|

Evde peynir yapmanın tüyoları

Kahvaltı ve çay sofralarını süsleyen peynirleri evde yapmak bugünlerde oldukça popüler. Biz de doğru ve lezzetli peyniri yapmanın tüyolarını sizler için yazdık. Ayrıca peynirle yapabileceğiniz lezzetli tarifleri de sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 11:53 - 19/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Dünyada yüzlerce çeşit peynir ve bu peynirleri oluşturan yüzlerce maya var.
Dünyada yüzlerce çeşit peynir ve bu peynirleri oluşturan yüzlerce maya var.

Dünyada yüzlerce çeşit peynir ve bu peynirleri oluşturan yüzlerce maya var. Her biri lezzet dünyamıza farklı farklı aromalar ekliyor. Kimi aromatik yabani otlarla karıştırılıyor, kimi baharatlarla. Kimi keçi, kimi inek sütünden yapılıyor. Mağaralarda, kuyularda olgunlaştırılıyor. Bazıları küplere basılıp toprak altında dinlendiriliyor. Bazıları tazecik süt kokusuyla sofralarımıza geliyorlar. Türkiye’nin doğusundan batısına her bir köşesinde, birbirinden farklı onlarca peynir, bazen kahvaltılık bazen de tatlı oluyor.

SABIR VE SEVGİ İSTİYOR

Bugünlerde kahvaltı ve çay sofralarını süsleyen peynirleri evde yapmak oldukça popüler. Yüzde 87’si su olan sütü evde peynire dönüştürmek biraz meşakkatli bir iş. Sabır ve sevgi istiyor. Bir kilogram sütten yaklaşık 150 gram peynir elde edeceğimizi de düşünürsek heveslisi olmak gerekli. İşe açık süt alarak başlayalım. Temiz, bol yağılı sütü 8 dakika kadar kaynatalım. Kaynarken içine tuz ya da asit içeren bir şey ilave etmeliyiz.

Böylece süt proteini kazein pıhtılaşacak. Bu ilave sadece tuz olabileceği gibi, limon suyu, sirke, ekşi meyve suları olabilir. Narlar, vişneler, portakal suları, farklı farklı lezzetlerde peynir yapmak için kullanılabilir. Ya da eski bir ev peynirinin suyunu ya da yoğurdun suyunu ilave ederek süt proteinini pıhtılaştırıp peynire dönüştürebiliriz. Belki biraz acı kırmızı pul biberle de bunu yapabiliriz neden olmasın.

HAYAL GÜCÜNÜZLE SÜSLEYİN

Pıhtılaşan sütü pamuklu bez bir torbaya koyup süzdükten sonra, damak zevkimize göre eklemeler yapabiliriz. Kıyılmış yeşil otlar, hafifçe tereyağında çevrilmiş soğan, ezilmiş sarımsak, baharatlar ya da canımız neyi çekerse. Peynirimizi sepet, süzgeç gibi bir kaba basıp üzerine mümkün olduğunca ağır bir şey koymalıyız. Böylece peynir sıkılaşacak. Sepete bir bez serelim ve peynir suyu akmayacak şekilde buzdolabında birkaç gün bekletelim. Çıkardıktan sonra dilimleyip tuzlu suda bekleterek saklayabiliriz. Bu basit tarife hayal gücünüzü eklediğinizde, harika lezzetler ortaya çıkartacağınızdan eminim. Bu yüzden yazının sonuna, peynirle yapabileceğiniz birkaç tarif ekledim.


Peynirli sufle
*
Yapılışı
: Soğanı ince ince doğrayalım ve tereyağının yarısı ile kavuralım. Üzerine unu ekleyip hafifçe çevirelim. Sütü ekleyelim ve bir hamur yapalım. Baharatları ve peyniri küçük küçük parçalayıp ekleyelim. Oda sıcaklığındaki yumurtalar kar haline gelene kadar çırpalım ve hamurumuza karıştıralım. Ayrı bir yerde sufle kablarını yağlayıp unlayadıktan sonra dörtte üçünü hamurla dolduralım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirip sıcak servise alalım.
Malzemeler

■5 yumurta


■3 yemek kaşığı un

■1 su bardağı süt

■200 gram peynir

■1 yemek kaşığı tereyağı

■ Kuru soğan

■Tuz

■Baharatlar


Peynirli kurabiye
*
Yapılışı:
Tereyağı, sıvıyağ, peynir , tuz ve yumurta aklarını karıştıralım. Bir çay bardağının yarısına kadar limon suyu dolduralım ve içine karbonatı atıp karıştıralım. Bu karışıma yavaş yavaş un ilave ederek yumuşacık bir hamur yapalım. Hamura dilediğimiz bir şekil verelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp tepsiye bir parmak aralıkla dizelim. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Kurabiyelerimizi susama, fındığa, çörek otuna batırabiliriz.
Malzemeler

■1 kilogram un

■250 gr tereyağı

■200 gram peynir

■1 su bardağı

sıvı yağ

■2 yumurta

■1 çay kaşığı karbonat

■Yarım limon suyu

■1 tatlı kaşığı tuz

#Yemek tarifi
#Peynirli Sufle
#Peynirli Kurabiye
6 yıl önce