|

Ortadoğu Kavşak’ta buluştu

Ortadoğu’dan dünyanın dört bir yanına dağılan 32 sanatçı, 100’ün üzerindeki eseriyle Kelimat Sanat Galerisi’nde buluştu. Galerinin sahibi Adnan Alahmad, İstanbul’un coğrafik ve kültürel anlamda bir kavşak noktası olduğunu hatırlatarak, “Ortadoğu’nun ruhunu burada yeniden canlandırmak istiyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2017 Cuma
Güncelleme: 03:00 - 18/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Adnan Alahmad
Adnan Alahmad

Siyah ve gri renklerin arasında kan gibi sızan kırmızı lekelerin yer aldığı kocaman bir yağlı boya tablo. Arka fonda belli belirsiz insan figürleri var. Halep’ten İstanbul’a gelen ressam İbrahim Alhasoun’nın fırçasından çıkmış bu eser. Alhasoun’dan tablosunun hikayesini dinliyoruz: “Suriye’de yaşananlara insanlar kör ve sağır. Kimse orada ölen çocukları , katliamları görmüyor bile. Ben de bu tabloda çocukların görünmezliğini çizdim. Arka fondalar ama insanlar görmüyor, tıpkı gerçek hayattaki gibi…”

ACIYI GİZLEDİM

Geçtiğimiz cumartesi Kuzguncuk’taki Kelimat Sanat Galerisi’nde 32 Ortadoğlu sanatçıyı buluşturan Kavşak sergisinin açılışında tanışıyorum İbrahim Alhasoun’la. Daha önce Ankara’da bir sergi açmış. Bİz konuşurken biraz ilerisinde ahşaptan yapılmış bir bebek beşiği dikkatimi çekiyor. İçine kırmızı çiçekler yerleştirilmiş, beşikten çok çocuk mezarını hatırlatıyor.


Kelimat Sanat Galerisi’nin sahibi Adnan Alahmad da tıpkı İbrahim Alhasoun gibi ailesiyle birlikte savaştan kaçıp İstanbul’a gelmiş. Galeride dünyaca ünlü isimleri ağırlıyor. 32 sanatçının 100’ün üzerinde eserini Kavşak adlı sergide buluşturan Adnan Alahmad “Bizi savaş ayırdı sanat yeniden birleştirecek. İstanbul ise bu buluşmanın kavşağı olacak” diyor.


Dönüşümlü sergilenecek

32 Ortadoğulu sanatçının 100’ün üzerinde eseri Kelimat Sanat Galerisi’nde iki ay boyu dönüşümlü olarak haftanın 7 günü ziyarete açık olacak. Suriye Filistin, Bahreyn, Irak, Ürdün, Dubai, Lübnan ve Cezayir’den eserlerini gönderen sanatçılar arasında Rami Sabour, Zain Alahmad, Shadi Abousada, Nasr Warour, Mohammad Zaza, Khayyam Zedan, Juhayda Albitar, Ibrahim Brimo, Zavien Yousaf, Besher Koushaji, Nizar Sabour, Fatema Alhaj, Ibrahim Alhasoun, Asma Fayoumi, Amed Sharef, Hani Mazhar gibi isimler dikkat çekiyor.

#Adnan Alahmad
#İbrahim Alhasoun
#Ortadoğu
7 yıl önce