|

Mutluluk geçici memnuniyet kalıcı

Mutlu olmak için ne yapmalıyız? Hayatımızın en önemli sorularından biri budur. Harvard Üniversitesi’nde uzun zamandır ‘mutluluk’ üzerine çalışan Prof. Daniel Gilbert bilimin bu duyguyla ilgili bildiği tüm sırları bizimle paylaşıyor. Mutluluk ve memnuniyet arasında önemli farklar olduğunu söyleyen Gilbert, ‘Çok mutluyum ama hayatımdan memnun değilim diyebilirsiniz’ diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 11:54 - 6/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Prof. Daniel Gilbert
Prof. Daniel Gilbert
MERVE ARMAĞAN

Dünyanın en büyük firmalarından birinde genel müdür olma ihtimaliniz nedir? Küçük bir Ege köyünde yaşamaya başlasanız, her gün işten sonra denize dalabilecek misiniz? Peki ya sevdiğiniz kişiyle evlenmeniz ailenizle aranızı bozabilir mi? Bu soruların yanıtları geleceği öngörebildiğimiz hayallerimizde yatıyor olabilir. Yıllardır mutluluk üzerine çalışan, Harvard Üniversitesi’nde dersler veren Daniel Gilbert’a göre bir öngörü makinası olan insan, mutlu olmak için hayal kurmalı. Çünkü insanın en önemli başarısı hayal kurabilmesidir. Gilbert’ın dünyada 1 milyonun üzerinde satan kitabı Mutluluk Beyinde Başlar kısa süre önce Ketebe Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı, Kitabı ve çalışmaları üzerine konuştuğumuz Gilbert mutluluk ve memnuniyet kavramları üzerinde durdu.

Yaygın bir kanı veya yanılgı para ve mutluluk ilişkisi üzerinedir. Bu ikisi arasında gerçekten bir bağlantı var mı? Para mutluluğu getirir mi?

Evet, evet, evet. Kesinlikle! İnsanları yoksulluktan orta sınıflara taşıyınca mutluluklarını dramatik şekilde değiştirirsiniz çünkü artık güvenlikleri ve emniyetleri var. Yemekleri var. Çocuklarının iyiliği hakkında endişelenmek zorunda değiller. Yaşayabilecekleri yerler var. Ama insanları orta sınıftan zengin olmaya taşıdığınızda, [mutluluğun] üzerinde çok az etkisi olur. Onları daha üzgün yapmaz, ama mutluluklarını neredeyse hiç etkilemez. Bu yüzden paranın insanları mutlu ettiğini fark etmek çok önemlidir.

Kültürümüzde yaygın bir inanç vardır: Cehalet mutluluktur. Hatta Anadolu insanı, ne kadar az bilirsen, o kadar mutlu olursun da der. Farkındalık ve mutluluk arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cehaletin mutluluk olduğunu düşünmüyorum. Daha fazla eğitim ve daha fazla bilgiye sahip olan insanların daha mutlu olmadıkları gibi, aynı zamanda daha az mutlu olmaları da söz konusu değildir. İnsanların ne kadar eğitime sahip oldukları, ne kadar bilgi bildikleri onların mutluluk anlarında büyük bir fark yaratmıyor gibi görünüyor. Ancak, cehaletin mutluluk olduğunu düşünmenin çok tehlikeli olmasının nedeni, cehaletin kısa vadede sizi mutlu etse bile, toplum ve türümüz için uzun vadede çok kötü olduğu içindir. Savaştan iklim değişikliğine kadar dünya sorunları hakkında bilgisizmişiz gibi davranabiliriz. Belki de bu şeyler için endişelenmezsek hayatımızda daha mutlu oluruz. Olabilir. Ama bizim çocuklarımız mutlu olmaz. Ve torunlarımız da olmaz. Ve büyük torunlarımız kesinlikle olmaz. Profesör olduğum için muhtemelen tahmin edebilirsin, büyük bir cehalet hayranı değilim.

Mutluluk ve memnuniyet terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. Aralarındaki ilişkiyi nasıl görüyorsun?

Genellikle psikolojide, mutluluk kelimesi anlık durumlarından bahseder. Mutluluk hallerinin içi ve dışı arasında dalgalanıyoruz. Memnuniyet, insanların hayatlarını düşündüklerinde nasıl değerlendirdiklerini tanımlamak için kullandığımız bir kelimedir. Yani oturuyorsun ve çikolata yiyorsun, çok mutlu olabilirsin. Ama tatmin oldun mu? Memnuniyet bence tüm hayatınıza bir bütün olarak bakmak anlamına gelen bir kelimedir. Yani birisi çok mutlu mutluyum ama hayatımdan memnun değilim diyebilir.

MUTLULUK HEPİMİZİ ENDİŞELENDİRİYOR
Kitabınızın başarısını nasıl görüyorsunuz? Şimdiye kadar bir milyondan fazla satıldı. Bu durum sizin mutluluk beklentilerinizi karşılıyor mu?

Bir milyon kitap... Bu sayı beklediğimden çok daha fazlası. Bu yüzden ülkemdeki ve dünyanın birçok ülkesindeki insanların bu kitaba gösterdikleri ilgi dolaysıyla mutluyum. Mutluluk bilimi hakkında bilgi edinmek istedikleri için çok sevinçliyim ve onur duyuyorum. Bilim, sorulara gerçek cevaplar almanın en iyi yoludur ve mutluluk, neredeyse hepimizin en çok endişe duyduğu şeydir. Bu ikisini bir araya getirmek, akıl ve kalp için büyük bir lütuf vaat ediyor. İnsanların bu soruların cevaplarını bilmek istediğine şaşırmadım, ama kitabımın bunlardan bazılarının, bu cevaplardan bazılarının barındırdığını düşündükleri için çok memnunum.

Yıllarca mutlukla ilgileniyorsunuz ve bu konunun bilimsel araştırması ve gerçekleri hakkında bilginiz var. Gilbert kimdir ve nasıl biridir?

Bu soruyu nasıl cevaplarım? Ben genellikle çok mutlu olan çok şanslı bir insanım. Çok mutluyum. Neden mutlu bir insan olduğum konusunda… İyi bir beyin kimyam var, bu yüzden depresyon hissetmeye ya da üzüntü hissetmeye eğilimli değilim ama benim için hayattaki mutluluğumun büyük kısmının hayatımdaki birkaç kadından kaynaklandığını söyleyebilirim. Annem ve sonra tabii ki eşim ve torunlarım. Yani bu harika kadınlar hayatımı mümkün kıldı ve sahip olduğum tüm mutluluğu bana armağan ettiler.


Aynı mutluluğu mu
yaşıyoruz?

Bir süre önce Türkiye‘yi ziyaret eden Gilbert şunları söylüyor: “Sizin harika ülkenizi ziyaret ederken müthiş bir keyif aldim. Aldığım bu müthiş keyfin, umuyorum ki çok küçük bir kısmını siz de benim kitabımı okurken dolaşağınız “düşünsel/entelektüel” ülkede hissedersiniz.” Hepimizin olaylara yüklediği anlam farklı. Mutluluk algısı da... Bunun en çarpıcı örneklerinden biri ikiz kardeşler Lori ve Reba. Doğuştan birbirlerine alınlarından yapışık olan ikiz kardeşler oldukça neşe dolu, iyimser ve şakacılar. Fiziksel durumları onlara pek çok sorun getiriyor ama onlar çok önemli bir noktaya değiniyor: Kimin getirmiyor ki! Ayrılmak da istemiyorlar. Çünkü mutlu olduklarını düşünüyorlar. Çoğumuza göre mutlu olmaları imkansız görünen ikiz kardeşlerden Reba, ayrılma ihtimalleri üzerine şöyle diyor: “Bizim bakış açımız olumsuz, kesinlikle olumsuz. Neden bunu yapmamızı istiyorsunuz ki? Dünyanın parasını verseniz bile, niye?”


Öngörü makinesi
Mutluluğu ararken yaptığımız hataları ironik bir dille yüzümüze vuran Gilbert, hayal gücünün zaafları ve öngörünün yanılsamaları üzerinde duruyor. Ona göre öngörümüzdeki bu yanılsamalar mutluluğumuzun önüne geçen engeller. Geleceğimizi yanlış tahminler üzerine kurmamız da bizi mutsuzluğa götürüyor. Oysa insanın en önemli başarısı hayal etmek. Çok kullanılan bir kalıba göre hayvanla- insan arasındaki fark bu hayal kurma, düşünme becerisidir. O halde hayallerimizi doğru biçimde kurduğumuzda mutluluğa ulaşmamız da kaçınılmaz olacaktır. Şöyle aktarıyor bize Gilbert: İnsan beyni bir “öngörü makinesidir” ve yaptığı en önemli iş “geleceği kurmaktır.”


#MUTLULUK
6 yıl önce