|

Mevsim nimetleri doğada saklı

Kış yaklaşırken direncimizi artıracak gıdalarla bağışıklığımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Vitaminler, enerji içerikleri yerine doğada saklı olan mevsim nimetleriyle bunu yapabiliriz. Içinde bulunduğumuz zamanlarda bolca bulabileceğimiz alıç, kızılcık ve üvez ile neler yapabileceğinizi anlattık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 07:03 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu mevsimin bu değerli nimetlerinden bir kaçı, bu hafta yazımızın konusu oldu.
Bu mevsimin bu değerli nimetlerinden bir kaçı, bu hafta yazımızın konusu oldu.

Kış yaklaşırken Allah bize direncimizi artıracak, bağışıklığımızı yükseltecek bolca antioksidan kaynağı depolama şansını veriyor. Bu mevsimin bu değerli nimetlerinden bir kaçı, bu hafta yazımızın konusu oldu. Hem lezzet hem de sağlık için bu ürünleri kışa hazırlayalım. Bu meyvelerin ilki alıç. İçerdiği vitamin ve mineral sayesinde sağlığa oldukça yararlı bir meyve alıç. Ayrıca doğadan elde edildiği için bu mevsimin favorilerinden. Eski çağlardan beri sindirim sistemi, cilt ve dolaşım sağlığı için faydalı olduğu düşünülerek tüketilmiş. Biz de bugün geçen haftalarda ardıçla yaptığımız gibi sirkesini ve zeytinyağlı alıç yapalım dedik.

ALIÇ AROMALI ZEYTİNYAĞI

Alıç aromalı zeytinyağı için bir kavanoz zeytinyağına, bir dibek yardımıyla kırdığımız alıçları atalım. 20 gün kış güneşinde bekletelim. 10 gün de gölgede bekletelim ve süzelim. Elbette yağın miktarı sizin isteğinize bağlı. İkinci meyvemiz kızılcık. Oldukça kırmızı, bol C vitamini içeren, marmelatı ve şurubuyla damaklarımızı şenlendiren bu güzel meyveyi kışa hazırlamak için birkaç yolumuz var. Bunlardan ilki yıkayıp, saplarını ayıklayıp olduğu gibi poşetlere doldurmak ve havasını iyice alıp dondurmak. Ben özellikle C vitamini içeren besinlerin metalden ve ısıdan hoşlanmadığını söylemek istiyorum. Koyu yeşil ve koyu kırmızı sebze meyvelerde bolca C vitamini bulunur. Bu sebze meyveleri çiğ yemek, pişirmek yerine dondurarak saklamak daha sağlıklı olur. Dondurduğumuz kızılcıkları kaynar ballı suyun içine atarak, kaynatmadan kızılcık şurubu elde edebiliriz. “Yok ben eski usül seviyorum” diyorsanız onu da tarifte anlatalım.

UZUN SÜRE MUHAFAZA EDİLEBİLİYOR

Ve son olarak üvezden bahsedelim istiyorum. Diğer iki meyvemiz gibi bol ve benzersiz antioksidan içeren üvez muhakkak tüketilmesi gereken bir meyve. Bu mevsimde toplanıp mutfağın bir köşesinde beyaz kağıtlar üstünde saklanabilir. Her gün olgunlaşan bir iki tanesini yemek kışın bize büyük faydalar sağlayacak. Ham hali elma ve limon asidi içeriyor. Ben üvezi uzun süre muhafaza edebildiğimiz için olduğu gibi tüketmeyi öneriyorum. Bunca güzel ve sağlıklı gıda imkanı için Rabbimize şükrederek bu pazar yazımı selam ile sonlandırıyorum.


Alıç sirkesi
Malzemeler

* 1 kg alıç * 3 lt su * 1 su bardağı bal * Sirke mayası


* Yapılışı:
Alıçları su ile kaynatalım. Süzmeden, suyu ile birlikte bir kavanoza dolduralım. Balı ilave edelim ve sirke mayasını ekleyip güneş gören bir yerde bekletelim. (Sirke mayası, eski ev sirkesinin üzerinde oluşan kaygan tabakadır. Eğer bunu bulamazsak, eski ev sirkesinden birkaç bardak ekleyelim. Bunu bulmamız da mümkün değilse, size annemin sirke mayası tarifini vereyim: Bir avuç hamur mayalayalım. Onu yassılayalım. Bir yüzünü hafifçe pişirelim. Bu yarı pişmiş hamuru sirkemize ekleyelim.)
Kışlık kızılcık şurubu konsantre
Malzemeler

* 4 kg kızılcık * 3 lt su * 1/5 kg pekmez

* Yapılışı:
Suyumuzu kaynatalım ve kızılcıkları içine atalım. Haşlanan kızılcıkları önce süzgeç, sonra tülbent yardımıyla eze eze süzelim. Tekrar tencereye koyup pekmezi ekleyelim. Kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Ayrı bir yerde kavanozları kaynar suya batıralım. Kavanozlar sıcakken konsantre kızılcık şurubunu doldurup kapağı kapatalım. Kavanozları ters çevirip bir gece üzeri örtülü dinlendirelim.
#Şerbet
#Kızılcık Şerbeti
#Kırmızı Meyveler
6 yıl önce