|

Merhamet çınarımız tarih yazdı

Bundan tam 150 yıl önce faaliyetlerine başlayan Kızılay’ın dünden bugüne yaptığı hizmetleri 8 maddede derledik. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın “merhamet çınarımız” diye tarif ettiği yardım kuruluşumuz gerek cephe gerisinde gerekse doğal afetlerde yardıma muhtaç insanların yanında yer alarak bir tarih yazdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/06/2018 Pazar
Güncelleme: 04:33 - 17/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Muş Varto Depremi-1966
Muş Varto Depremi-1966

Geçtiğimiz hafta Kızılay 150. Yaşını kutladı. Biz de bu vesileyle Kızılay’ın 150 yıl önce 11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan hikayesini Kerem Kınık’tan dinledik ve fotoğraflar eşliğinde geçmişine yolculuk yaptık. Sadece bu Ramazan ayında 30 ülkeye yardım kolileri gönderen Kızılay yine Ramazan ayı boyu yaklaşık 500 kişiye Kudüs’te her akşam iftar verdi. Kınık, “merhamet çınarı” olarak tarif ettiği Kızılay’ın bugün üç kıtada 26 ülkenin bünyesinde hizmet verdiğini söyledi ve tarihiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

BİR GRUP İDEALİST TÜRK HEKİMİ TARAFINDAN KURULDU

*“11 Haziran 1868 yılında bir grup idealist Osmanlı hekimi tarafından kuruldu. Bu aynı zamanda dünyadaki ilk Kızılay’ın doğuşuydu. Aslında Kızılayımızın Kızılhaç’a muadil olarak ilk kuruluşu 1868 yılında “Mecruhin ve Marza-yi Askeriyyeye İmdat ve Yardım Derneği” yani “Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Derneği” adıyladır. İkinci kuruluşu ise 141 yıl önce tarihimize 93 Harbi olarak geçen Osmanlı - Rus harpleri sırasında esnasında (1877) “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adıyladır.”

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ŞAHİDİ

*“Bir zaman, Balkanlar, Trablusgarp ve Çanakkale savaşlarındaki yaralı ve esir askerlerimizin tedavi, sevk ve idaresinin tek sorumlusu oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılışına mahzun bir halde şahitlik etti. Anadolu’nun kurtuluşunun ve istiklalin başı dik ve onurlu kahramanı, Hilal-i Ahmer’i oldu.”

DOST VE DÜŞMAN AYIRMADAN YARDIM

*“Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süre içinde, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri,donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik’in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuştur.

KAYIP ASKERLERE DESTEK

*” Birinci Dünya Savaş boyunca Hilal-i Ahmer Hastaneleri büyük yararlılıklar gösterdi. Hilal-i Ahmer’in vatan ve millet müdafaasında safı her zaman için belli ise de, her zaman insanlığın gereğini yerine getirmekten geri durmamış, yeri geldiğinde yabancı unsurların dahi insani ihtiyaçlarını gidermiştir.

İYİLİK MELEKLERİ

*” Hilal-i Ahmer kadınların insancıl faaliyetlerde görev alabilmeleri için Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi’ni kurmuştur. Zira, Hilal-i Ahmer’in kuruluşundan sonra Osmanlı İmparatorluğu üst üste büyük savaşlara sürüklenmişti. Dolayısıyla, Hilal-i Ahmer Cemiyeti gibi Merkez’in de görevi çok boyutlu olmuştur.

GENÇLİK HİZMETLERİ

* “Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin ülkemizin sosyo-kültürel gelişmesine sağladığı katkılardan biri de Cumhuriyet’in erken dönemlerinden beri yürüttüğü gençlik hizmetleri. 1929 yılında başlayan çalışmalar sonucunda 1933 yılında Kızılay Gençlik Kurumu (Hilal-i Ahmer Gençlik Cemiyeti) kuruldu. Yeni Cumhuriyet’e vatansever, sorumlu, insanlık ve yardım duygularıyla donatılmış, bilgili ve bilinçli gençler yetiştirmek. Bugün dahi Kızılayımız aynı motivasyonla gençlik çalışmalarına devam ediyor. “

TARAFSIZLIK VE EVRENSELLİK GÖREVİMİZ

*” Bir buçuk asra yaklaşan tarihinde Kızılayımız, insaniyetçilik, tarafsızlık, bağımsızlık ve evrensellik ilkeleriyle nerede yangın, kıtlık, harp ve felaket olmuşsa daima oralara koşmuş; dinine, milliyetine bakmaksızın imkânlarının fevkinde bütün felaketzedelerin, yaralıların yaralarını sarmış ve ihtiyaçlarını gidermiştir. Bugün dahi bu mücadeleyi veren 6 bin 500’den fazla Kızılaycı, halkımızın dünyaya uzattığı merhamet eli olarak bu ulvi görevi büyük bir özveri ile yerine getiriyor.”

145 ÜLKEDE FAALİYET YÜRÜTÜYOR

* “5.6 Milyar TL büyüklüğündeki dev bütçesiyle Kızılay, toplam 145 ülkede insani faaliyet yürüttü. Kızılay her yıl toplamda, yaklaşık 50 Milyon kişiye temas ediyor, 4 Milyar TL değerinde insani yardım ulaştırıyor. Geçtiğimiz yıl yurtiçinde 2.5 milyon ihtiyaç sahibi vatandaşımız yardımlarımızla sevindi. 2018 yılı boyunca yurdumuzun dört bir yanındaki 4 milyon muhtaç vatandaşımıza ulaşmayı hedefliyoruz."

#Kerem Kınık
#Kızılay
6 yıl önce