|

Bir sosyal tarih arşivi

Ara Güler’in 90 yıllık yaşamından izlere ve çektiği çok özel karelere yer veren Ara Güler Müzesi ziyarete açıldı. 1 milyon envantere sahip Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nden seçilen şehir fotoğrafları ve portreler bir sosyal tarih arşivi niteliği taşıyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 18/08/2018 Saturday
Güncelleme: 04:44 - 18/08/2018 Saturday
Yeni Şafak
Ara Güler Müzesi ziyarete açıldı.
Ara Güler Müzesi ziyarete açıldı.

Uzun zamandır merakla beklediğimiz Ara Güler Müzesi ziyarete açıldı. Doğuş Grubu’nun Ara Güler ile işbirliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi, kapılarını sanatçının doğum günü olan 16 Ağustos’ta açtı.

Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliğini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla bomontiada’da kurulan müzenin en önemli özelliği fotoğrafların yanı sıra Ara Güler’in hayatından kesitler sunuyor olması.

HEM YAZI HEM ALBÜM

Adını Ara Güler’in “Babil’den Sonra Yaşayacağız” başlıklı öyküsünden alan “Islık Çalan Adam” sergisinde sanatçının bugüne dek hiç görülmemiş aile albümlerine, hikaye ve tiyatro oyunlarına, film senaryolarına ve kişisel eşyalarına yer verilmiş. “Hareketli görüntünün peşinde” bölümünde Güler’in yazarlık, oyunculuk, tiyatro, rejisörlük denemelerine, “Fotoğrafçı/Muhabir olarak tanıklıkları” Türkiye ve yurt dışındaki gazetecilik deneyimlerine, “Çığlık” Afrodisyas, Nemrut, Kumpkapı balıkçıları röportajları ile Kahramanın Sonu filmine yer veriyor. “Şehirlerin hafızaları” ile “Çağdaşları” bölümlerini de es geçmemek gerek. “Ben kaybolmakta olan İstanbul’u kaydediyorum” diyen sanatçının şehrin ruhunu yansıtan kareleri ziyaretçileri büyülüyor.


90 yaşındaki Ara Güler’in arşiviyle tanışmak aynı zamanda bir tarihe tanık olak demek. Sergide Ara Güler’in dünyasını kuran çağdaşları çıkıyor karşımıza. Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Dal, Picasso ve William Saroyan, Tennessee Williams bunlardan sadece birkaçı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, arşivde 1 milyon envanter olduğunu kaydederek, “Bizim elimizde inanılmaz kıymetli bir sosyal tarih arşivi var. Bunların paylaşılması gerekiyordu. Amacımız Ara Bey’i çeşitli yönleriyle tanımak, anlatmak ve arşivi yoruma açmak.” dedi. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi planlanıyor.

  • Güler Apartmanı’na taşınacak
  • Arşive yakınlığı nedeniyle seçilen bomontiada geçici süreliğine müzeye ev sahipliği yapacak. Müze yakında başlayacak restorasyon sonrasında Güler’in evi olan Galatasaray’daki Güler Apartmanı’na taşınacak.
#Ara Güler
#Fotoğraf
6 years ago