|

Savaşa inat sanata devam

İsimleri savaş ile özdeşen ülkelerden Yemen, Afganistan ve Irak'tan umutlu haberler de geliyor. Gençler, savaşa rağmen sanatlarını yapmayı sürdürüyor. Hayatta kalmanın bile zor olduğu kentlerde kimi edebiyat, kimi müzik, kimi ise resim ile savaşa direniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2018 Pazar
Güncelleme: 06:53 - 24/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yemen'de bir grup genç ulusal bir orkestra kurmak için çalışmaya başladı.
Yemen'de bir grup genç ulusal bir orkestra kurmak için çalışmaya başladı.

Sıcak çatışmaların halen sürdüğü ve her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği Yemen'de bir grup genç ulusal bir orkestra kurmak için çalışmaya başladı. Sana kentinde bir araya gelen gençler, tüm zorluklarla mücadele etme konusunda çok kararlılar. Kız ve erkeklerden oluşan gençlerin en büyük hayali ise savaşa rağmen müzikleriyle var olmak. Öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte müzik derslerinin seyrini güvenlik durumuna göre belirliyor. Eğitime katılan gençler, Yemen'in bugününü yok eden ve geleceğini tehdit eden savaş seslerini aşan bir barış dili için müzik yapmayı sürdüreklerini söylüyor.


FELLUCE'DE RESİM DE YAPILIR

Irak'ın Felluce kenti geçtiğimiz yıllarda Irak ordusu ve Deaş'ın şiddetli çatışmalarına sahne olmuştu. Bu kentte yaşayan 22 yaşındaki Lina Şeym, çocukluğundan beri içinde taşıdığı resim aşkını tüm çetin şartlara rağmen yaşatmayı başarmış. Plastik sanatlara olan ilgisini ailesinin desteği sayesinde hayata geçirmiş. Bağdat ve Felluce'de sayısız sergi açan genç ressamın çok sayıda ödülü var. Son yıllarda Bağdat ve Felluce'de kurulan sanat merkezleri gençlerin yeniden hayata kazandırmak adına faaliyetler sürüdürüyor.


KABİL'DE DUVARLAR KONUŞUYOR

Kabil sokakları ise son günlerde duvar resimleriyle renklendi. Halen patlamaların yaşandığı kentte günlük hayat tüm hızıyla sürüyor. Bir grup Afgan sanatçı ve aktivist, neredeyse 40 yıl süren savaşın ardından ülke gerçeklerine dikkat çekmek için hükümet binalarının, işyerlerinin ve Kabil'deki elçiliklerin duvarlarını grafiti ile boyadılar. Afganistan'daki sosyal sorunları vurguluyan sanatçılar, halktan da destek aldıklarını belirtiyor. Kabil'de graffitinin çok nadir olduğunu söyleyen Afgan aktivist Omaid Şerifi, "İnsanlara ne yaptığımızı açıkladığımızda ilgilendiler. Onlara boyaları verdik ve bizimle birlikte çalıştılar" şeklinde konuşuyor.


ŞÜPHE TOHUMLARI EKMEK İSTİYORUZ

ArtLords olarak adlandıran grubun öncelikli hedefi sanatla savaş psikolojisinden çıkmak. ArtLords'un çalışmalarının büyük bir kısmı ise trafiğe ve yayalara bakan iri gözlerden oluşuyor. Sanatçılar, Afgan toplumundaki sorunun büyüklüğünü vurgulamak için ilk tema olarak da yolsuzluğu seçti. ArtLords'un kurucusu Omaid Sharifi, "Amacım şüphe tohumlarını ekmek, Afganları her şeyi analiz etmeye teşvik etmek" diyor.

#Afganistan
#Resim
#Sokak
#Müzik
6 yıl önce