|

Çok içerik üreten seçimi kazanacak

“Dört siyasi partiye baktığımızda takipçilerin çok olduğu sayfaların ortak özelliği çok paylaşım yapmaları. Twitter özellikle çok hızlı” diyen iletişim uzmanı Ufuk Karakullukçu, “AK Parti sosyal medyada hem resmi hesaplar hem de kullanıcı açısından en aktif olanı. MHP ise ikinci sırada. CHP ve İyi Parti’nin hem takipçi açısından hem de paylaşılan içerik açısından iyileştirme alanlarına ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 10:32 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Arşiv belgeleri, sağlık bilgileri sanal ortamda birikmeye devam ederken seçimler için de dijital kampanya dönemi başlıyor. Yapılan açıklamalara göre sokaklar parti bayraklarından ve seçim araçlarının gürültüsünden kurtulacak. Teknoloji, tasarım ve iletişim şirketi Mamut’un kurucu ortağı ve CEO’su Ufuk Karakullukçu ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçim kampanyası süreçlerini tamamen dijitale taşıyoruz” açıklamasını, siyasal iletişim ve marka iletişimi alanında yapılan manipülasyonları konuştuk. Yerel seçimler nedeniyle Ak Parti, CHP, İyi Parti ve MHP’nin dahil olduğu bir araştırma hazırlayan Karakullukçu, paylaşım zamanı, içerik detayları ve takipçilerin ilgi alanlarına önem verilmesine dikkat çekiyor.


ÜÇ SAYFA DEĞİL 140 KARAKTER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçim kampanyası süreçlerini tamamen dijitale taşıyoruz” açıklaması nasıl bir değişim getirir?

Bu çıkış, Türkiye’yi farklı bir ortama götürecektir. Siyasetin şekli değişirken dili de değişecektir. İki seçim sonra bütün seçim kampanyaları dijitale aktarılacak diye tahmin ediyorum. Partiler ve adaylar neyi yanlış yaptıklarını görme fırsatı bulurken doğru kişiye gereken bilgiyi verebilecek konuma sahip olacaklar.

Değişimde nasıl bir yol izlenecek?

Önümüzdeki birkaç seçimin sonunda bir kişi çıkacak ve yol yoktu, çöpler toplanmıyordu, ekonomik kriz vardı demeden sadece 35 yaş altı kitleyi hedef alacak. Mesela, neden 45 saat çalışıyorsunuz, 35 saat çalışmanız lazım diyecek. Bugünden çok farklı, rahat ve insanları kaygılarından uzaklaştırmayı hedefleyen bambaşka bir dil sayesinde tablo değişebilir. Bugün bu yaklaşım bize uzak gelse de, genç kitlenin yaşam tarzı, kaygıları ve istekleri çok hızlı değişiyor. Bu dili yakalayabilenler gençlerin desteğini sosyal medya üzerinden toplamayı başaracak.

PAYLAŞIM ÇOKSA TAKİPÇİ GELİYOR

Dijital kampanyaların tek adresi internet mi olacak?

Mesaj iletmek için televizyon ilk sırada tercih ediliyordu ancak bugün web tercihi yüzde 35’lere geldi. Gençler üç sayfada veya dört dakikalık videoda değil 140 karakterde mesajı görmek istiyor. Biz televizyon dilinde anlatmaya devam ediyoruz ama insanlar internet dilinde görmek istiyor. Sosyal medya zamanla siyasetin dilini değiştirecek. Seçmene ulaşabilmek için bu yeni dilin öğrenilmesi gerekiyor.

Siyasi partilerin takipçi sayılarına baktığımızda en aktif olanı hangisi?

Genel olarak analiz ettiğimizde, AK Parti sosyal medyada hem resmi hesaplar hem de kullanıcı açısından en aktif olanı. MHP ise ikinci sırada. CHP ve İyi Parti’nin hem takipçi açısından hem de paylaşılan içerik açısından iyileştirme alanlarına ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Partilerin facebook, twitter, instagram hesapları farklı veriler sunuyor.

Facebook’ta hangi parti daha aktif?

Facebook’un karakteristik özelliği olarak kullanıcılar daha çok yakın çevresi ile iletişim kurmakta. Burada etkileşim olarak üst sıralarda MHP var. MHP’nin başarısı insanların yakın çevresiyle paylaşmayı sevdiği, daha çok duygusal bağ kurabildiği içerikler paylaşmasından kaynaklanıyor.

Ak Parti’nin başarı sebebi nedir?

İçerik sayısı, ilgi çekici paylaşım, doğru zamanlama ile paylaşımların gerçekleştirilmesi gibi faktörlerde başarılı olduğu için takipçi sayısı artmış durumda diyebiliriz. Özellikle video içerikler, sık sık kullanıcılara canlı yayın yapılması, tasarımsal açıdan insanların dikkatini çeken görsellerin kullanılması takipçilerin hesaplarla anlık olarak iletişime geçmesini arttırıyor.

Kurumsal hesaplar için etkileşimin önemi nedir? Genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Dört siyasi partiye baktığımızda takipçilerin çok olduğu sayfaların ortak özelliği; uygun sayıda, uygun yöntemle ve nitelikli paylaşım yapmaları. Twitter özellikle çok hızlı. İnsanlar orayı bir haber merkezi olarak görüyorlar. Sözün kimden geldiğine bakıyorlar. Sosyal medya gerçeğe önem veriyor diyebiliriz. Ama kaynağına güveniyorlarsa içeriğin doğrulunu araştırmıyorlar. İyi Parti sosyal medyayı aktif kullanımıyla dikkat çekiyor. Muhalefeti dijitalde görmek isteyenler CHP yerine İyi Parti’yi tercih ediyor. İyi Parti daha aktifken CHP’de içerik sıkıntısı var.

FENOMENLERİN BAŞARISI GERÇEĞİ ETKİLEMİYOR

Oysa CHP sosyal medyada aktif görünüyor ama tablo farklı... Bununla ilgili ne söylenebilir?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun teknik açıdan başarılı olan animasyon videosu çok paylaşıldı ve CHP hakkında bir balon şişmeye başladı. O videonun çok etkileşim alması, sahadaki başarının sonucu sanıldı. Herkes CHP’nin seçimlerde öne geçtiğini söyledi. Ancak teknik başarı motive amaçlı idi ve asıl olarak paylaşımların odak noktasında fenomenler, sahte hesaplar, sanatçılar, içerik sayfaları vardı. CHP’nin kurumsal hesapları değil de dış hesaplar sayesinde yapılan sanal başarı, gerçekte bir karşılık bulmadı. Örneğin CHP instagram’da ayda ortalama 1 paylaşım yapıyor. Sosyal medyada takipçi kaybına ve etkileşim azlığına neden oluyor. Önemsemediğini de söyleyebiliriz.

Instagram’da durum nasıl?

Instagram platformunda ise AK Parti en çok paylaşım yapan partidir. CHP, Instagram hesabında 1 ay içinde sadece bir paylaşımda bulunmuş. Sosyal medya hesaplarında düşük oranda paylaşım yapılması takipçi sayısı kaybına ve etkileşimin düşmesine neden olur. Aynı zamanda bir ayda bir paylaşım bu sosyal mecranın öneminin farkında olmamaktan kaynaklanmaktadır. Bu da CHP’nin toplam etkileşim ve takipçi sayısının düşmesinde etken olmaktadır.

İyi Parti ve CHP ittifakı sosyal medyada nasıl görünüyor?

İyi Parti ve CHP, Ak Parti ve MHP’ye göre toplam etkileşimde oldukça düşük. Aralarındaki bu yüksek oranlı farka sebep takipçi sayısı, kullanıcıya uygun içeriklerin yer almaması, uygun zamanlı paylaşım yapılmaması ve paylaşılan içeriğin türü etken olmaktadır. İyi Parti ve CHP, kitlenin ruhunu içerik bakımından yakalayamadığından takipçileri ile yeterince iletişim kuramıyor ve yeni kitlelere ulaşamıyor.


Duygu haritası çıkartıyoruz

Sosyal medyanın oy değişimine nasıl bir etkisi var?

Eskiden bunu tahmin ediyorduk ama elimizde somut belgeler yoktu. Donald Trump’ın Amerika’daki seçim kampanyasını Cambridge Analytica Şirketi yönetti. Devam eden davada bu şirketin manipülasyonla insanların fikirlerini sosyal medya üzerinden değiştirerek seçim sonuçlarını yüzde 8, yüzde 9 oranında etkilediği iddia ediliyor. İletişim stratejisini doğru şekilde kullanırsanız bunun başarılı olduğunu görüyoruz. Amerika’daki gibi bir manipülasyona karıştığınızda ise olumsuz sonuçları olan bir nokta olduğunu görüyoruz. Sosyal medya her zaman olduğundan hem daha kuvvetli hem daha tehlikeli.

Araştırmalarda hangi alanlarda yapılıyor?

Kurum veya kişilerin isteği doğrultusunda veri toplayıp analiz ediyoruz. Bunu yaparken sahaya bakılıyor, sosyal medya hesapları inceleniyor, dijital veriler toplanıyor, anketler yapılıyor. Sonrasında eldeki veriler incelenip sonuç ve strateji hazırlanıyor. Kurumla bağlantılı kelimeler, ilgili kişilerin beğenileri araştırılıyor. Kelime analizleri üzerinden başarı ve sorunları ortaya koyuyoruz, dijitalde kim kurum hakkında konuşuyor araştırma yapıp duygu haritası çıkartıyoruz.

ÜÇ TÜR TAKİPÇİ VAR

Yerel seçimler öncesi nasıl bir çalışma yaptınız?

Yerel seçim öncesi kentsel dönüşüm, temizlik, park bahçe, sosyal ve spor hizmetleri gibi 12 alan üzerinden memnuniyet ölçümü yapıyoruz. Net Başkanlık Sistemi ile mobil araştırma yapıyoruz. Üç tür çıkıyor karşımıza. Pasif, kötüleyen ve destekleyen kitlelerin verilerini anlamlı bütünler haline getiriyoruz. Oy kazanabilmek için sosyal medyada üç ayrı kitleyi memnun edecek çalışmaları ifade etmeliyiz. Örneğin betonla ciddi sorunu olan birine, buraya beton yapmıyoruz demek yerine yeşillikle ilgili yapılan çalışmaları göstermeliyiz. Kişiye özel mesajlara yönelmeliyiz.

Takipçilerin parti hesaplarına nasıl bir etkisi var?

Siyasi partilerin, twitter platformundan attıkları tweet’lerin retweet edilmesi, atılan tweet’lerin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor. Durum böyleyken genel etkileşim sayısının artmasına, partinin resmi twitter hesabının, takip etmeyen kişiler tarafından da görülmesine etken oluyor. Partiler arasında en çok retweet alan parti Ak Parti’dir. Dolayısıyla kullanıcıların Ak Parti içeriklerini paylaşma isteği daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. MHP ise Ak Parti’nin neredeyse yarısı kadar retweet almaktadır. En az retweet alan parti ise CHP’dir. Bu da genel etkileşim sayısının düşük olmasında oldukça büyük bir etkendir.

Tepkiler ayırt edilemiyor

Sanal ortamda siyaset dışında nasıl bir manipülasyon var?

Cambridge Analytica’ya baktığımızda sadece seçmenin değil, tüketicinin de tercihlerini değiştiriyorlar. Yüzün üzerinde global şirketle aynı Trump’ta yaptıkları manipülasyonu gerçekleştirmişler. Sadece seçmeni değil tüketici davranışlarını da değiştirdiklerini görüyoruz. Bu nedenle artık bir ürünü satın alma eğilimine geçtiğimizde bunun ne kadarının doğal ne kadarının manipülasyonla olduğunu şu an için bilmiyoruz. İnsanlar ürün almadan önce ihtiyaçları olup olmadığını tekrar düşünmeliler.

#Ufuk Karakullukçu
#Parti
#Siyasi partiler
5 yıl önce