|

Kanser hocalarını ikiye bölen tartışma

Tıp dünyasında “Tavuk mu kanserden çıkar”, “Kanser mi tavuktan çıkar” tartışması sürerken, uzmanlardan “Tavuk kanser yapar”, “Organik ürün tüketin”, “Ekmek zehirdir, kansere sebep olur”, “Sütçüden süt alıp yoğurt mayalayın” yorumları toplumda paniğe neden oluyor. Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Ülkemizde GDO ile ilgili sıkıntı yok. Tavuk etine güvenebilirsiniz. Ekmek tüketmekte sakınca yok” diyor.

Yeni Şafak ve
12:48 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:56 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, "Organik ürün tüketen kişilerde daha az kanser oluştuğuna dair elimizde bilgi yok" dedi.
Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, "Organik ürün tüketen kişilerde daha az kanser oluştuğuna dair elimizde bilgi yok" dedi.

Her şey “Ekmek zehirdir”, “Entegre tavuk tesislerinde çabuk büyüsünler diye ilaç verilen tavuklar kansere yol açıyor” açıklamalarıyla başladı. Birçok hekim bu konuda ikiye bölündü. Vatandaşlar ise ekmekte zehir var diyerek, ekmeği kesmeye başladı; tavuk tüketimini minimuma indirdi. Son araştırmalara göre ekmeğin kontrollü tüketilmesinde ve tavuk yenmesinde sakınca yok.

Antalya’da gerçekleştirilen 22. Ulusal Kanser Kongresi’nde görüş veren Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, GDO'lu ürünler hakkında da bilgiler vererek bu konuda Türkiye'de sık sık tartışmalar yaşandığına değiniyor ve devam ediyor: GDO’lu ürünler insanların tükettiği besinlerde yok. GDO, sadece hayvan ve tavuk besinleri için kullanılan soyayla mısırda var. Tükettiğimiz besinlere GDO konulması yasak. Bunun yanında ekmeğin sağlığa zararlı olduğuna dair iddialar da var. Ekmeği çok zararlı olarak topluma sunmak oldukça yanlış. Kontrollü tüketmemiz gerekir. Ekmekle ilgili bir sorunumuz yok. Ayrıca tavuk etinin kanser oluşturduğuna dair bir yayın yok. Tavuktan 5 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline sahibiz. Tavuk proteininin tüketilmesinde sakınca yok. “Organik ürün alın” sözleriyle ilgili sıkıntılar var. Organik ürün tüketen kişilerde daha az kanser oluştuğuna dair elimizde bilgi yok.

TEK BESİNLE BU İŞ OLMAZ

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş ise kanserle mücadelenin doğumla başladığını belirterek, “Doğumla birlikte, ergenlik ve gençlik çağında hatta tüm yaşam boyunca hasta olmadan önce insanlarımızı tütünden ve alkolden aktif veya pasif olarak uzak tutmalı, şişmanlığa yol açmayan dengeli beslenmeye teşvik etmeli, spor yapmalarını sağlamalıyız. Böylece kanser riskini yukarıda belirttiğimiz gibi 3/4 oranında azaltmamız mümkün. Bu noktada önemsediğimiz bir konu, alınacak bu tedbirlerin hastalık tanısından sonra yararı olabileceği gibi daha da önemlisi hasta olmadan önce yararının çok daha fazla olacağıdır. Sadece bir besin öğesini alarak veya ondan uzak durarak bir hastalığın tedavi edildiğine bilimsel dünyada bir örnek yoktur” diye konuşuyor.

GENETİK İNCELENECEK

Kansere Türk Genom Projesi ile darbe geliyor. Türkiye Kanser Genom Projesi ile kanserlerin toplumlara göre gösterdikleri farklılıklar ve nedenleri gün ışığına çıkarılacak. Türkiye’deki kanserlerin genetik yapısının, diğer ülkelerden farkı var mı ve varsa bu farklılığın nereden kaynaklandığı detaylı şekilde incelenecek. Prof. Dr. Ahmet Özet, Türkiye Genom Projesi’yle birlikte ülkemizde 100 bin kişinin genetik değerlendirmesinin yapılacağını söylüyor ve ekliyor: Türk toplumuna yönelik genomik bozukluklar ortaya konularak bu bilgiler hastaların tanı ve takip aşamasında kişiselleştirilmiş yaklaşımların kullanılmasını sağlayacak. Başta ABD, İngiltere, İzlanda gibi Batı ülkeleri olmak üzere Orta Doğu’da Bahreyn gibi ülkeler, gen bilgilerini toplamak üzere çalışıyorlar. Biliyoruz ki artık dünyada genomik değerlendirmeler her geçen gün ucuzlayarak devam ediyor. Bu gelişen teknoloji ile biz de bir an önce devreye girerek Türk toplumunun genomik değerlendirmesini yapmayı planlıyoruz.

#Kanser
#Ulusal Kanser Kongresi
#Ahmet Özet
#Mahmut Gümüş
#Türk Tıbbi Onkoloji Derneği
#Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı
#GDO
7 yıl önce