|

Sanatın sınırları yok

Van Gogh, Klimt, Munch gibi ressamların başyapıtlarını Suriye’deki yıkık dökük binaların üzerine yerleştiren sanatçı Tamam Azzam, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği ZFotoFest’e konuk oldu. Azzam, “Sınırların olmadığı bir sanata inandığınızda her şey daha güzel olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 03:32 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Sanatçı Tamam Azzam, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği ZFotoFest’e konuk oldu.
Sanatçı Tamam Azzam, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği ZFotoFest’e konuk oldu.

Suriyeli sanatçı Tammam Azzam’ın adını ilk kez Gustav Klimt’in ünlü “Öpücük” adlı tablosunu savaş nedeniyle yıkılan bir binanın üzerinde yeniden yorumladığı bir fotoğraf çalışması ile tanıdık. Suriye’de, savaştan tahrip olan bir binanın üzerine Avusturyalı ressamın tablosunu yerleştiren bu çalışma bir anda tüm dünyanın ilgisini çekmişti. Sanatçı daha sonra Van Gogh’un 'Yıldızlı Gece', Munch’un 'Çığlık' adlı tablolarını aynı şekilde savaşın tahrip ettiği binalara iliştirdi, Amerika’daki Özgürlük Heykeli’ni yıkıntılarla yeniden yorumladı. Ses getiren bu fotomontaj çalışmalar, savaşın belki de en önemli imgeleri arasındaki yerini aldı.


MASUMLAR ÖLDÜ

Suriye’deki trajediye bambaşka bir yerden bakmamızı sağlayan Azzam, Türkiye Fotoğraf Vakfı ve Zeytinburnu Belediyesi işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenen ZFotoFest vesilesiyle İstanbul’daydı. Festival açılışında sanatçı ile buluşup bu karelerin arkasındaki hikayeyi konuştuk. Fikri İspanyol ressam Goya’dan esinlenerek ortaya çıkardığını kaydeden Azzam, “Yüzlerce, binlerce farklı göz bağlantılı resim seçtik, en çok Mona Lisa, Van Gogh, Goya gibi tarihsel önemi olan resimler seçtim. Masum insanlar yok yere sokakta öldürüldü. Proje, diğer insanların evrensel sanat ve duygularıyla ilişki içerebilir diye düşündüm” dedi.

ÖNCELİĞİM MESAJ DEĞİL

Bir süredir Almanya’da yaşayan Azzam, sanatla her yerde bir hikaye yazılabileceği görüşünde. Projede Van Gogh, Dali, Klimt, Da Vinci gibi Batılı ressamları seçmesinin özel bir nedeni olmadığına dikkat çeken sanatçı, “Mesaj için çalışmıyorum. Sanat sanat için olmalı. Mesaj eserlerimi görenlerden geliyor. Arkasındaki milliyete değil sadece sanatın kendisine inanıyorum. Biz bir duvarın bizi ayırdığı şekilde yaşıyoruz. Sınırların olmadığı sanata inandığında her şey daha güzel olacak” şeklinde konuştu.


İnsanların hikayesini anlatıyorum

Azzam, “Her şeyin artık sona ermesini istiyorum. Suriye’de savaş başlayalı 7 yıl oldu ama şu anda hiç kimse ne zaman biteceğini hayal bile edemiyor. Tabii ki ben bir sanatçıyım politikacı değilim. Sanatla her zaman her yerle ilgili hikayeler yapabilirsiniz. Yıkık dökük binalar sadece Suriye’de yok, her yerde var. Demek istediğim, ben insanların hikayesini anlatıyorum” diyor.

#Sanat
#Van Gogh
6 yıl önce