|

Geçirdiği beyin kanamasından sonra hayatı tamamen değişti

Antalya'da ahşap ustası Rahmi Kağan Can, geçirdiği beyin kanaması sonrası doktorunun "stressiz bir hayat sürmen gerekiyor" tavsiyesi üzerine "terapi" gibi gördüğü deri işleme sanatına yöneldi. Atölyeye çevirdiği evinin bir odasında işlediği çanta, cüzdan ve hediyelik eşyalarla deriyi sanata dönüştüren Can, stresten uzak tuttuğuna inandığı mesleğiyle evinin geçimini de sağlıyor.

Yeni Şafak
11:22 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 11:41 - 16/12/2018 Pazar
AA
Ahşap ustası 47 yaşındaki Rahmi Kağan Can
Ahşap ustası 47 yaşındaki Rahmi Kağan Can

Antalya'da ahşap ustası Rahmi Kağan Can, stressiz bir hayat sürmek için atölyeye çevirdiği evinin bir odasında işlediği çanta, cüzdan ve hediyelik eşyalarla deriyi sanata dönüştürüyor.

Ahşap ustası 47 yaşındaki Rahmi Kağan Can'ın, 2011'de geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatı tamamen değişti. Yoğun bakım ünitesindeki bir haftalık tedavisinin ardından taburcu edilen Can, doktorunun "Stressiz bir hayat sürmen gerekiyor" tavsiyesi üzerine ahşap ustalığını bıraktı.


Evinin bir odasını atölyeye çevirdi

Dedesinden öğrendiği deri sanatına yönelen Can, üç yıl önce evinin bir odasını atölyeye çevirdi. Hünerlerini işlediği çanta, cüzdan ve hediyelik eşyalarla sanata dönüştüren Rahmi usta, el emeği göz nuru ürünlerini satarak geçimini sağlıyor.

Rahmi Kağan Can, rahatsızlanmasıyla birlikte babasından öğrendiği tozlu ve gürültülü bir ortamda icra ettiği ahşap ustalığından uzaklaşmak zorunda kaldığını söyledi.

Dedesinden öğrendiği deri işleme ustalığını hep sevdiğini ama şartların kendisini ahşap ustalığına yönlendirdiğini aktaran Can, rahatsızlığını fırsata dönüştürerek deri sanatına ağırlık verdiğini dile getirdi.


Yaptığı iş kendisine terapi oldu

Hiçbir makine kullanmadan elleriyle deri dövme tekniğini uyguladığını vurgulayan Can, şöyle devam etti:

"Ortaya çıkardığım ürünlerin hepsi el emeği, göz nuru. Zorlu bir sürecin ardından hediyelik eşyalar ortaya çıkıyor. Bazen bir çantanın yapımı günler sürüyor. Tamamen modeliyle ve işçiliğiyle alakalı bir konu. İşçilik yükseldikçe fiyat da yükseliyor. Bu bir ressamın tablo yapması gibi bir şey. Derinin üzerine resim yapıyoruz. Bazen deri aletleriyle döverek resmediyoruz. Bunlar tabii biraz zaman alıyor. Hiçbir şekilde bir makine kullanılmıyor. Deri işleme sanatı benim için bir terapi oldu. Huzurlu bir yaşamım var. Sevdiğim iş aynı zamanda geçim kaynağım oldu."


Rahat iş aramayın, sevdiğiniz işi yapın

Devletin açtığı kurslarla halkı bazı mesleklere teşvik ettiğini ifade eden Can, stressiz bir yaşam için kişilerin kursları el yatkınlığına göre değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bazı mesleklerin zamanla önemini kaybetmeye başladığını anlatan Can, herkesin rahat iş bulma hevesiyle değil, sevdiği işi yapma çabasıyla hareket etmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Can'ın eşi Songül Alkan Can ise eşinin rahatsızlığından sonra bir boşluğa düştüğünü, deri işleme sanatıyla üretmenin keyfini yeniden yaşadığını söyledi.

#ahşap ustası
#deri
#deri işleme ustası
#Rahmi Kağan Can
5 yıl önce