|

Kardeşim varsa ben de varım

Çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerle tanınan Alman yazar Salah Naoura'nın "Kardeşim Bulunmaz Hint Kumaşı" adlı kitapseverlerle buluştu. Yazar, kitabında aile ilişkileri, kardeş sevgisi ve mutluluğun sırları gibi konuları eğlenceli bir üslupla okurla paylaşıyor.

Yeni Şafak ve
16:28 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:30 - 14/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Çocukluk dönemlerinde dünyaya gelen kardeş, anne ve babayı paylaşamama duygusu ile kıskançlığı da beraberinde getirir. Kimi ailelerde sancılı geçen bu süreç, çocuğu da hayli mutsuz eder. Öyle ki bu durum çocuğun okul başarısından tutun da arkadaşlarıyla olan ilişkilerine kadar hayatın farklı alanlarında olumsuz etkiler bırakır. Yeni kitabı “Kardeşim Bulunmaz Hint Kumaşı” ile aile ilişkilerini, kardeş sevgisini ve mutluluğun sırlarını okurla paylaşan yazar Salah Naoura, çocukların bu süreçleri rahat bir şekilde atlamasına yardımcı olacağa benziyor. Alman çocuk edebiyatının yükselen değeri Naoura, 90’lı yıllardan beri çocuklar için resimli kitaplar, şiirler ve romanlar yazıyor. Matti, Sami ve Evrenin En Büyük Üç Hatası romanıyla tanınır hale gelen yazar bu kitabında yine eğlenceli bir üslup kullanıyor. Evlerine yeni gelen bir çocuğun Anton ile ailesi üzerindeki etkilerini ele alan kitap, Tudem Yayınları arasından okurla buluştu. 10 yaş ve üzeri çocuklara hitap eden eseri Ayça Sabuncuoğlu Türkçeye kazandırdı.

FARKLI BİR HAYAT

Kendisiyle aynı yaşta olan Hindistanlı Dilip adlı bir erkek çocuğun evlerine gelmesiyle birlikte hayatı bir anda değişen Anton, babası tarafından iyi maç oynayamadığı ve çarpım tablosunu ezberleyemediği için sürekli eleştirilir. İşine oldukça düşkün olan baba, bir çocukları olsun ister fakat bu çocuğun geceleri ağlayarak kendilerini uyutmaması düşüncesiyle bu fikre soğuk bakar. Anton’un doğumundan önce eczacılık yapan ve çocuğuna bakabilmek için işi bırakan anne ise bir çocukları olsun ister. Fakat Anton, kendisi gibi 9 yaşlarında bir kardeşi olsun ister. Soluğu yetiştirme yurdunda alan anne ve baba orada Dilip’i görünce hemen onu evlat edindirmeye karar verir ve Dilip’in evlerine gelmesiyle farklı bir hayata adım atarlar.

MUTLULUĞUN ŞİFRESİ

Farklı bir kültürde yetişmiş Dilip, bunu ev içerisinde de belli eder. Bu kültürünü ailesine ve çevresine de tanıtan Dilip ile birlikte aile içinde hareketli günler yaşanır. Tüm bunlarla birlikte Dilip, sessiz ve sakin bir çocuktur ve aileye uyumlu olmayı başarır. Fakat, kariyerine oldukça düşkün olan baba, iş hayatında sıkıntılar yaşamaya başlayınca ailede de huzursuzluklar yaşanmaya başlar. Aileyi eski mutlu günlerine geri döndürme görevini Anton ve Dilip üstlenir. “Mutlu olmak için neye ihtiyacımız var?” sorusunun yanıtını veren kitapta çocuklar Anton ve Dilip’in hikayesini okuyarak kardeş kavramının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacak.

#Kardeş
#Çocuk
#Edebiyat
6 yıl önce