|

Cahit Zarifoğlu'nun Yaşamak'ı tiyatro sahnesinde

Cahit Zarifoğlu’nun "Yaşamak" adlı eserinde yer alan ve yaşamından kesitleri aktaran metinlerden oyunlaştırılan “Yaşamak” oyunu 23 Ekim saat 20.00’da Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluşuyor.

Yeni Şafak
10:50 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 11:10 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair Cahit Zarifoğlu’nun günlüklerinden uyarlanan “Yaşamak” oyunu Eskişehir'de izleyiciyle buluşacak.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair Cahit Zarifoğlu’nun günlüklerinden uyarlanan “Yaşamak” oyunu Eskişehir'de izleyiciyle buluşacak.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair Cahit Zarifoğlu’nun günlüklerinden uyarlanan “Yaşamak” oyunu izleyiciyle buluşuyor. "Yaşamak" oyuncu 23 Ekim saat 20.00'da Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak.

Behruz Firuzmand tarafından yazılan oyunun yönetmenliğini Hakan Güneri, yönetmen yardımcılığını ise İbrahim Emin Ege üstleniyor.

Oyuncular:
Hakan Güneri

Serdar Dinçel

Mehmet Güler

Behruz Firuzmand
Hale Üstün

KONUSU

Yaşamak, Cahit Zarifoğlu’nun yaşamı boyunca biriktirdiği hatıraları, insanları, kırgınlıkları, yaşanmışlıkları ve bütün bunların nezdinde bir bakıma dönemin Türkiye’sinin şartlarını bir tren yolculuğu boyunca şairin hayatından kesitlerle ortaya koyuyor. Yolculuğu süresince defterine notlar alan Zarifoğlu, defterine değen her kalem izinde eskiye duyduğu özlemi, lise günlerini, babasız büyümenin sancısını hatırlıyor. Oyunun başlangıcında onun dünyadan kaçmaya çalıştığını düşünsek de zaman geçtikçe, aslında onun dünyaya kaldığı yerden ‘kendi’ olarak devam etmenin yollarını aradığını fark ediyoruz. Onun oyun boyunca hatırladıkları, aslında Zarifoğlu’nun dünyaya karşı durduğu yerin neresi olduğunu da saptamamızı sağlıyor.

  • Yaşamak’ta, bir şairin hayatını ve şiirini, çocukluğunun ve yaşadığı yerin nasıl şekillendirdiğini görüyoruz. Zaman, mekân ve olay geçişlerinin bir hayli fazla olduğu Yaşamak’ta, bir taraftan Zarifoğlu’nun yolculuğu konu edilirken bir taraftan da tren garında onu bekleyen edebiyatçı arkadaşlarının (Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören ve Erdem Bayazıt) onunla olan hatıralarına ve onların eskimeyen dostluklarına yer veriliyor. Bir tiyatro metni olmanın dışında, sinemanın senaryo tekniklerinden de yararlanılarak sahneye koyulan Yaşamak, bir bakıma sadece Zarifoğlu’nu değil, onun yaşadığı dönemi de açıklama girişimidir.

Çetele Kültür Sanat yapımcılığında Ferah Tiyatro tarafından izleyiciyle buluşturulan oyunda, Zarifoğlu’nu Hakan Güneri canlandırıyor. Behruz Firuzmand’ın Zarifoğlu’nun “Yaşamak” eserinden metne uyarladığı oyunun kostümleri ise Adile Sevinç’e ait.



#Cahit Zarifoğlu
#Yaşamak
#tiyatro
#edebiyat
6 yıl önce