|

Bulunamayan meme kanseri ilacında yeni gelişme

Bulunamayan meme kanseri ilacı 'geri ödeme' yolunda. Bir süredir temininde sıkıntı yaşanan meme kanseri ilacının Türkiye'de piyasa girdiği, geri ödeme konusunda da ilgili yerlerle yapılan görüşmelerde "geri ödemenin yapılacağı" bilgisinin alındığı belirtildi.

Yeni Şafak
11:39 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 14:50 - 2/06/2017 Cuma
AA
25 Mayıs 2017 tarihi itibariyle belirli bir miktarda tamoksifen etken maddeli ilacın, ecza depolarına verildiği, önümüzdeki günlerde de verilmesine devam edileceği bildirildi.
25 Mayıs 2017 tarihi itibariyle belirli bir miktarda tamoksifen etken maddeli ilacın, ecza depolarına verildiği, önümüzdeki günlerde de verilmesine devam edileceği bildirildi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, meme kanseri tedavisinde kullanılan ve bir süredir temininde sıkıntı yaşanan ilacın temini ve geri ödemesine ilişkin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile görüşüldüğünü belirterek, "Yetkililer, sistemsel bir sorundan dolayı ilacın ödemesinin yapılamadığını aktararak, 'geri ödemesinin yapılacağı' bilgisini tarafımıza iletmişlerdir." dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, bir süredir piyasada bulunmayan meme kanseri tedavisinde kullanılan ilacın piyasada bulunmamasından dolayı yaşanan sorunlarla ilgili açıklamada bulundu.

Gerek eczacılardan gerek hastalardan ilacın bulunmadığına dair gelen geri bildirim sonrasında, TİTCK ile Birlik arasında bir dizi görüşme gerçekleştiğini belirten Çolak, "Bu görüşmeler neticesinde, 25 Mayıs 2017 tarihi itibariyle belirli bir miktarda tamoksifen etken maddeli ilacın, ecza depolarına verildiği, önümüzdeki günlerde de verilmesine devam edileceği bilgisi alınmıştır." dedi.

Çolak, bu bilginin tüm bölge eczacı odalarına iletilerek, hasta mağduriyetinin önüne geçilmesi noktasında Birlik tarafından gereken adımların atıldığına değindi.

Söz konusu ilacın, geri ödemesinin yapılmadığı yönündeki iddialar üzerine de Çolak, hasta mağduriyetinin yaşanmaması için TİTCK ile görüşme yapıldığını aktardı. Çolak, "Yapılan görüşmeler neticesinde yetkililer, sistemsel bir sorundan dolayı ilacın ödemesinin yapılamadığını aktararak, 'geri ödemesinin yapılacağı' bilgisini tarafımıza iletmişlerdir." ifadesini kullandı.

"İlaç, 60 tabletlik şişe ambalajında piyasaya verildi"

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan da ilacın Sağlık Bakanlığının devreye girmesi ile Türkiye'ye getirildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugüne dek 30'luk kutu ambalajlarda satılan ilaç, 60 tabletlik şişe ambalajında piyasaya verildi. 60 tabletlik şişe, günde tek doz kullanan hastaların iki, iki doz kullanan hastaların bir aylık ihtiyacını karşılayacak. Firma tarafından, ecza depolarına gönderilen ilaç eczanelerimize kısıtlı miktarda verilmeye başlanmıştır.

Geri ödeme kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme listesinde, ilacın 30 tablet ve 250 tabletlik formları bulunmakta olup 60 tableti listede olmadığı için SGK tarafından bu ilacın bedeli ödenmemektedir. Hasta mağduriyetinin engellenmesi için kurumun bir an evvel ilacı geri ödeme listesine alması gerekiyor."

#Meme kanseri ilacı
#TEB
#TEB Başkanı Çolak
#TEİS
7 yıl önce