|

Sefer tasından kutulara

Bir zamanlar ortadireğin vazgeçilmezi sefer tasları, birçok mutfak eşyası gibi maziye karıştı. Bugün çoğu insan için pek bir şey ifade etmiyor. Şimdi onun yerini teknolojiyle donatılmış yemek termosları ve kutu yemekler aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 00:47 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sefer tasları, birçok mutfak eşyası gibi maziye karıştı
Sefer tasları, birçok mutfak eşyası gibi maziye karıştı

Çeşitli bakır mutfak eşyalarının günümüzde sadece şark köşelerini süslediğini görüyoruz. Otantik restoranların duvarlarında asılı, bazıları için gerçekten bir şey ifade etmiyor. Bazıları içinse derin anlamları var. Geçmişte özellikle 'ortadirek' için çok önemli bir yeri olan bakır sefer tasları da nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Mazide kalan bu mutfak eşyasının yerini şimdilerde ise yemek termosu ve ofisinize kadar kuryeyle gelen kutu yemekleri aldı. Bu hafta sizleri bir parça sefer tası özelinde nostaljik bir yolculuğa çıkaracak bir yandan da bugün isteseniz termosunuza koyabileceğiniz yemekleri derleyeceğiz.

ORTADİREĞİN HER ŞEYİ

'Ortadirek' kavramını ilk olarak Turgut Özal seçim sloganı olarak kullandı. Bu tanım aslında toplumun geniş bir kesimini kapsıyor. İşte sefer tası tam da bu tanımdaki işçinin rızkını kazanmak için sabahın kör vakitlerinde yollara düştüğünde biricik yoldaşıydı sefer tası. Memur ve işçi sınıfının ekonomik darboğaz nedeniyle öğle yemeklerini lokanta, restoranlarda yemesi oldukça lüks bir durumdu. Bu yüzden evde hazırlanan yemekler sefer taslarına konurdu. Memur masasında, işçi de atölye tezgahında eşinin hazırladığı lezzetli yemekleri yerdi. Kemal Sunal'ın Ortadirek Şaban filminde de bu hikayenin bir parçasını görürüz.


OLMAZSA OLMAZDI

Daha geriye gidecek olursak sefer tasları Osmanlı döneminde sefere çıkan askerler yolluk yemeklerini koyardı, kimi zaman da yolculuğa çıkacaklar içerisine yemeklerini bırakırlardı. Osmanlı dönemindeki sefer tasları bakırdandı. Çünkü bakır yemeklerin tadını muhafaza ediyordu. Sonraki yıllar ise çelik ve alüminyum sefer tasları kullanılmaya başladı. 3 katlı sefer taslarına yemekler sıcak bırakıldığında, bozulmaması için en alttaki tas salatalar için ayrılırdı. İki, üç kap üst üste konularak kenarlarındaki saplar ile tutturulan bu sefer tasları bir dönemin olmazsa olmazıydı.

  • Dışarıdan yeme termosa koy
  • Yemek termosu sefer tasının yerini alsa da çok yaygın kullanılmayan bir ürün. Yemeklerin ısısını uzun süre tutabilme özelliğine sahip. Dışarıda yemek yemekten sıkılanlar yemek termosuna mantarlı karabuğday pilavı, kinoalı sebze köftesi, barbunya, kabak yemeği, tabbule salatası,fırında yer elması, kadınbudu köfte, zeytinyağlı pırasa, karnabahar kısırı, kaparili patates salatası, kereviz mücver koyabilir.
#Sefer Tası
#Bakır
6 yıl önce