|

Nefret ettiğin sensin

Hepimiz geldiğimiz soyla gurur duyarız. Nereden geldiğimiz bizim için bir onur meselesidir ve çok kolay bir şekilde bizden olmayanı suçlarız. Ancak DNA testleri ve e-devlet’in son hizmeti ‘soyağacı’ gösteriyor ki aslında nefret ettiğimiz kendimiz olabiliriz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 07:48 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​E-devlet’in yeni hizmeti soyacağınızı bir tıkla karşınıza çıkarıyor.
​E-devlet’in yeni hizmeti soyacağınızı bir tıkla karşınıza çıkarıyor.

E-devlet’in yeni hizmeti soyacağınızı bir tıkla karşınıza çıkarıyor. İlk gün aşırı yoğunluk olduğundan site çöktü. Meğer ne çok insan varmış soyacağını merak eden. E-devlet’in belki de takdiri en çok hak eden hizmeti. Nüfus kayıt örneği, adli sicil belgesi, A4 hizmet dökümü de alabiliyorsunuz ama soyunuzun 1800lere kadar önünüze gelmesi muazzam bir şey. Düşünsenize hayat boyu Ermeniler'den nefret ettiğinizi söylüyorsunuz. Ama soyacağınız aslında Ermenilere dayanıyor. Bu uygulama belki nefret suçlarının azalmasında bir nebze faydalı olur. Nefret ettiğimiz ırkın bir mensubu olabiliriz.




DÜNYA VATANDAŞIYIZ

E-devlet’in bu uygulaması bize bundan birkaç sene evvel Momondo’nun yaptığı bir DNA testi çalışmasını hatırlattı. Bu çalışma insanları ırklara göre bölmenin anlamsız olduğunu gösteriyor. Aslında kendimizi ait hissettiğimiz ırkın genellikle yanlış olduğunu ve insanları ırklar üzerinden ayrıştırmanın saçma ve mantıklı olmadığını gözler önüne seriyor. Aslında hepimiz dünya vatandaşıyız.


Bu videoyu ırkıyla övünen ve diğerlerini aşağı gören herkesin kesinlikle izlemesi gerekiyor. Örnek vermek gerekse videoda “Türk halkından nefret ediyorum. Halk değil hükümet” diyen kadın DNA testinin sonunda Kafkas Türkü çıkıyor.


BARIŞI GETİRECEK TEST

"Evet katıksız İrlandalıyım. Senden daha önemliyim. Seni tanımıyorum ama kanaatimce güçlüyüm. Birçok insandan daha önemliyim" diyen İrlandalı adamın gen haritasında Doğu Avrupa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan çıkıyor ve adam “İzlanda şimdi Avrupa’ya daha da yaklaştı” yorumunu yapıyor. “Siz de biliyorsunuz, biz en iyisiyiz” diyerek Fransızlığıyla övünen kadın ise test sonucunda yüzde 32 İngiliz çıkıyor ve “Belki biraz ileri gidiyorumdur ama bence bu uygulama zorunlu olmalı. İnsanlar şayet kendi etnik kökenlerini bilselerdi dünya üzerinde aşırılıklar ortadan kalkardı. Bundan sonra kim saf ırk gibi bir düşünceyi savunacak kadar aptal olabilirdi ki!” diyor.



EN UZUN SOYAĞACI

Soy ağacı veya aile ağacı, bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelge. Atasal çizelgeler bir kişinin atalarını gösteriyor, o kişi altta, ataları yukarıda gösterildiği için çizelge bir ağaca benziyor. E-devlet'ten soyağacınıza ulaşmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranını açmanız gerekiyor. E-devlet size atalarınızın doğum yeri ve tarihleri, ölüm tarihleri, anne baba adlarını söylüyor. Bu arada ekstra bilgi en uzun aile ağacı Çin filozof ve eğitmeni Konfüçyüs’ünkü imiş. Ağaç 80 nesil içeriyor ve 2 milyon kişiyi kapsıyormuş. Hey maşallah!

#e-devlet
#Soyağacı
6 yıl önce