|

Çocukluğumuzdaki oyunlara eski demeyin

Çocuk bayramı her yıl ülkemizde çoşkuyla kutlanıyor. Çocukların şenlikler, etkinlikler ve oyunlarla eğlendiği bu özel gün aklımıza eski çocuk oyunlarını getirdi. Biz de çocuk oyunlarını, yazar Erol Erdoğan ile konuştuk. Oyunların yaşaması yetişkinlerin elinde diyen Erdoğan, “oyunları yaşatmak için ilk adım onlara eski dememek olacaktır”ifadelerini kullanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 06:02 - 21/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocukların şenlikler, etkinlikler ve oyunlarla eğlendiği bu özel gün aklımıza eski çocuk oyunlarını getirdi.
Çocukların şenlikler, etkinlikler ve oyunlarla eğlendiği bu özel gün aklımıza eski çocuk oyunlarını getirdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çocuklar için şenlikler, oyunlar ve doyasıya eğlenmek demek. Bu atmosferde biz de eski çocuk oyunlarını hatırladık. Malum günümüzde çocuklar teknoloji ile iç içe. Çocuklar artık dört duvar arasında bilgisayar başında olmayı tercih ediyorlar. Bu da eski çocuk oyunlarının giderek ortadan kalkmasına yol açıyor. İşte ilahiyatçı ve sosyolog yazar Erol Erdoğan da kültürümüzün bir parçası olan çocuk oyunlarının peşine düşmüş. Çocuk oyunları derlemeye 1990’lı yıllarda kızları iki üç yaşlarında iken karar veren Erdoğan, bu süreci şöyle özetliyor: “Büyümekte olan kızlarıma oyun öğretmek ve onlarla birlikte oyun oynamak istiyordum. Sonraki yıllar unutulsa da, her babanın içinde olan bir hevestir bu. Ancak, oyunları unutmaya başladığımı fark ettim, kızlarımla oynarken bazı oyunları hatırlamakta zorlanıyordum. ‘Ben unutursam herkes unutur’ dedim, böylece yazmaya başladım”


SOKAKLARDA OYNAYAN ÇOCUKLAR ARADIM

Arşivinde yüzlerce oyun biriktiren yazar, bu oyunları bir kitaba sığmayacağını anlayınca Taş Oyunları, İp-Mendil Oyunları, Top Oyunları, Kelime Oyunları ve Kumsal Oyunları gibi tam altı kitap çıkarmış. Oyunları biriktirmesi ise hiç kolay olmamış. Yazar, bu süreci şu sözlerle ifade ediyor: “Arşivimde, yer alan oyunların çoğu kendi çocukluk hatıralarıma dayanıyor. Bazı oyunları başkalarını dinleyerek derledim. Dedeleri, nineleri, anneleri, çocukları dinledim. Eksik hatırladıklarımı annemden, ağabeyimden, büyüklerimden tamamladım. Bazı oyunlara akademik araştırmalarda, bazılarına da hemşeri derneklerine ait kaynaklarda rastladım. Ne zaman seyahate çıksam gözüm sokaklarda, oyun oynayan çocuklarda oldu. Elime ne zaman yöresel bir kaynak geçse yerel çocuk oyunlarını anlatan sayfalara baktım. “ Sadece oyunları kitaplaştırmakla kalmayan Erdoğan, sayışmacalar, maniler, tekerlemeleri de derlemiş. Yazar, oyun sözlerinin, çocukların dil eğitimdeki önemine değinmeden geçmiyor ve ekliyor:” Oyun sözleri, çocuklara ezber yeteneği kazandırır, sayıları öğretir, hecelemeyi öğretir, yerel ağzı yaşatır, diksiyonu geliştirir, taklidi öğretir, anlam ve kavram öğretir, şiiri ve türküyü öğretir, edebiyatı sevdirir, kültür ve ahlak-adap aktarımına yardımcı olur. “

ÇOCUK OYUNLARI ÖLMEDİ

Erdoğan, çocuk oyunlarının öldüğünü değil ama zayıfladığını düşünüyor ve sözlerini şu şekilde sürdürüyor.:“ Bu hal, sadece şehirle ilgili değil, göreceli olarak köyde, kasabada, yaylada da çocukluğumuzdaki oyunlara merak zayıfladı, ilgi düştü. “Fail nedir, kimdir?” diye sorulursa, tek veya en önemli failin “şehir yaşamı” olduğunu düşünmüyorum. Sorunun temelinde hayata, çocuğa, eğitime, oyuna bakış açımızın değişimleri var. Üstelik burada özne çocuklar değil, büyükler. Büyükler, oyunlara, çocuklara, şehirlere suç atmayı bırakmalılar. Bizim çocukluğumuzdaki oyunların yüzde 80’i bugünün şehirlerinde, mesela İstanbul’da oynanabilir.” Eski çocuk oyunlarının cazip hale gelebilir diyen Erdoğan, bunun ancak yetişkinlerin alışkanlıklarının değişmesiyle olacağını söylüyor. Yazar, bunu ilk adımı ise çocukluğumuzdaki bu oyunlara artık eski demekten vazgeçmek olacağını belirtiyor.


Kitap bayramı başlıyor

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı birçok etkinlikle kutluyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlenen “Çocuk Kitapları Bayramı”, tüm çocukları ve ebeveynleri ağırlayacak. Yalvaç Ural, Sara Şahinkanat Oral, Feridun Oral ve Elif Yemenici gibi sevilen çocuk yazarlarının imza günlerinin yanı sıra, Çiçek Dilligil, Bekir Aksoy ve Nergis Öztürk gibi ünlü tiyatro sanatçıları çocuklara kitap okuyacaklar.

#Çocuk
#Oyun
6 yıl önce