|

Bayramın tadı nostaljiyle çıkıyor

Kurban Bayramı gelmeden telaşı başladı. Evlerde, çarşıda, kurban pazarlarında ayrı bir pazarlık heyecanı var. ‘Nerede o eski bayramlar’ demeden güzel bir bayram geçirmek için biraz hazırlanmak yeterli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2018 الأحد
Güncelleme: 04:53 - 12/08/2018 الأحد
Yeni Şafak
Bayram alışverişlerinin olmazsa olmazı olan şekerleri şekerciden alın.
Bayram alışverişlerinin olmazsa olmazı olan şekerleri şekerciden alın.

Burnunuza da bir arap sabunu kokusu geliyor değil mi? Annelerimizin birçoğu şu an temizlikle meşgul. Erkekler ise yıkanmış perdeleri camlara asıyor. Henüz şerbetlenmemiş baklava kokusu sokakları doldurmuş durumda. Çarşı-pazardaki telaş da evdekilerden farksız. Şekercilerde, tatlıcılarda, giyim mağazalarında, kurban satışlarında da pazarlıklar yapılıyor. Çünkü bayram yaklaşıyor.

Bu tatlı telaş, bayramı bayram yapan, neşeli süreçlerden biri. Keyifli planlar ve alışverişlerle ‘nerede o eski bayramlar’ nidasını duymadan tam tadında bir bayram yaşayabilirsiniz. İşte bayramı bayram yapacak öneriler...

Harçlıklar hazır mı?

Çocuklar için bayramın en tatlı anı harçlıkları topladıkları an. Ancak bunun da alternatifleri olabilir. Harçlık yerine kitap veya geleneksel bir hediye olarak mendil de verilebilir. Neredeyse unutulmuş olan kumaş mendil geleneği de böylece yeni nesillere aktarılacaktır.

Memleketinin turisti ol

Bayramlarda tatile gitmek yeni bir adet. Yaz günlerinde olduğumuz için bayramda tatil yapmak daha da gündemimizde. Oteller dolup taşıyor. Hem yurtiçinden hem de yurtdışından yoğun talep var. Bayram da hem dinlenmek hem de bayram yapmak istiyorsanız alternatif planlar düşünebilirsiniz. Yaşadığınız şehrin, günlük telaşeden gezmeye fırsat bulamadığınız köşelerini ziyaret edebilirsiniz. Kamp, karavan tatili gibi seçenekleri gözden geçirmekte de fayda var. Tabi en güzeli aileyle geçirilen bayram.

Kahveler Eminönü'nden

Bayram ziyaretlerinde yapılacak ikramlardan biri de kahve. Geleneksel mutfak kültürümüzün en önemli öğelerinden biri olan kahve İstanbul’da Kurukahveci Mehmet Efendi’den alınabilir. Mahallenizdeki kuruyemişçiden çekirdek olarak alıp, taze olarak çektirdiğiniz Türk kahvesinin tadına da doyum olmaz.

Müzeler doyulmaz

Bayram tatilini alternatif etkinliklerle geçirmek isteyenler için bir seçenek de müze gezileri. Tatil boyunca açık olan müzeler tespit edilerek ailecek sergiler ve kalıcı koleksiyonlar gezilebilir. Örneğin İstanbul’da Ayasofya bayramın ilk günü ziyaretçiye açık. Sultanahmet yönünde yapılacak bir gezi bayram ruhuna da oldukça uygun.


Kurbanlıklar pazardan

Kurban Bayramı’nın en büyük telaşı tabi ki kurban. Kurbanları büyük firmalar yerine pazardan pazarlık yaparak almak iyi bir tercih.Tabi ki bir anlayanla birlikte pazara gitmek gerekiyor.

Temizlikte tasarruf

Bayram temizliğini kolaylaştıracak yollar da var. Önce mutlaka etraftaki dağınıklığı toplayın. Böylece öncelikle vakitten tasarruf etmiş olurunuz. Tekrar tekrar temizlik yapmamak için önce eşyaların üstündeki tozları almalısınız. Sirke, tuz, limon gibi doğal temizlik malzemelerini kullanarak kimyasallardan uzak durarak tasarruf etmiş olursunuz.


Mesaj bombardımanına hazır olun

Cep telefonlarının yaygınlaştığı dönemlerden bugüne gelen bir alışkanlık da bayram mesajları. Toplu olarak gönderilen bu mesajlar da genellikle ironik bir dil kullanılıyor. Bayramın özellikle ilk günü mesaj kutuları dolup taşıyor. Ama siz siz olun sevdiklerinizin bayramını böyle toplu mesajlarla kutlamayın. Mümkünse onları arayın, hatta ziyaret edin.




Menüde sarma ve baklava

Bayram sofralarının vazgeçilmezi tabi ki baklava ve sarma. Ama Kurban Bayramı’nda bir de lezzetli kavurmalar sofraları şenleniyor. Uzmanların kavurma için önerdiği en popüler tariflerden biri de şu: “Kurban eti bir gece dinlendirildikten sonra sinirleri temizlenerek kuşbaşı şeklinde doğranır. Ayrı bir kaba 1 kilo ete 250 gram iç yağı olacak şekilde iç yağı doğranır. Etler genişçe bir tencereye alınarak kapağı kapalı bir şekilde kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Pişerken üzerinde biriken köpükler kaşık yardımı ile temizlenir. Et kavrulurken diğer yandan iç yağları ayrı bir kapta kavrulmaya başlanır. Eriyen yağ, etlerin üstüne ilave edilir. En son tuz ile tatlandırılır.”



Şekeri şekerciden alın


Bayram alışverişlerinin olmazsa olmazını şeker- çikolata oluşturuyor. Ama lokum gibi klasik tatlar da unutulmamalı. Şeker için Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı, lokum içinse Üsküdar veya Kadıköy’deki lokumcular tercih edilebilir. Bu ürünleri paketli değil, kiloyla almayı tercih edin. Böylece istediğiniz çeşitlerden ihtiyacınız olduğu kadar alabilirsiniz.

#Kurban Bayramı
#Şeker
#Bayram alışverişi
٪d سنوات قبل