|

Dolapta eskimesin muhalif gelinlik olsun

Binlerce lira verdiğiniz, özel kumaşlarla terzilere diktirdiğiniz gelinlik ve abiyeler dolabınızda kendi kendine eskimeye başladı. Dahası dolapta boşuna yer kaplıyor. Atmaya da kıyamıyorsunuz, buruşturup bir yere kaldırmaya da. Oysa bir başkasının da işine yarasa ne güzel olurdu! Muhalif Gelinlik tam bunu yapıyor. Tek bir gün için alınmış gelinlikleri yeni sahipleriyle buluşturuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 10:28 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Tek bir gün için alınmış gelinlikleri yeni sahipleriyle buluşuyor.
Tek bir gün için alınmış gelinlikleri yeni sahipleriyle buluşuyor.

Nişanlığımı da gelinliğimi de hiç tanımadığım birinden aldım. Maddi durumum yeterli olmadığı için değil. Tek gün için alınacak bir abiye veya gelinliğe binlerce lira vermek bana hep anlamsız geliyordu. Muhalif Gelinlik sayfasında paylaşılan bir abiye olduğunu gördüm. En başta müstakbel eşime bir şey söylemeden talip oldum. Niyetim, düğün öncesi onun yükünü hafifletmekti. Annem biraz karşı çıktı.

“Bir defa evleneceksin, gönlünce olmalı” dedi. Ama bir daha işime yaramayacak bir elbiseyi yıllarca dolapta saklamak da gönlümce bir iş değildi. Nişana kısa bir süre kala nişanlıma durumu anlattım. Şaşırdı ve mutlu oldu. Bana elbiseyi infak eden hanımla daha sonra telefonlaştık. O da çok mutluydu. Dolapta sakladığı bir kıyafetin işe yaraması onun üstünden yük atmış. Bu durumdan çok memnun olduğu için gelinliğini de bana göndermek istedi. Çok sevindim. Hatta gelinlik, akrabasının kullanmadığı bir evinde olduğu için, evin kapısını çilingirle açtırmış. Birkaç gün sonra gelinlik elime ulaşacak. Nişanımdaki abiyeyi de kullandıktan sonra temizledim. Yeniden Muhalif Gelinlik sayfasına yükledik. Şimdi üçüncü sahibini bekliyor.”

Bu hikaye genç bir hanıma ait. Gelinlik ve abiye gibi bir defa kullanılan elbiselere fazlaca harcama yapmak, bunun stresiyle aylarca terzilerde beklemek ve tabi müstakbel eşini de maddi olarak zorlamak istememiş. Yolu Muhalif Gelinlik’le kesişmiş. Muhalif Gelinlik fikrinin sahibi ise Gönül Ayyıldız. Platform sayesinde onlarca gelin harcama yapmadan gelinlik sahibi olmuş.


Elbise yüzünden sayısız sıkıntı

Süreç, Ayyıldız’ın bir arkadaşının gelinliğini hediye etmek istemesiyle başlamış. Kendisinden dinleyelim:

“Arkadaşımın hediye etmek istediği gelinliği kendi sayfamda duyurduktan birkaç dakika sonra onlarca mesaj aldım ve okuduğum şeyler karşısında çok şaşkındım. Hiç tanımadığım onlarca hatta belki yüzlerce kızın hayallerine, hayal kırıklıklarına, sorunlarına ve bir gelinlik yüzünden nişanlılarıyla ya da ailelerle yaşadıkları sıkıntılara şahit oldum. Yaşanılan bu sorunları fazlasıyla içselleştirdiğim içinde kendimi bir şeyler yapmak zorunda hissettim. Ve ortaya Muhalif Gelinlik çıktı.”

Muhalif Gelinlik ile gelinlikler, gelinler arasında dönüşümlü kullanılıyor. İstanbul’dan yola çıkan bir elbise Şırnak’a, oradan Gaziantep’e gidebiliyor. Ayyıldız ise ilk andan itibaren çok güzel dönüşler aldıklarını söylüyor. Tabi bazı endişeli bağışçılar ve alıcılar da olabiliyormuş:

“Endişeli bağışlayanlar var mesela, en kıymetli giysilerini hiç tanımadıkları birileri aracılığıyla hiç tanımadıkları yerlere gönderiyorlar. Hakkıyla kullanılacak mı merak ediyorlar. Alıcılar da endişeli, onlarda kötü bir şey gelir diye korkuyla bekliyorlar. Dışardan izleyenlerimiz de var, henüz gelinlikleri dolabın altında, nasıl ulaşıyor, sistem nasıl işliyor, dönüşler nasıl vs. görmek için bekliyorlar. Biz de topluca herkese hizmet edip her tepkiyi olumluya çevirmeye çalışıyoruz.”

Düğün davetiyesini göndermesi yeterli

Proje kapsamında şu an 110 gelinlik ve nişanlık bağışı almışlar. 60’ı sahiplerini bulmuş. 50’si ise sayfada aktif biçimde sahibini bekliyor. Sistem oldukça basit işliyor. Gelinliklerini bağışlamak isteyen kişiler Muhalif Gelinlik’e detaylı fotoğraflarla birlikte, iletişim bilgilerini gönderiyorlar. Daha paylaşılan gelinlik sayfada yayımlanıyor. Gelin adayları ise davetiyelerini yahut nikah başvuru kağıtlarını atarak istedikleri gelinliğe talip olabiliyor. Tüm bilgiler teyit edildiğinde ve gerekli güven ortamı sağlandığında gelin adayımızın iletişim bilgilerini, bağışçıya yönlendiriliyor.

Dolapta saklama niyetim yoktu

Muhalif Gelinlik’e çok sayıda gelinlik infak eden var. Onlardan biri de Fatma Özer Çeber. Çeber, aslında bu kararı evlenmeden önce vermiş. “Gelinliği dolabında saklamak gibi bir niyetim yoktu” diyor. Çeber hikayesini şöyle anlatıyor:

“Üç sene gelinliğimi paylaşacak bir genç kız aradım, bulamadım. Çevremdeki kişilere sordum maalesef kimse çıkmadı. Sonra bir akşam Muhalif Gelinlik’i gördüm ve hiç vakit kaybetmeden kendisiyle iletişime geçtim. Benim üç sene de bulamadığım gelinimizi neredeyse 3 dakikada bulundu. Rabbim bizi birbirimize buldurdu. Gelin hanım Gaziantep Nizip’teydi. Kendisiyle konuşup, sevgili eşimin yardımıyla gelinliğimi yolladım. Belki de ömrümde hiç gidemeyeceğim bir yer Nizip. Ama gelinliğim orada nasibini bekleyen gelini buldu.”

“Madem ki mutluluklar paylaştıkça çoğalır, sizler de paylaşın ki bu mutluluk artsın” diyen Çeber, şunları ifade ediyor: “Evlerimiz hınca hınç maalesef eşya ile doluyken gelinliği koyacak yer bulamıyor birçoğumuz. Bu konuyu önce eşimle, sonra da arkadaşlarımla paylaştım. Hepsi beni destekledi. Arkadaşlarımdan da gelinliklerini göndermek isteyenler oldu.”

Platform sayesinde Çeber’den gelinliğini alarak özel gününde kullanan Emine Türkmen de durumdan hayli memnun. Aralarındaki kardeşce diyalogdan da sevgiyle bahsediyor.Türkmen’in kararını hem eşi hem de ailesi takdir etmiş. Türkmen şunları anlatıyor:

“Muhalif Gelinlik sayfasını görünce ben de hemen talep de bulundum. Aileme söylemek istemedim önce. Gelinlik gelince onlar da, ben de çok beğendik. Hatta gidip denediğim gelinliklerden daha çok yakışmıştı bana. Tertemizdi zaten. Şu an gelinlik ben de. Başka birine infak etmek isterim.”


Düğün tarihine göre sıralama

Muhalif Gelinlik’te bir gelinlik için birden fazla talep olursa düğün tarihine göre sıra oluşturuluyor. Düğünü önce olana gelinlik yönlendiriliyor, düğünden sonra diğer geline kargolaması isteniyor. Gönül Ayyıldız şunları anlatıyor:

“İstanbul’da gelinliğini 15 bin liraya diktirmiş bir hanım vardı. Gelinliğini uzun uzun tarif etmişti. Şurası dantel, burası taş vs vs. Sonra biz o gelinliği şöyle paylaştık; “38 bedene uygun gelinlik” Ne fiyatı, ne taşı, ne danteli. Sayfadaki diğer tüm gelinlikler gibiydi artık. Sonra o gelinlik Şırnak’a bir öğretmen hanıma gitti. Bağışlayan hanım önceleri çok endişeliydi, kargoda yıpranacak diye. Sonra öğretmen hanımın üzerinde görünce çok rahatladı. Ve onunla görüşünce iyice mutlu olduğunu hissettik. Günler sonra bize şöyle bir mesaj attı; “Sanki üzerimden bir yük kalkmış gibi hissediyorum. Ve bu yükten böyle hayırlı bir şekilde kurtulmuş olmaktan dolayı çok mutluyum.”

Uzun uzun düşündüm bu mesajı. Neden insan en özel kıyafetini bir yük gibi taşır? Sebebi çok belli aslında. Bir güne tıkılıp kalan kıyafetlere yüklediğimiz anlamlar, döktüğümüz paralar ve israf sonrası kıvranan vicdanlar. Oysa giyindikten hemen sonra birilerine hediye etseler ne güzel olacak. Çünkü günümüzde piyasa fiyatları yüzünden yüzlerce hanım istediği nişanlığı, kınalığı, gelinliği giyemiyor. Ve bununla ilgili hem içsel, hem ailevi sıkıntılar yaşıyor. Diyoruz ki; Eyvallah imkanı olanlar alsınlar, sonra da onları bir hayır vesilesi olarak ümmete yadigar bıraksınlar. Aile yadigarı olmuyor malum artık gelinlikler bırakalım madem çağının ümmet yadigarı olsunlar.

#Yeni Şafak
#Yeni Şafak Pazar Eki
#Gelinlik
6 yıl önce