|

Kültür sohbetlerinin yeni adresi

İsmini Mardin’de bulunan taş evlerin altındaki geçitlerden alan Abbara Kahve, Üsküdar’da iki yıldır hizmet veren bir mekân. Türk kahvesinin özenle hazırlanıp ikram edildiği bu mekân aslında kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştiği bir yer.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 11:53 - 19/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Adres: Sultantepe Mah, Selmani Pak Cad. 27/B Üsküdar
Adres: Sultantepe Mah, Selmani Pak Cad. 27/B Üsküdar

Üsküdar’da iki yıldır hizmet veren Abbara Kahve, Türk kahvesinin özenle hazırlanıp ikram edildiği bir yer olmakla beraber kültür söyleşilerinin gerçekleştiği sıcak bir mekân. Aile işletmesi olan bu mekan aslında yıllar önce kurulan bir hayalin gerçekleşmiş hali. 43 yaşındaki mekân sahibi Mustafa Yıldırım, üniversite yıllarında Sait Faik Abasıyanık’ın Anadolu kahvehanesinde geçen bir öyküsünden hareketle Türk kahvesinin özenle yapılıp ikram edildiği bir yer açmak istemiş. Fakat 20 yıl boyunca farklı sektörlerde çalıştıktan sonra bu hayalini gerçekleştirmiş. İsim olarak da Mardin’deki taş evlerin altındaki Abbaralardan esinlenmiş.


Paylaşmanın Abbaralar ile mimari bir form aldığı söyleyen Yıldırım, mekânında yeme içme dışında iyi bir şeyler yapıp herkesle paylaşmak için kültür sanat etkinlileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, imza günleri organize etmeye başlamış. Amacının çok fazla çay satmak olmadığını belirten Yıldırım, “Burada düzgün işlerin yapılması ve herkesin faydalanmasını istiyoruz. Sosyal ihtiyaçların karşılandığı, güzel karşılaşmaların ve tanışmaların olduğu bir mekan olsun diye uğraşıyoruz” diyor.


ALTERNATİF KAFECİLİK YAPIYORUZ

Abbara Kahve, Üsküdar’ın merkezinde yer alıyor olmasına rağmen adeta saklanmış bir köşe gibi. Bir bina ve büyük bir bahçeye kurulu olan mekân açıldığı günden beri yazarların, akademisyenlerin ve öğrencilerin uğrak yeri. Düzenli olarak edebiyat söyleşileri gerçekleşiyor. Yeni ve bilinmeyen yazarlar için başlayan imza ve söyleşiler gün geçtikçe büyümüş ve daha sistemli bir hal almış. Zaman zaman değişik dergilerin toplantıların yapıldığı mekânda üniversite hocaları da sohbet etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bu dönem Şakir Kurtulmuş ile başlayan söyleşileri Hüseyin Akın, Mustafa Özçelik, Şeref Akbaba, Şadi Kocabaş, Adem Özköse, Atasoy Müftüoğlu ve Atilla Yayla gibi yazar, şair ve akademisyenler takip etmiş.

MEDRESE GİBİ

Mekân edebiyat söyleşilerinin yanı sıra iki katlı mekânın küçük odalarında öğrenciler ders çalışıyor. Haftanın belli günleri Farsça dil eğitimi, bendir, ney, kaligrafi dersleri veriliyor. Bu dersler için de ne öğrencilerden ne de öğretmenlerden bir ücret talep edilmiyor. Bir medrese gibi hizmet veren mekânda bulunan dergi ve kitapları oturduğunuz süre zarfınca inceleyip okuyabiliyor hatta ödünç alabiliyorsunuz.


MUTFAKTA ANNE VAR

Haftanın 7 günü sabah sekizden gece bire kadar açık olan Abbara Kahve'de kendi evlerinde tüketmedikleri hiçbir şeyi müşterilerine sunmadıklarını ifade eden Yıldırım, mutfakta eşinin olduğunu söylüyor. Çaylarını 30 farklı markayı deneyerek kendilerine özgü bir karışım oluşturmuşlar.


Uygun ve lezzetli

* Kurabiye ve tatlı çeşitlerinin 7 buçuk lira olduğu Abbara Kahve’de ilk kez yapılan incir uyutmasına denk gelirseniz denemenizi tavsiye ederiz. Anne köftesinin 15 lira olduğu mekanda kahvaltı tabağı 20, serpme kahvaltı ise 25 lira. Türk kahvesi 6 lirayken da çay da 2 lira.

#Kahvaltı
#Yemek
#Mardin
#Abbara Kahve
6 yıl önce