|

RTÜK dijital platformdaki ahlaksız yayınları engelleyecek

RTÜK'e dijital yayın platformlarını denetleme yetkisi veren yasa tasarısı meclise sunuldu. Yasa yürürlüğe girerse Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak. RTÜK'ten lisans almayan ve uygunsuz dijital servislere erişim engellenecek. Konuyla ilgili "sansür" iddialarına yanıt veren Bakan Arslan, "Bugün televizyonlarda sansür mü var? Her program yayınlanabiliyor. Hiç kimsenin yaptığı doğru yayına müdahale etmeyeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
11:22 - 6/02/2018 Tuesday
Güncelleme: 11:52 - 6/02/2018 Tuesday
Yeni Şafak
Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların denetimi RTÜK tarafından sağlanacak.
Netflix gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların denetimi RTÜK tarafından sağlanacak.

İnternet sitelerinden yayın yapmak isteyen lisanslı kuruluşlar, yayın yapabilmek için RTÜK’ten ayrıca lisans almak zorunda kalacak, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınları, sulh ceza hakimliği tarafından engellenebilecek. RTÜK, elde edilen gelirlerin vergiye yansıtılmamasının ve uygunsuz içeriklerin önüne geçecek.

Netflix, YouTube, BluTv gibi kanalları da kapsayacak

Yasanın yürürlüğe girmesi halinde Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak. RTÜK'ten lisans almayan ve RTÜK'ün uygunsuz olarak gördüğü dijital servislere erişim engellenecek.


Bu tasarının 'sansür' iddialarını gündeme getirmesini değerlendiren Ulaştırma, Denizcilih ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söyledi:

"Gerçek hayatta her ne suç ise sanal hayatta da aynı şeyler suç. 'Suç işleme özgürlüm var' deme şansımız yok. Özgürlüğümüz nereye kadardır? Başkalarının özgürlük alanına müdahale ettiğimiz sınıra kadardır. Özgürlükler sınırsız değil.

Nitekim biz gerek televizyon yayıncılıkları, gerek radyo yayınları konusunda eğer milli güvenliğe müzahir, ülkenin ahlaki düzenine müzahir bir yanlışlık yapılıyorsa bununla ilgili işlem yapmak durumundayız, yapıyoruz.

'Bugün televizyonlarda sansür mü var?'

Bugün televizyonlarda sansür mü var? Her program yayınlanabiliyor. Herkes, hakkaniyet ölçülerinde değer yargıları ölçüsünde yayınları yapılıyor. Hiç bir şekilde hiçbirinin bir yayını engellenmiyor. Nereye kadar?

İnternet üzerinden yapılan TV yayınlarda, herhangi bir düzenleme olmamasından kaynaklı insanlar burada yanlışlık yapabiliyorlar. Bizim amacımız burada bir yasal düzenleme getirmek ve yanlışlığın önüne geçmek. Hiç kimsenin yaptığı doğru yayına müdahale etmek değildir. Hiç kimsenin normal değer yargılarımız içerisinde yaptığı çalışmaya müdahale etmek demek değildir.




#RTÜK
#Netflix
#YouTube
#BluTv
#Spofity
6 years ago