|

Bugüne söyleyecek çok sözü var

Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Aydın Üç Dönem: Kemal Tahir Sempozyumu” sona erdi. Üç gün süren etkinlikte yazar her yönüyle ele alındı. Akademisyen Muhammed Hüküm, “Tarih, yerlilik, devlet insan ilişkisinde Kemal Tahir’in bugüne söyleyecek çok şeyi var. En gündemde olması gereken yazar” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:45 - 19/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kemal Tahir’in anısına düzenlenen 'Bir Aydın Üç Dönem' Sempozyumu sona erdi.
Kemal Tahir’in anısına düzenlenen 'Bir Aydın Üç Dönem' Sempozyumu sona erdi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kemal Tahir’in anısına düzenlenen “Bir Aydın Üç Dönem” Sempozyumu sona erdi. “Kemal Tahir’in Düşüncesi” oturumunda Prof. Dr. Alaattin Karaca, Ercan Yıldırım, Ümit Aktaş, Doç. Dr. Lütfi Sunar, Yrd. Doç. Dr. Muhammed Hüküm söz aldı. “Şair Sosyolog Kemal Tahir” kitabının yazarı Muhammed Hüküm ile yazar üzerine konuştuk.

* Kemal Tahir’in 3 dönemi hakkında ne söylenebilir?

İlk döneminde cüzdanında Atatürk resmini taşıyacak kadar Kemalist. Sonra Marksist ve gerçekçi. En son da Türkiye’nin ruhu. Çıktığı mevziyi yıkıp yola devam etmiyor. Değişim esnasında birikimini kullanıyor, aynı mevziden destek alarak ilerliyor.

TARİH ONU DOĞRULADI

* Osmanlı ile Cumhuriyet’e bakışı arasında hangi keskin farklar var?

En keskin fark halifelikle ilgili. Doğu’nun bağlı olduğu, temsilcisi saydığı Osmanlı tasfiye edildiğinde Ortadoğu’yu elde etmek isteyen Batı karşısında bir güç kalmayacaktı. Nitekim tarih bunu doğruladı. Bir Marksist olarak dünya sistemi içinde halifeliğin kaldırılmasını yanlış buluyordu. Bu savunmayı dindarlığı nedeniyle değil seküler gerekçelerle yapıyordu. Ayrıca Lozan’ın hezimet olduğunu söylüyordu. Türk milletini devlet eliyle kapitalizme teslim ettik. Halifeliği de üzerine hediye ettik görüşündeydi.


* Farklı dönemlerdeki Türk tarihini yazarken, kendi tarihinin de izine düşüyordu diyebilir miyiz?

Evet, özellikle vefatından sonra toparlanan “Bir Mülkiyet Kalesi” romanında kendi ailesinin hayatını, Osmanlı’nın yıkılışı Cumhuriyet’in kuruluşu ile paralel anlatıyor. Yani Marksizm macerasından sonra tekrar Osmanlı’ya dönüşteki kendi macerasını da takip ediyor.

* Peki Kemal Tahir bugünün gençlerine ne söylüyor?

“Rahmet Yolları Kesti”de sol fraksiyonlu gençlere, arkasından gidilen kişilerin başka hesapları işaret ediyor. Kendi gerçeğinizi bulun, kimsenin adamı olmayın diyor. Muhafazakar gençlere ötekileştirmeyin diyor. Kemal Tahir’in bütünleştiriciliği var. Resmi tarih, yerlilik, devlet insan ilişkisi konusunda Kemal Tahir’in bugüne söyleyecek çok şeyi var. En gündemde olması gereken yazarlardan biri."

Durduğu yer belli

* Romanlarında kahramanlarını ezmesi, köşeli anlatımlarda sert ifadeler kullanmasına nasıl bakıyorsunuz?

Bütün idealist romancılarda bu böyledir. Yazarın durduğu yer bellidir, kahramanı daha aşağı bir bilinçte konumlandırır. Ahlâkçı bir görüşle kahramanlarını kukla gibi oynatır. Bu eleştirilecek bir yön olmakla birlikte Kemal Tahir’i kendisi yapan bir özelliktir.

#Kemal Tahir
#​Zeytinburnu Belediyesi
6 yıl önce