|

Sofranın baştacı soğan

İçinde bolca potasyum ve kalsiyum bulunduran soğan, doğal bir antibiyotik. Mide rahatsızlıklarından detoksa kadar birçok farklı maksatla kullanılan soğan, yemeklerin de vazgeçilmez parçası. Bu yüzden soğanla yapılan birkaç yemek tarifi beğenize sunuyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2017 Pazar
Güncelleme: 07:10 - 12/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Anavatanı Orta Asya bozkırları ve Akdeniz olan soğanın bugün sarısı, beyazı, kırmızısı, moru hatta siyahı var.
Anavatanı Orta Asya bozkırları ve Akdeniz olan soğanın bugün sarısı, beyazı, kırmızısı, moru hatta siyahı var.

Anavatanı Orta Asya bozkırları ve Akdeniz olan soğanın bugün sarısı, beyazı, kırmızısı, moru hatta siyahı var. Fermente edileninden tutunda turşusu kurulanı, reçeli yapılan soğanlar var. Anadolu ve Mezopotamya’da soğan en az 4 bin yıldır yeniyor. Asur ticaret kolonileri kalıntılarından elde edilen verilerde o çağlarda Anadolu’da yetişen bitkilere dair araştırmalar da bunu ispat ediyor.

DOĞAL ANTİBİYOTİK

İçinde bolca potasyum ve kalsiyum bulunduran soğan, aynı zamanda iyi bir doğal antibiyotik olarak biliniyor. Mide rahatsızlıklarından detoksa kadar birçok farklı maksatla kullanılan soğan, yemeklerin de vazgeçilmez parçası. Sebze ya da et, ne pişerse pişsin muhakkak içinde bir miktar soğan olmalı. Çünkü soğan, besin değeri yüksek ve lezzetli olmakla beraber aynı zamanda iyi bir koku silici.

LEZZET ŞÖLENİ

Eğer doğru oran tutturulursa, eklendiği yemekte diğer bütün kokulara galip gelebilir.Soğan, hem kışa girerken çoğalan hastalıklara karşı bir tedbir, hem de tek başına bir yemek olarak lezzet şöleni. Bugün, Akdeniz’den Doğu Anadolu’ya çeşitli soğanlı yemekler var. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla karşımıza çıkan sokan kebabıyla özellikle Kıbrıs’da hazırlanan soğan dolmasının tarifini sizler için verdik.

Soğan dolması (Kıbrıs)
Yapılışı:
Soğanları soyalım ve bir kenarından tam ortasına kadar keselim. Kaynayan suya atalım ve 5-6 dakika kaynatalım. Ayrı bir yerde kıymayı kavuralım, baharat ve sarımsak ekleyelim, tuzunu ilave edelim. Salça ilave edip kıymalı dolma içini hazırlayalım. Haşladığımız soğanları yaprak yaprak ayıralım. Soğan zarlarını ayıklayalım. Kıymalı içi soğan yapraklarına sarıp tencereye dizelim. Aralarına limon dilimleri ekleyelim. Üzerine dilimlediğimiz domatesleri ve patatesleri dizelim. Su ekleyip fırında veya ocakta kısık ateşte pişirelim. En son, ocaktan aldıktan sonra, zeytinyağını üzerinde gezdirip on dakika dinlendirelim.
Malzemeler

■3 büyük soğan

■300 gr. yağlı kıyma

■1 diş sarmısak

■1 yemek kaşığı domates salçası

■3 limon

■1 çay bardağı zeytinyağı

■1 patates

■3 domates


Soğan kebabı (Güneydoğu Anadolu)
Yapılışı:

Yeşil biberleri doğrayalım. Orta yağlı kıyma, tuz, sivri yeşil biberler ile bir köfte hamuru yapalım. Soğanları soyup dikine, ikiye bölelim. Ceviz büyüklüğünde köftelerimizi soğanın arasına koyalım. Tepsiye dizelim ve üzerine salçalı su ilave edelim. Isıtılmış fırında 20 dakika pişirelim.

Malzemeler

■10 küçük soğan

■300 gram kıyma

■2 yeşil biber

■3 yemek kaşığı zeytinyağı

■1 yemek kaşığı domates salçası

■1 tatlı kaşığı biber salçası

■Baharat

■Tuz

■1 su bardağı su

#Soğan
#Soğan Dolması
#Soğan Kebabı
6 yıl önce