|

Konargöçer kültürünü yaşatıyorlar

Sarıkeçili Yörükleri’nden 18 kişilik Çelik ailesi, yüzlerce yıllık Yörük geleneğini sürdürüyor. Kış mevsimini Mersin’in Gülnar ilçesinde geçiren konargöçer aile, 35 günlük yolculuğun ardından Toroslar’ın eteğindeki Ahırlı‘ya ulaştı.

Yeni Şafak
04:00 - 11/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:51 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sarıkeçili Yörükleri'nden Çelik ailesi, Toroslar'ın eteğine kurdukları kıl çadırlarda iftar açmanın keyfini yaşıyor.
Sarıkeçili Yörükleri'nden Çelik ailesi, Toroslar'ın eteğine kurdukları kıl çadırlarda iftar açmanın keyfini yaşıyor.

Anadolu’da asırlardır kışı Akdeniz sahillerinde, yazı ise Konya’nın yaylalarında geçiren konargöçer kültürün son temsilcileri Sarıkeçili Yörükleri, atalarından miras kalan bu kültürü yaşatmaya çalışıyor.

Kış mevsimini Mersin’in Gülnar, yazı ise Toroslar’ın eteğindeki Konya’nın Ahırlı ilçesinde geçiren son konargöçerlerden Çelik ailesi, çağın sosyal hayatından uzak, kıl çadırlarda yaşadıkları yaylalarda, tüm zorlu şartlara rağmen hem keçi ve oğlakları ile ilgileniyor hem de oruç ibadetini yerine getirmenin huzurunu yaşıyor.

YÖRÜK GELENEĞİ

Küçükbaş hayvanları için yılda iki kez yer değiştiren Çelik ailesi, nisan sonunda yola çıktıkları Gülnar ilçesinden, yaz mevsimini geçirdikleri Ahırlı ilçesine 35 günde ulaştı. Anadolu’daki yüzlerce yıllık Yörük geleneğini sürdüren ve sayıları gittikçe azalan Sarıkeçili Yörükleri’nden 9’u yetişkin, 9’u çocuk 18 kişilik Çelik ailesi 4 kıl çadır kurdu.


ATALARDAN MİRAS

Ailenin en büyüğü 55 yaşındaki Yaşar Çelik, atalarından miras kalan konargöçer kültürünü yaşatmaktan gurur duyduklarını söyledi. Eşi, 4 çocuğu, 3 gelini ve 9 torunuyla birlikte bu kültürü devam ettirmeye çalıştıklarını anlatan Çelik, “Çocuklar da bizimle birlikte göçebe hayatı yaşıyor. Bazen oğlakları sürerek bize yardım eder çocuklar. Küçük yaşta yaptığımız işi ve hayatımızı öğrenip benimsiyorlar. İlerde onların da bu kültürü devam ettirmelerini bekliyoruz” dedi. Yaşar Çelik’in gelini Fatma Çelik de güneş doğar doğmaz hep beraber kalkıp işe koyulduklarını söyledi.

SICAK HAVA ZORLUYOR

Çelik, “Hayvanlarımızı güdüp iftar hazırlıklarımızı da yapıyoruz. Bu şartlarda sıcak havadan dolayı oruç tutmak biraz zor oluyor. Yine de ibadetimizi yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

#​Sarıkeçili Yörükleri
#Mersin
#Gülnar
6 yıl önce