|

Gazze’nin kedileri onlara emanet

Filistin Gazze’de üç kız kardeş 35 kedinin bakımını üstleniyor. Ablukadan insanlar kadar hayvanların da etkilendiğini söyleyen kız kardeşler, onları sokakta açlığa terk edemeyiz diyorlar. İşsizliğe ve parasızlığa rağmen kedileri hayatta tutmaya çalışıyorlar.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 11:58 - 6/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Gazze’nin kedileri onlara emanet.
​Gazze’nin kedileri onlara emanet.

İsrail ablukası hayvanları da vuruyor. Sokaklarda çok sayıda kedi açlıkla mücadele ediyor. Gazzeli üç kız kardeş de bu kediler için kolları sıvamış ve toplamda 35 kedinin bakımını üstlenmiş. Mıddle East Eye’nin özel haberinde bu kardeşlerin hikayesini şöyle anlatılıyor. Resa, Elham ve Meryem El-Barr kardeşler Gazze’nin kuzeybatısında yaşıyorlar.

AİLEMİZİN BİR PARÇASI

Kardeşlerden en küçük olan Meryem, ailesiyle birlikte kalıyor. Gazze İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olmuş. İş bulamadığı için boş zamanlarında fotoğrafçılık dersleri alıyor. Evinde sekiz kediye bakıyor. Kedilerin her zaman ailesinin bir parçası olduğunu söyleyen Meryem, “Kursa giderken aç ya da yaralı bir kedi gördüğümde, dersi bırakıp evime götürüyorum. Bir keresinde evin yakınında arabanın çarptığı yaralı bir kedi buldum. Veterinere götürdüm ve ona bir ev bulana kadar bakımını yaptım. ”diyor.


EŞLERİ İŞ BULAMIYOR

Resa ve Elham ise aynı binada iki ayrı küçük dairede yaşıyor. Hem Resa’nın hem de Elham’ın eşi terzi olarak çalışıyor. Ancak çoğu zaman işsizler. Bazen küçük fabrikalarda UNRWA tarafından finanse edilen geçici işlere girme şansı buluyorlar. Kız kardeşler kurtadıkları kedilerin bir kısmını yaşadıkları binanın çatısında, 30 metrelik bir alanda besliyorlar.Geri kalanları ise kendi evlerine almışlar. Beş çocuk sahibi olan Resa, “Çocuklarımı, ailemin beni ve kardeşlerimi büyüttüğü gibi yetiştiriyorum. Zayıf ve kimsesiz canlılara merhametli olmayı öğretiyorum. Hepsi oyuncak ayılar yerine kedilerine sarılıp uyuyorlar.” Resa’nın kocası Süheyl Zuhd’da kedilerin beslenmesine, yıkanmasına ve bakımına yardımcı oluyor.


PATLAMA SESLERİNDEN KORKUYORLAR

Resa, insanların, Gazze’deki ekonomik kriz nedeniyle hayvanlara yardım edecek güçleri olmadığını ifade ediyor. Ancak, boğucu ekonominin, Gazze’deki yardıma muhtaç kedileri görmezden gelmek için bir mazeret olmadığını düşünüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çok fazla zorluk yaşayan, aç ve çaresiz olmanın nasıl olduğunu deneyimleyen insanlar, başkalarının acılarını görmezden gelemez. Kediler açlıktan ölüyor ve insanlar gibi depresyona giriyor. ”

2014 yazında İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlenen ve 2.200’den fazla Filistinli’nin hayatını kaybettiği saldırılarda Resa, ailesiyle birlikte kedilerini de kurtarmak için çaba harcadığını dile getiriyor. “Kediler de bizim gibi yüksek seslerden ve patlamalardan korkuyor” diyen Resa, onlara da merhamet edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Gazze halkının yüzde 40’ı İsrail ablukası nedeniyle yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İnsanların yüzde 45’i işsiz, işsizlik oranı ise gençlerde yüzde 60’lara ulaşıyor. Temmuz 2017’de BM, Gazze’nin “yaşanmaz”olduğunu belirten bir rapor yayınladı.


Gazzeli Meryem’in babası ve annesi işsiz. Yaşadıkları binanın zemin katının kira geliriyle geçiniyorlar. Ailesinin ekonomik durumunun kötü olması nedeniyle, Meryem kendi cep harçlığı ile kedi maması alıyor. Genç kız, günün birinde sokak kedileri için veterinerlik hizmeti de veren kapsamlı bir merkez kurmayı hayal ediyor.


#Gazze
#kedi
6 yıl önce