|

Minyatüre modern yorum getirdi

Azeri ressam Perinisa Askerova'nın klasik ve modern minyatürü birleştirdiği sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu. İnsan Kitap'ın Beyoğlu binasında gerçekleştirilen sergide, sanatçının klasik ve modern minayatürü birleştirdiği çalışmalar sergileniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:42 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Azeri ressam Perinisa Askerova
​Azeri ressam Perinisa Askerova

Perinisa Askerova'nın klasik ve modern minyatür sergisi, İnsan kitap bünyesinde sergi salonunda açıldı. Azerbeycan Medeniyet ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olan Perinisa Askerova, sanat yaşamını Bakü'de sürdürüyor. Minyatüre duyduğu ilgi ve yeteneği tablolara taşıyan Askerova, bunu şöyle açıklıyor: "Minyatür bir tahayyül sanatıdır. Eskiden şahlar ava giderken yanlarında mutlaka ressam götürürlermiş. Onlar da av dönüşü gördüklerini hayal gücüyle birleştirip minyatür sanatını ortaya çıkarmışlar. Ben de hayal dünyamda gezinip hissettiklerimi yansıtıyorum. Çalışmalarımda ise klasik ve modern minyatürü birleştiriyorum." Pek çok ulusal ve uluslararası kişisel ve karma sergi düzenleyen sanatçı İstanbul'daki ilk kişisel sergisine duyulan ilgiden oldukça memnun.


İÇ ALEMİNİ YANSITTIM

Askerova, 1999 yılından günümüze uzanan çalışmalarında, klasik minyatür sanatına bağlı kalarak modern tarzda yeni yorumlar getiriyor. Daha çok kadın figürü kullanmasını ise şu şekilde açıklıyor : “Bir kadın olarak onların sorunları ve iç alemini daha iyi yansıttığımı düşünüyorum. Aslında bunun için özel bir çaba harcamıyorum. Bu sanat çizgimde kendiliğinden gelişen bir süreç. Dünyadaki sorunlara da dikkat çekmeye çalışıyorum.” Perinisa Askerova'nın klasik ve modern minyatür sergisi ay sonuna kadar Beyoğlu İnsan Kitap'ta ziyaretçilere açık olacak.


ENTELEKTÜEL BİR MERKEZ TASARLADIK

Bir kitapçıda sergi olması ise çok alışılgelen bir durum değil. Yayınevinin editörlerinden Murat Bozkurt, bunu şöyle açıklıyor: “İnsan Yayınları bünyesindeki İnsan Kitap, sadece kitap dünyasında değil kültür-sanat alanında da faaliyetlerde bulunmak amacıyla, sergi ve söyleşi salonlarıyla entelektüel bir merkez tasarlanarak kuruldu. Bu doğrultuda, Ara Güler'in fotoğraf ve Cahide Keskiner'in minyatür sergileri başta olmak üzere pek çok kişisel serginin yanı sıra imza ve söyleşi etkinlikleriyle yazar-okuyucu buluşmalarına, sinema ve dil felsefesi derslerine ev sahipliği yaptı." Bu yılki açılış programlarını Azerî minyatür sanatçısı Perinisa Askerova'yla yaptıklarını belirten Bozkurt, önümüzdeki günlerde Uğur Polat'ın Türk-İslam Bilginleri ve Gülten Özalp'ın soyut resim sergilerinin düzenleneceğini söyledi. Bozkurt, ayrıca hat sergisi, Sedat Anar'ın santur dinletisi, satranç ve satranç psikolojisi üzerine seminerler, kısa film gösterimleri yapmayı planladıklarını belirtti.

#Minyatür
#Sanat
#Perinisa Askerova
6 yıl önce