|

Plaja değil caza operaya

Sezon boyunca devam eden tiyatrolar, resitaller, sinemalar, yazın gelmesiyle birlikte yerini konserlere bıraktı.Bu hafta sizler için önümüzdeki günlerde başlayacak 25. İstanbul Caz Festivali ve 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali programını alt üst ettik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 06:10 - 24/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sezon boyunca devam eden tiyatrolar, resitaller, sinemalar, yazın gelmesiyle birlikte yerini konserlere bıraktı.
Sezon boyunca devam eden tiyatrolar, resitaller, sinemalar, yazın gelmesiyle birlikte yerini konserlere bıraktı.

Yazın en güzel taraflarından biri ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen yaz konserleri. Sezon boyunca devam eden tiyatrolar, resitaller, sinemalar, yazın gelmesiyle birlikte yerini konserlere bıraktı. Deniz kum güneş de bir yere kadar tabi. Bu hafta sizler için önümüzdeki günlerde başlayacak 25. İstanbul Caz Festivali ve 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali programını alt üst ettik. Caz festivalinin programında göze çarpan isimler şöyle: Nick Cave, Robert Plant, Benjamin Clementine, Melody Gardot, Caro Emerald, Dave Holland, Zakir Hussain, Avishai Cohen, Omar Sosa... Opera festivali açılışını dünyaca ünlü soprana Nino Machaidze konseri ile yapmıştı. Festival kapsamında ise Saraydan Kız Kaçırma, La Traviata ve Zorba operaseverlerle buluşacak.

25. İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran Salı günü Zorlu PSM Ana Tiyatro’da yapılacak ‘Festival Açılış Konseri: 25. Yılda Nesiller Boyu Türkiye Cazı’ ile başlıyor. Ödül töreninin ardından başlayacak konserde ise bir yıldızlar geçidi yaşanacak. Festivalin 25 yılına ışık tutan, Türkiye caz sahnesinin en önemli solist ve toplulukları, Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası eşliğinde çeşitli yapıtlardan oluşan bir repertuvar seslendirerek tekrarı olmayacak bir geceye imza atacak. Kimler yok ki: Ali Perret, Ateş Tezer, Ayşe Gencer, Ayşegül Yeşilnil, Ayşe Tütüncü, Deniz Dündar, Emin Fındıkoğlu, Kerem Görsev, İlham Gencer, Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil, Nilüfer Verdi, Okay Temiz, Önder Focan, Sibel Köse, Şenova Ülker, Tuna Ötenel, Volkan Hürsever, Yahya Dai... Bu arada bu konser, önümüzdeki yıllarda gelenekselleşmesi planlanan özel projelerin de bir önizlemesi.

ÇAĞDAŞ CAZIN ÜÇ BÜYÜĞÜ

Amerikalı cazcı Melody Gardot, Türk dinleyicisinin çok da yabancısı olmadığı bir isim. Gardot, 27 Haziran Çarşamba, 21.00’de Uniq Açık Hava Sahnesi’nde etkileyici vokali ile hayranlarının takdirini ikiye katalayacak. Aynı akşam yerli sahnenin en iyi caz piyanistlerinden Çağrı Sertel ve Lara Di Lara ile Levni’nin yepyeni projesi Alike Places, 22.00’de Salon’da yankılanacak. 29 Haziran Cuma günü ise çağdaş cazın üç devi aynı sahnede buluşacaklar. Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter, festivalin en unutulmaz konserine imza atacak. Caz festivali tam bir proje festivali bu sene. Selen Gülün’ün hayat verdiği Kadınlar Matinesi 10’un üzerinde kadın sanatçıyı bir araya getiriyor. Konser 29 Haziran’da 19.00’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde.

ETNİK OLMADAN OLMAZ

Caz festivalinin en güzel adetlerinden biri farklı türleri bir araya getirmesi. Azerbaycan cazının önemli temsilcilerinden Shahin Novrasli 30 Haziran Cumartesi akşamı 19.30’da Sakıp Sabacı Müzesi Fıstıklı Teras’ta folk, caz, blues sanatçısı, klasik perdesiz gitarın mucidi ve üstadı Erkan Oğur ile bir araya geliyor. Bağlama ve kopuz üstadı Çoşkun Karademir dörtlüsü de bestelerinde funk, caz, fusion ve etnik unsurları birleştiren Ercüment Gül dörtlüsüyle Vitrin kapsamında 30 Haziran Cumartesi saat 16.00’da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de bir araya gelecek. Ben cazımı saraylarda dinlerim diyenler ise Venedik Sarayı’nda 2 Temmuz’da Massimo Manzi Trio feat. Elif Çağlar konserinde buluşuyor.

TARİHİ YOLCULUK

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ kapsamında gösterilecek olan ‘Saraydan Kız Kaçırma’, ‘La Traviata’ ve ‘Zorba’ ölümsüz müzikleri, konusu ve dönemi yansıtan kostümleriyle unutulmaz izler bırakacak. Mozart’ın dünyaca ünlü başyapıtı ‘Saraydan Kız Kaçırma’ Yekta Kara’nın rejisiyle, Şef Zdravko Lazarov yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 28-29 Haziran’da üstüste iki gece İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinde büyülü atmosferinde sahnelenecek. Mozart’ın müzikleri Arkeoloji Müzeleri’nin büyülü atmosferiyle buluşarak izleyicileri tarihi bir yolculuğa çıkaracak.

İTALYA’DAN GELİYOR

Verdi’nin 165 yıllık görkemli eseri La Traviata, festival için özel olarak İtalya’dan geliyor. Henning Brockhaus’un rejisini yaptığı, özellikle ayna ve projeksiyon kullanılarak uygulanan dekoru ve kostümleriyle son yılların en çok ilgi çeken prodüksiyonu olan La Traviata ’da Violetta rolünü Avrupa’nın en önemli sahnelerinde başrol söyleyen gururumuz Türk soprano Burcu Uyar üstlenecek. 3 - 4 Temmuz 2018’de Zorlu PSM’de sahnelenecek eserde ayrıca tenor Georgio Oniani ve bariton Vladimir Stayanov bulunuyor. İtalyan şef Alessandro Cedrone yönetiminde sahnelenecek eser iki gece üst üste İstanbullu seyircilerle buluşacak.


Yoğun istek üzerine

Nikos Kazancakis’in dünyaca ünlü başyapıtı Zorba, Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin metni ve koreografisi ile hayat buluyor. Dünyanın en popüler eserlerinden olan ve 35’ten fazla ülkede sergilenen Zorba iki sezon kapalı gişe oynadığı Ankara’dan sonra İstanbul seyircisinin yoğun talebi üzerine 7 Temmuz’da Zorlu PSM’de seyirciler ile buluşacak. Şef Bujor Hoinic yönetiminde solo şarkılar ve korolu bölümler ile dikkat çeken eser Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek

#İstanbul Caz Festivali
6 yıl önce