|

Çocuklara Ramazan’ı öğretiyoruz

Ayşe Sevim’in Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan çıkan “Oruç Kahramanları” kitabı Ramazan hakkındaki pek çok bilgiyi hikaye eşliğinde çocuklara anlatıyor. Sevim, “Onlarla birlikte Ramazan’la alakalı kavramları öğreniyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 04:46 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
​Ayşe Sevim
​Ayşe Sevim

Ramazan ayının ilk günlerinde çocuklar için harika bir kitap yayımlandı: “Oruç Kahramanları.” Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları arasından çıkan kitap, çocukların çok sevdiği yazarlardan Ayşe Sevim’in kaleminden. Büyük boy, sert kapak, renkli resimli olan kitap; 7 ve üzeri yaş grubu için hazırlanmış. Oruç Kahramanları’nda okurlar, Ahmet ve Meryem kardeşler ile birlikte rengârenk tüyleri olan, koyun büyüklüğünde kocaman bir kuşla tanışacaklar. Kitabın ana karakterleri, Kocaman Kuş ile esrarengiz ve bir o kadar da baş döndüren seyahatlere çıkıyor, Mekke’ye, Medine’ye, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ve Kudüs’e gidiyor. Bu seyahatlerde Ramazan’a dair pek çok bilgi ediniyorlar. Fantastik öğelerle sarmalanmış bu yolculuğu yazarından dinleyelim.

*Oruç Kahramanları kitabında çocukları neler bekliyor?

Ramazan’ın herhangi bir ay olmadığını anlatmaya çalıştık. Bu ayın kanatları olduğunu düşünüyorum. Yürüyen insana uçma imkânı veriyor. Ramazan’ın sadece Türkiye’de bizi birleştirmediğini, tüm Müslümanların bu ayda birbirlerine yaklaştıklarını yazdık. Kitapta karakterleri pek de benzemeyen iki kardeş var. Onlarla birlikte Ramazan’la alakalı kavramları öğreniyoruz. Bir de Kafdağı’ndan gelmiş konuşabilen, zamanı gagasıyla ileri yahut geri alabilen kocaman bir kuş var. Tüyleri renklerine göre çeşitli bilgeliklerle dolu olan bir kuş…

SEÇİLMEK DEĞİL HAKETMEK ÖNEMLİ

*Herkes Oruç Kahramanı olabilir mi? Bunun için nelere dikkat etmek gerek?

Çocuklarla atölyeler yapıyorum, orada gözlemlediğim bir şey var. “Özel çocuk olmak, seçilmiş olmak” zırvası… Bu kadar insafsız bir ilkeyi Batı başarıyla bizim çocuklarımızın içine nasıl yerleştirdi? Kitapta çocuklar Kocaman Kuş’un kendilerine seçilmiş birer çocuk oldukları için geldiklerini sanıyorlar başta mesela… Kocaman Kuş bunu komik buluyor ve her çocuğun özel olduğunu söylüyor. Seçilmişin ne demek olduğunu bilmiyor hatta… Demek istediğim şu “Her çocuk Oruç Kahramanı olabilir.”

Müfredatlı bir eser

*Oruç Kahramanları’nı çocuklara yönelik diğer Ramazan kitaplarından ayıran özellikler nelerdir?

Bu soruyu okurun yanıtlaması gerektiğine inanıyorum. Kitabımız müfredatı olan bir eser olduğu için –teravih, sahur, zekât, fitre, iftar, vb. kavramları açıklamak durumundayız. Bu bilgiyi doğrudan vermedik tabii. Belki bu ilk fark olabilir. Kişi çocuk olsun, yetişkin olsun iyi eserin tadını aslında biliyor. Çünkü mayasında sanatı bilen güzeli bilen ruh var. Allah’ın ona üflediği ruh.

#​Ayşe Sevim
#Oruç Kahramanları
6 yıl önce