|

İlk kahvaltı ilk heyecan

Ramazan’ı yavaş yavaş uğurlarken evlerde şimdiden bayram telaşı başladı. Yemek yazarları Hatice Özdemir Tülün, Kevser Aydoğdu ve Ebru Omurcalı Ramazan’ın ardından gelen ilk kahvaltı heyecanını en sevdikleri tarifleri bizlerle paylaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 03:41 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Evlerde şimdiden bayram telaşı başladı.
Evlerde şimdiden bayram telaşı başladı.

On bir ayın sultanı Ramazan ayını yavaş yavaş uğurlarken şimdiden bayram telaşı başladı. Marketler, pazarlar hareketlendi. Bütün aile üyelerinin bir arada olduğu, gelenekselleşmiş mutluluk toplaşmalarıdır bayram sabahı kahvaltıları. Bütün bir ayı oruçlu geçirmiş olmanın verdiği iç huzurla herkesi bir arada görmek ister insan. Biz de bu hafta Ramazan Bayramı’nın ilk gününde kahvaltı sofrasına odaklandık. Şef ve yemek yazarları Hatice Özdemir Tülün, Kevser Aydoğdu ve Ebru Omurcalı en sevdiği kahvaltılıkların tariflerini bizlerle paylaştı.


Reyhanlı Menemen (Hatice Özdemir Tülün)
Malzemeler:

* 1 çorba kaşığı tereyağı * 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı * 1 adet kıyılmış soğan * 1 diş kıyılmış sarımsak * 1 tatlı kaşığı toz biber * 1 adet rendelenmiş domates * 1 avuç kıyılmış taze reyhan * 3 adet hafif çırpılmış yumurta * Tuz * Taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:

Yağları kızdırın. Soğan ve sarımsağı ekleyip solana kadar kavurun. Biberi ekleyin ve kokusu çıkınca domatesi ekleyin. Tuzunu serpin altını kısın ve kendi suyunda yumuşayana kadar pişirin. Yumurtaları gezdirin ve reyhanı serpin. İstediğiniz kıvama gelene kadar pişirin. Servis sırasında taze çekilmiş karabiber serpin.


Fırın Sütlaç (Kevser Aydoğdu)
Malzemeler: (17 Kişilik)

* 80 gr tereyağı * 100 gr mısır nişastası * 1 paket vanilya * 3 litre süt * 500 gr tozşeker * 120 gr pirinç * 3 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencereye konulur. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Sütten 1 su bardağı ayrılarak geri kalan kısmı pirinçlerin üzerine eklenerek kaynatılır. Şeker ve tereyağı eklenir ve karıştırılarak eritilir. Ayrı bir kapta nişasta ayrılan sütle karıştırılır nişastalı sütlü karışıma üç yumurta sarısı eklenerek çırpılır. Kesilmemesi için kaynayan sütlaçtan bir miktar bu karışıma eklenerek karışım ılıtılır ve yavaş yavaş sütlaca eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra vanilya eklenip ısıya dayanıklı kaplara koyulup tepsilere dizilerek kapların yarısına kadar su koyulur. Fırının ızgara ayarında üzeri kızarıncaya kadar bekletilir. eynirleri harmanlayın ve servis tabağına yayın. Biberleri üzerine yayın, yaban mersinini serpin ve cevizleri dizin. Haşhaş tohumunu da serpin ve servise hazırdır.


Nohutlu ve Kaşarlı Cizleme (Ebru Omurcalı)
Malzemeler: (6 Kişilik)

* 1 su bardağı nohut * 4 dilim ekmek içi

* 7 diş sarımsak * 1 adet kuru soğan

* 1 çay kaşığı kabartma tozu * 1 tatlı kaşığı kırmız biber * 1,5 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı yenibahar * Yarım demet maydanoz * Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar * Yarım su bardağı un – azar azar eklenecek * Tuz, karabiber * 1 su bardağı galeta unu * Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı

Nohutları bir gün soğuk suda bekletin. Suyunu süzün ve mutfak robotunda püre haline getirin. Unu azar azar ekleyerek rendelenmiş soğan ve tüm malzemeyi birleştirip yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yassı şekiller verin. Galeta ununa bulayarak kızgın sıvı yağda kızartın.

#Ramazan
#Kahvaltı
6 yıl önce