|

Kahve köşesi değil irfan yuvası

Bağlarbaşı’ndaki Nevmekan’ın kardeşi Nevmekan Sahil Üsküdar’da hizmete açıldı. Millet kıraathanesi konseptinde hayata geçirilen kafede yüz bin kitap bulunuyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Burada tarihi bir iş yaptık, bu bir milat ve tarihi bir mekandayız. Gelecekte tarih Üsküdar’da Nevmekan Sahil; kültür, sanat, gençlik, eğitim, ilim ve irfanın en doğru yeriydi diye yazacak” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 14:28 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kahve  köşesi değil  irfan yuvası, Nevmekan.
Kahve köşesi değil irfan yuvası, Nevmekan.

Üsküdar Bağlarbaşı’nda Nevmekan’ı biliyorsunuz. Hem güzelliği ve zarafeti hem de fonksiyonuyla özellikle gençlerin rağbet ettiği bir mekan. Şimdi buraya bir kardeş geldi. Üsküdar Belediyesi sahildeki evlendirme dairesini ‘Millet Kıraathanesi’ konseptinde bir kitap kahveye dönüştürdü ve adına da Nevmekan Sahil dedi. İki Nevmekan’ın da Türkiye’de örneğinin olmadığını söyleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Artık gençler oturup boş boş telefonlarını karıştırmasınlar. Buraya gelip yesin, içsin, kitaplarını okusunlar. Burada fiyatlar çok pahalı da değil. Bence bu kültür Türkiye’de Üsküdar’dan başlayarak yayılacak ve yayılması lazım. Burada tarihi bir iş yaptık, bu bir milat ve tarihi bir mekandayız. Gelecekte tarih, Üsküdar’da Nevmekan Sahil; kültür, sanat, gençlik, eğitim, ilim ve irfanın en doğru yeriydi diye yazacak” diyor.

EBRUNUN NEV HALİ

Türkmen sözlerine “Burası aslında bir kütüphane, burada yüz bin kitap var. Yirmi bini dijital yayın. Girişteki makinelerden istediğiniz kitabı aratıyorsunuz. İsterseniz ödünç kitap da alabiliyorsunuz, abonelik sistemimiz var” şeklinde devam ederken gözümüz raflardaki kitaplara ilişiyor. Kitapların raflara gelişigüzel değil konularına göre ayrılarak dizildiğini fark ediyoruz. Mekanın üst katı yani giriş katı daha çok kitap kahve konseptinde. Alt kat ise sergi salonu. Ders çalışmak ve okuma yapmak için daha uygun, sessiz. Nevmekan Sahil’in ilk sergisi ünlü ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil’in Ebrunun Nev Hali isimli sergisi. Barutçugil’in birbirinden farklı ve ilgi çekici eserleri mekanın atmosferiyle oldukça uyumlu olmuş.


İleride butik konserler var

Nevmekan’ın mutfağına gelecek olursak yemek konusunda çok zengin bir menüsü yok. Köfte, makarna, salata gibi birkaç çeşit yemek var. Öğrenci ve genç işi diyebiliriz. Fiyatlar gerçekten makul. Menüdeki en pahalı yemeğin fiyatı 26 lirayla köfte. Biz oradayken mekanın resmi açılışı yapılmamasına rağmen oldukça yoğundu. Bu arada Nevmekan Bağlarbaşı’nda olduğu gibi burada da küçük bir sahne var. Belirli günlerde her ay Nevmekan Sahil konserleri, sohbetleri, söyleşiler, konferanslar, seminerler ve buluşmalar yapılacak. Hatta ilk program 17 Ekim’de Mim Kemal Öke ile başlıyor. Öke’nin konusu Mutsuz İnsan. 30 Ekim’de ise Savaş Barkçın Buralı Olmak konusunda bir söyleşi gerçekleştirecek.

#nevmekan
6 yıl önce