|

Dostlarım tanımaz beni

Edebiyat dergilerinde çalışkan ve üretken olarak göze çarpan ara kuşak şairlerden Cevdet Karal, Necip Fazıl Kısakürek ödüllü kitabı “Cesedi Nereye Gömelim”in ardından yeni şiir kitabını yayınladı: “Uzun Sürdü Hazırlığım”. Kitapta Karal’ın ustalıktan korkan mısraları yer alıyor.

Yeni Şafak
13:02 - 11/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:04 - 11/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Uzun Sürdü Hazırlığım kitabı yayınlandı.
Uzun Sürdü Hazırlığım kitabı yayınlandı.
TUBA KAPLAN

İlk olarak Kaşgar dergisiyle tanıdığımız Cevdet Karal, üretken ve çalışkan bir şair. Titizliğin izlerini, uzun çalışmalar sonucu kaleme aldığı en son kitabında da görebiliyoruz. 1967 doğumlu Karal, 2015 yılında çıkardığı “Cesedi Nereye Gömelim”den 2 yıl sonra “Uzun Sürdü Hazırlığım” isimli son eseriyle okurun karşısına çıktı. Kitap “Gece Gelen Mektuplar” ile başlayıp, “Son Konuşma” bölüm adıyla tek şiirlerden oluşarak sonlanırken, toplamda 13 bölümden oluşuyor.

KORKULU USTALIK

2006 yılından sonra 2017 yılının başına dek yazıp yayınladığı şiirler oluşturuyor kitabı. Bir söyleşide eserin hazırlık evresinin oldukça uzun bir çalışmanın sonucu olduğunu belirten Karal, ismiyle müsama bir kitapla noktalıyor şiirlerini. Oldukça sade bir dili var Cevdet Karal’ın, okuyucuyu yormuyor. Anlatımı düz, kelimeleri sıradan. Ancak ironi yaptığında bir kapalılık hakim oluyor şiirlerine, bu anlamda şairin kendini bırakmadığı, kendisini ele vermediği gizli köşeleri var. Zaten “Dostlarım tanımaz beni / düşmanlarım hakkında çok az şey biliyorum” dizesi bu kavrayışıma şahitlik ediyor.

“Tehlikeli Sadelik” şiirinde: “Ustalık öldürmüş bazı şiirlerimi / Bazılarını toyluk, acemilik / Ya süs alıp götürmüş özlerini / Ya da yavan! dedirtmiş yüreğime / Bu tehlikeli sadelik” Şairin ve kitabın varoluş sürecine dair bir ayrıntı gizli. Uslüba ve şaire dair birşeyler anlatan mısralar bunlar.

“DOĞARKEN YAŞLANMIŞ BİR YÜZYIL GİBİYİZ”

Din, metafizik, seküler ilahiyat anlayışı, yaratılış, aşk, ölüm, varoluş, Tanrı şairin sıklıkla ele aldığı konulardan. At, ay ve mektup sıklıkla geçen kelimeleri kitabın. Sert söyleyişleri İsmet Özel’i çağrıştıran alışılmadık ifadeleri var Karal’ın. “Sütten yeni kesilmiş ağızlar”, “Harlı kazanlar”, “Çarpılmış kapılardan bir ordu kuran ayaklanma” mısraları ya da şu dize: “Bakışın gece yarılarından kesilmiş bir şal / Timsah yavrularından küpeler kulaklarda”.

Kitabın açılış şiiri olan, “Gece Gelen Mektuplar” şiirinde geçen, “İşte bu duydukların / İçimden gelen çekiç sesleridir” dizesiyle açılıyor. Derinden gelen sert bir acının haberini, sakin bir söyleyişle başlatıyor şair. Duru bir anlatım kullanarak, bir duygu patlamasının arkasına sığınmadan, acıyı arabeskleştirmeden gösterebilmiş güzel bir ifade, çekiç seslerinin çağrışımı. Anlatı şeklindeki şiirlerde gördüğümüz sadeliğin arkasındaki sert hakikat diyebiliriz buna. Sert okuyucuyu yormayan ama bir o kadar da etkili.

KAPANMAYACAK YARA

“Bana durgunsun diyorlar”, “Dostlarım tanımaz beni / Düşmanlarım hakkında çok az şey biliyorum”gibi akılda kalacak yalın ifadeler, kitabı dolgunlaştıran mısralardan bazıları. Şüphesiz kitabın güçlü şiirlerinden biri olacak düzeyde oldukça iyi bir şiir “Ben Şiirlerimdeki Adam Değilim”. Kitabın bütünlüğüne ve şairine dair bir şeyler söyleyen ifadeler içeriyor: “Ben şiirlerimdeki adam değilim / Benim değil şiirlerimdeki yüz / Söyledimse bazı şeyleri / Bazılarını gizledim”

Cesedi Nereye Gömelim’in yayınlanışından sonra Necip Fazıl Şiir Ödülü’nü alan şairin dördüncü kitabı olan “Uzun Sürdü Hazırlığım”, anlamak için yazmaya devam eden bir şairin ürünü, kapanmayacak bir yara: “İnsan çok sonra anlıyor bazı şeyleri / Bir anlasam / Ellerimle boğuyorum bir sevinci / Başlamadan”

  • Kitabın künyesi:
  • Uzun Sürdü Hazırlığım
  • Cevdet Karal
  • Everest Yayınları
  • 2017
  • 180 sayfa
#Cevdet Karal
#Everest Yayınları
7 yıl önce