|

Yeni Şafak 'Pazar Eki'nde bu hafta

Yeni Şafak 'Pazar Eki', sanattan koşuya, renklerden yemeklere, kısaca hayatımızı güzelleştiren farklı konulara tekrar göz atmamızı sağlıyor.

Yeni Şafak ve
11:50 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 12:23 - 20/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta...
Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta...

Bu hafta "Pazar Eki"nde, Semih Kaplanoğlu'nun Buğday filminden, şehirde bisiklet sürmenin güzellikleri ve zorluklarına, Türk Kırmızısı'nın yeniden kimlik kazanma serüvenine, koşuya gönül vermiş Aykut Çelikbaş'ın 'Ultra Kitap'ına, şehirdeki varlığımız olan çeşmelerin feryadına ve kendine has duruşuyla Kozahan Kitapevi'nin hikayesine tanık olacaksınız.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun yeni filmi Buğday 23. Saraybosna Film Festivali’nde gösterildi. Kaplanoğlu, Dini camiye kapatmadığımız gibi sanatı da seküler bir hayata kodlayamayız. Sanat da sonuçta ilahi bir şeydir. Sanat, Allah’ın kelimesini sezdirmekle mükelleftir. Neyle oluyorsam onunla film yapıyorum diyor.

Çocukluğun karne hediyesi bisiklet, artık alternatif bir ulaşım aracı olarak modern şehirlerin vazgeçilmezi. Bisiklet yolu yapan belediyeler yüzde 45 altyapı desteği alıyor, kampüsler bisiklet yollarıyla donatılıyor, yılda 1,2 milyon bisiklet satılıyor, bisiklet kullanımının yaygınlaşsın ve kolaylaşsın diye dernekler sürekli çalışıyor.

Dünyanın hemen hemen her kıtasında yetişen dut, ükemizde de oldukça lezzetli bir besin olarak sofralarımızda yer alıyor. Anadolu’da çeşit çeşit lezzete bürünen dutun çullamasından tutunda sarması ve pelte tarifini bu hafta sizler için derledik.

Klasik Türk müziğinde giriş kısmına peşrev deniyor. Bir de Üsküdar’da bir Peşrev var. Bağlarbaşı’nda bulunan Peşrev, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Mekanın işletmecisi Veysel Kömürcü insanların ağzında tıpkı o Türk müziğindeki peşrevler gibi tat bırakmak istediklerini söylüyor.

Doğal güzellikleri ile ‘Tabiatın Kalbi’ olarak tanımlanan Bolu, dağları, ormanları, yaylaları, gölleriyle son dönemde trekking severlerin de yeni gözdesi haline geldi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği kıdemli müdürü Adonai Herrera-Martínez, Türkiye'de ilkim değişikliğinden en çok Güney ve Güneydoğu bölgelerinin etkileneceğini söylüyor. Martínez,"Tarım sektörünün darbe alması özellikle Türkiye’nin gıda üretimini ve gıda güvenliğini tehdit edebilir. Buna bağlı olarak kırsal kesimin kalkınması daha da zorlaşır ve kırsaldan şehirlere göç artabilir" diyor.

15.yüzyılda Osmanlı'dan dünyaya yayılan Türk Kırmızısı'nın reçetesi yeniden keşfedildi... Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Karadağ'ın çalışmasıyla patenti alınan renk, tekrar kullanılacak. Karadağ, 17.yüzyıldan itibaren kaybolan Türk Kırmızısı'nın 200 yıl sonra dünyaya yeniden nam salacağını söylüyor.

Kilo vermek için koşmaya başlayan Aykut Çelikbaş bu spora gönül verdi. İtalya, İspanya, Yunanistan, İsviçre, Fransa ve Kanada gibi birçok ükedeki yarışlara katıldı ve Tüvrkiye'yi temsil etti. Üstüne bir de bu sporun tüm inceliklerini anlatan Ultra Kitap'ı yazdı.

Çeşmeleri, ‘şehirdeki varlığımızın ispatı ve asaletimizin göstergesi’ olarak tanımlayan Sadullah Yıldız, çoğu vahim halde bulunan İstanbul çeşmelerini “İki Gözüm İki Çeşme” kitabında bir araya getirdi. Yıldız, “Çeşmelerin feryadını duyurmaya çalıştım” diyor.

Kozahan Kitabevi, Bursa’nın düşünce dünyasının bir aynasıydı. Yıllardır müdavimlerini bir araya getiren kitabevi, sadece bir ticarethane değil bir fikir merkezi olmaya çabalıyordu. Ama diğer birçok kitabevi gibi hayatın merkezinden çekilmek zorunda kaldı.


#Yeni Şafak Pazar Eki
#Semih Kaplanoğlu
#Recep Karadağ
#Aykut Çelikbaş
#Sadullah Yıldız
7 yıl önce