|

Kıbrıs kahramanının hatıratı bitpazarından çıktı

Kıbrıs Barış Harekâtı’nı yürüten Türkiye’nin 16. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar’a ait madalya, madalyon, plaket ve rozetler Ankara’daki bitpazarında çıktı. Koleksiyonu satın alan Necati Doğan, yaşanan durumun çok üzücü olduğunu ve bir kahramanın hatıratının müzede sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni Şafak
13:20 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 13:26 - 19/08/2017 Cumartesi
AA
Semih Sancar'ın hatıratında yer alan eşyalar bitpazarında satışa çıkarıldı.
Semih Sancar'ın hatıratında yer alan eşyalar bitpazarında satışa çıkarıldı.
"Kıbrıs Kahramanı" olarak tarihe geçen eski genelkurmay başkanlarından
Orgeneral Semih Sancar
'a ait bazı özel eşyalar, Ankara İskitler'de haftada bir kez kurulan bitpazarında fark edildi. Sancar'a 1978'de NATO tarafından verilen plaket ile Güney Kore Savunma Bakanı Yu Jae Hung ve Japonya Meşru Müdafaa Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hiroichi Samejima tarafından takdim edilen madalyonların da aralarında yer aldığı 30 parça eşyayı, koleksiyoner
Necati Doğan
satın aldı.
Osmanlıca not defteri de yer alıyor

Yaklaşık 40-45 yıllık mazisi bulunan eşyalar içinde Sancar'ın Osmanlıca yazdığı not defteri, üniformasında yer alan şerit rozetler ve bröveler ile Sancar'a Çukurova Üniversitesi tarafından takdim edilen "Onur Belgesi" de bulunuyor. Koleksiyonu satın alan Necati Doğan şunları söyledi:

"Öğrendiğim kadarıyla Sancar'a ait eşyalar hâlâ bitpazarlarında satılıyor. Bunların bir kısmının Sancar'a ait olduğu ise hala bilinmiyor. Mesela, bir koleksiyoner arkadaşım geçen hafta Sancar'a ait fotoğraf albümünü pazarda görmüş.

Böyle bir tablonun oluşmasında ülkemizde müzeciliğin yeterince gelişmemesinin de etkisi var. Özellikle askeri müze sayısı oldukça yetersiz. Müze sayımız çoğaldıkça insanımızda tarih ve müzecilik bilinci oluşacak ve tarihi değeri olan birçok eşya muhafaza edilecektir."



Semih Sancar kimdir?

1973'te Türkiye'nin 16. Genelkurmay Başkanı oldu. 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14 Ağustos'ta Türk birliklerinin başkent Lefkoşa'ya girmesiyle sonuçlanan Kıbrıs Barış Harekâtı'nı yönetti. Genelkurmay Başkanı olarak 7 Mart 1978'de emekliye ayrılan Sancar, 8 Aralık 1984'te vefat etti.

#Semih Sancar
#Kıbrıs Barış Harekatı
7 yıl önce