|

Okulun duvarlarını kim gıdıklıyor?

Zeynep Tuba Kesimli Duvarları Gıdıklanan Okul “Börkeneklere Sarılan Adam, Sarılmak Büyüktür Çikolatalardan ve Çiçekler İçin Doğum Günü Partisi” gibi eğlenceli, merak uyandıran başlıklardan oluşuyor ve ilk kitaptan alışık olduğumuz üzere her bölümün başında alıntı bir cümle karşılıyor bizi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 17:26 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Tuğba Coşkuner’in Yeşil Kafalar’ını geçtiğimiz yıl Ormanı Yemek Yasak ile tanımış ve çok sevmiştik. Büyük- küçük herkesin beğenisini kazanan ilk kitabın ardından serinin ikinci kitabı Duvarları Gıdıklanan Okul da Cezve Çocuk etiketiyle yayımlandı. En az ilki kadar dinamik ve ilgi çekici olan bu kitapta da dört yeşil kafa, tabiatın, içimizde saklı duran bilgeliği açığa çıkarmak için müthiş bir fırsat sunduğunu ortaya koyuyor.

Ormanı Yemek Yasak’ta Kerem, Cengizhan, Hazal ve Gökçen kasabadaki esrarengiz olayların ardındaki sır perdesini aralamış ve kasabalarının havasını, suyunu bozacak doğal yaşam merkezinin inşaatına engel olmuşlardı. Yeşil Kafalar “cin fikirli hayalleri hayata geçirme üssü” olan ağaç evlerini, başka bir gruba kaptırınca ikinci kitabın farklı bir mekandan bizi selamlayacağını da tahmin etmiştik.


İnekler ve çikolatalı süt

Duvarları Gıdıklanan Okul’da, Gökçen kasabadan ayrılmak zorunda kalıyor. Kerem, Cengizhan ve Hazal ise Gökçen’i yalnız bırakmamak için bütün düzenlerini değiştiriyor ve dört kafadar yatılı proje okulunda eğitimlerine devam ediyor. Yeşil Kafalar sınırları belirlenmiş, idealize edilmiş çocuklardan değil. Düşünen, sorgulayan, çözüm üretebilen, takım ruhuna sahip, macera seven, doğa düşkünü, ufak tefek zaaflarıyla serbest gezen çocuklar. Ve onlar artık “bitki örtüsü beton binalar olan ve bir oksijen molekülünü soluklayabilmek için göğün yedi kat üzerine çıkmak zorunda kalınan bir metropol” de yaşayıp “günün on saatini bilgisayar başında sebze ekip ürün toplayan oyunlar oynamalarına rağmen muzun patates gibi yerin altında yetiştiğini, ineklerin cinsine göre muzlu veya çikolatalı süt verdiğini ” zanneden çocuklarla muhatap oluyorlar. Duvarları Gıdıklanan Okul, bu ve bunun gibi tenkitlerle, kanıksadığımız hayatlara eleştirel gözle bakmamızı sağlıyor. Kitap yalnızca sürekli çalışıyor olmaktan gülmeye, ağlamaya bile vakit bulamayan şehir insanına değil; teknoloji ve sosyal medya kullanımına, atalık-kısır tohum meselesine, doğanın dengesini neden bozmamamız gerektiğine, eğitim sistemine, sınavlara, unvan odaklı velilere, öğrencilerin yararını değil de sistemin işlerliğini sürdürmesine odaklanan müdürlere de göndermeler yapıyor.

Çocukluk hissi aşılaması sebebiyle yetişkinlerin de çok seveceğini düşündüğümüz Duvarları Gıdıklanan Okul; özgün dili, esprili anlatımı ve takdire şayan kurgusu ile 9 yaş üstü çocuklara keyifli bir okuma vadediyor.

#Duvarları Gıdıklanan Okul
5 yıl önce