriyor. HalalBooking.com CMO’su Ufuk Seçgin ile dünyada ve Türkiye’de helal turzmin geldiği noktayı konuştuk.


KÜLTÜR VE PLAJ TATİLİ BİRLEŞİYOR

Dünyanın en tanınmış helal turizm internet sitesi HalalBooking.com CMO’su Ufuk Seçgin, son yıllarda muhafazakar tatile yurt dışında ciddi bir talebin olduğunu söylüyor. Türkiye’ye helal özellikli otel sayısında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Seçgin, helal turizmi tercih edenler Türkiye dışında diğer ülkelerde istedikleri otelleri bulamıyor diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye son 10 yıldır Müslüman dünyasında bir marka haline geldi. İstanbul insanların ilgisini çekiyor ve önce İstanbul’a gidip ardından Antalya’ya geliyorlar. Böylece kültür tatiliyle plaj tatilini birleştiriyorlar.”


Yüksek sesli müzik sevilmiyor

Londra’da çalışmalarını yürüten Ufuk Secgin, Türkiye’deki İslami tatil içerikli sitelerin teknolojik olarak donanımlı olmadığını iddia ediyor. Yalnızca internet sitelerini değil sektörün de çok fazla eksiği olduğunu belirten Seçgin, bu konuda şunları söylüyor: “Yabancı dil bilen personel sayısı çok az. Misafirlerimizin çoğu bundan şikayetçi. Fas, Tunus ve Pakistan gibi ülkelerden insanlar işe alınıyor. Çünkü Avrupa’daki Müslümanlar çoğunlukla Cezayir, Fas, Pakistanlı Müslümanlar’dan oluşuyor. Bir de müzik konusunda çok şikayetçiler. Bizim kültürümüzde müzikle tatil yapma anlayışı çok hakim. Ama Avrupa’daki diğer Müslümanlar bundan pek hoşlanmıyor. Tatilde kafa dinlemek istiyorlar. Bir de bu sektöre uygun animasyon ekiplerinin eğitilmesi gerekiyor. Genel anlamda misafirlerimizin çoğu Türkiye’de tatil yapmaktan çok mutlu.”Helal konseptli otellerin sayısının artışıyla ilgili ise şu ifadeleri kullanıyor: “En çok Antalya-Alanya bölgesi tercih ediliyor. Burada 25 otel hizmet veriyor. Beş yıl önce orada sadece beş otel vardı. Beş yılda beş kat arttı. Üstelik büyük oteller açıldı. Marmaris, Bodrum da tercih ediliyor ama uluslararası alanda Antalya-Alanya daha çok talep görüyor."


Fiyatlar yüksek değil

Otel fiyatlarının yüksek olmadığını belirten muhafazakarotelim.com sitesinden Nesrin Yazkan ise şunları dile getirdi:" Muhafazakar kesimler, İslam şartları gereğince kadın – erkek karışık, aynı ortamda deniz ve havuz keyfi yapmıyor. Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak kadınlara özel büyük plajlar olduğu için tercih ediliyor. Bize daha çok Avrupa ülkelerinden talep geliyor. Bilenin aksine muhafazakar otellerde çok uçuk bir fiyatlandırma yok. Tatil için tercih ettiğiniz İslami otelin bulunduğu şehre göre diğer otellerdeki fiyatlandırmadan fazla bir farkı olmuyor. İslami otellerde çok lüks bir tatil maksimum 15 bin tl civarında oluyor.

Yer bulmak zor

Gülfe Nazikoğlu islamitatil.com adına şunları söyledi: "Genelde Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda’dan ziyaretçi geliyor. Bu ülkelerde yaşayan Türkler muhafazakar otelleri tercih ediyor. Son yıllarda talep çok fazla arttı. Muhafazakar otellerde yer bulmak zorlaştı. Bu yoğun talep doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde otel sayısındaki artışın devam edeceğine inanıyorum."

#Tatil
#Türkiye
#Turizm
6 yıl önce