|

Ramazan’ı tatlı tatlı uğurlayalım

Asrı Saadette Ramazan aylarına gösterilen önem, zengin fakir birlikte oturulan sofralar, Kuranı okumak ve anlayıp tatbik etmek konusundaki çaba, İslam kültürünün oluşmasında belki ilk adımımızdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 03:48 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Ramazan’ı tatlı tatlı uğurlayalım
​Ramazan’ı tatlı tatlı uğurlayalım

İslam kültürünün inşası bilim ve sanat insanlarının çabasıyla gün gün arttı. Sanatçı ve bilim insanları, din adamları, esnaf, ev hanımları ve devlet adamları hep birlikte görünen yapılarla beraber, soyut bir sanat eseri daha oluşturdular “İslam kültürü”. İslam kültürü deyince akla Osmanlı’nın gelmemesi mümkün değil.

İHTİŞAMLI MUTLULUK

Osmanlı’nın Ramazan gelenekleri ise hasretle hatırladığımız ihtişamlı bir mutluluk tablosu gibi. Aslında, bugün de aynı ruhu taşıyor ve eski zamanlardan kalma alışkanlıklarımızı devam ettiriyoruz. İftardan sahura kadar süren eğlenceler, sohbetler, daha duru bir hayat, tanıdık tanımadık herkese iyilikte bulunmak, kim olduğunu sormadan bir Müslümanla aynı sofrayı bölüşmek, camilerde ibadet için toplanmak, bütün sokaklarda huzurun şen cıvıltıları. Osmanlı’da da var olan bu adet, geleneklerle beraber eğitim anlamında da değerli Ramazan adetleri vardı.

GENÇLER CERRE ÇIKIYOR

Tatil, mübarek üç aylarda yapılır ve medreselerde eğitim alan gençler Anadolu’nun dört bir yanında cerre çıkardı. Cerre çıkmak, bugünkü staja benzeyen bir uygulama. Bilgiden yemeğe herşeyi paylaştığımız bu güzel günlerin sonuna yaklaşıyoruz, inşallah Rasulullah (s.a.v)’ın bize tebliğ ettiği ve öğrettiği herşeyi hakkıyla idrak ettiğimiz,uygulayabildiğimiz dolu dolu bir ay geçirmişizdir hep birlikte. Bayram öncesi yazımda farklı usullerde ve farklı malzemelerden tatlılar olsun istiyorum. Güzel bir ayı tatlılarla ve tatlılıkla uğurlayalım inşallah.


Burma Kadayıf
MALZEMELER:

* 1 kg kadayıf * 250 gram toz Antepfıstığı, ceviz ya da fındık * 300 gram tereyağı

Şurubu için ;

* 3 su bardağı su * 3 su bardağı şeker * 1 parça limon tuzu

YAPILIŞI:
Kadayıfı iplik iplik açalım.

Bir tutam haline getirip iç malzemesini koyalım ve ip büker gibi bükelim. Hafifçe ıslatılmış tepsiye sarma şeklinde yerleştirelim. Bütün kadayıfları aynı şekilde yerleştirdikten sonra yağı eritip kaynatalım. Kadayıfların üzerine gezdirelim ve ısıtılmış fırında kızartalım. Şeker ve suyu kaynatalım, limonu sıkıp şerbet yapalım. (Bir kaşığı şuruba batırıp çıkardığımızda son damla uzuyorsa şurup olmuş demektir). Şurubu kızarmış kadayıf üzerinde gezdirelim ve tatlımızı dinlendirelim. Afiyet olsun.


Helatiye
MALZEMELER:

Muhallebi için gereken; * 3 su bardağı sun 3 yemek kaşığı nişasta * 3 yemek kaşığı tozşeker * 1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı

Şurubu için gereken ; * 2 su bardağı şeker * 3 su bardağı su * Çeyrek limon * 1 fincan gül suyu

Ayrıca ; mevsim meyveleri, fındık, ceviz, kuru üzüm vb

YAPILIŞI
: Soğuk su, şeker ve nişastayı karıştıra karıştıra muhallebi yapalım. Ocaktan alınca damla sakızı tozunu ekleyelim. Koyu kıvamlı muhallebimizi ıslatılmış bir tepsiye döküp soğutalım. Bir tencerede şeker ve suyu kaynatalım. Üzerine çeyrek limon suyunu sıkıp 7-8 dakika pişirelim. Ocaktan alıp soğutalım ve gül suyunu ekleyelim. Muhallebimizi ıslak bir bıçakla küp küp kesip kaselere rastgele yerleştirelim. İncir, muz, çilek, armut, elma, vişne gibi istediğimiz meyveyi doğrayıp muhallebi küplerine ilave edelim. Kaynatıp soğuttuğumuz şerbeti üzerine dökelim. Fındık, antep fıstığı, kuş üzümü, ceviz ekleyip servise alalım. Afiyet olsun.

Kolay Baklava
MALZEMELER:

* 2 paket milföy hamuru * 250 gram ceviz * 4 su bardağı su * 3,5 su bardağı şeker * 1 küçük parça limon tuzu

YAPILIŞI
: Milföy hamurlarının yarısını pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye yerleştirelim. Cevizleri koyalım ve ikinci kat milföyü yerleştirip hafifçe, ezmeden bastıralım. Fırınlayıp kızartalım. Şeker ve suyla şurubu yapalım ve limon tuzunu ekleyip kaynatalım. Koyulaşan şurubu soğuttuğumuz milföylerin üzerine döküp buzdolabına koyalım. Dinlendikten sonra servise hazır.

Afiyet olsun.


Presika
MALZEMELER:

* 4 su bardağı koyun sütü * 1,5 su bardağı şeker * 1 paket vanilya * 1 çay bardağı enginar çiçeği suyu

YAPILIŞI
: Enginar çiçeklerini sıcak suda bekletelim ve çiçek suyunu yapalım.

Sütü şekerle birlikte kaynatalım. Ocağı kapatınca vanilyayı ekleyelim. Enginar çiçeği suyunu ekleyip kaselere paylaştıralım. Üzerlerini bir bezle örtüp 1 saat dinlendirelim. Yoğurt kıvamında olacaktır. Afiyet olsun.

#Yemek
#Ramazan
#Tatlı
6 yıl önce