|

Bayazıt’a dair konuşmalar

Erdem Bayazıt... O güzel insanın ahirete intikalinin 10. Yılında Ketebe Yayınları’ndan çıkan Erdem Bayazıt ile Sana Bana Vatanıma Dair Konuşmalar, sağlığında kendisiyle yapılmış röportajlardan derlemeler şeklinde okuyucuyla buluşuyor. Yaşamı, hayat mücadelesi, yazıya ve şiire olan aşkını biraz da Kahramanmaraşlılık ile bezeyen Bayazıt’ın, insanların gönlünde nasıl taht kurduğu kendisinin naif söylemlerinde gizli. Şair... Münevver... Kahramanmaraşlı... Vatan sevdalısı...

Yeni Şafak
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:34 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdem Bayazıt
Erdem Bayazıt

ASLI GÜL

Yedi Güzel Adam’ın gür seslilerinden birisi olan Erdem Bayazıt, bir nesle yaptığı ağabeyliği, şairliğinden mütevellit gönüllere taht kuruşu ve hayat mücadelesi ile örnek bir şahsiyet. Türk edebiyatının en naif isimlerinden olan Bayazıt diğer altı yoldaşı ile şiir dolu bir yolculuğa çıkar. Engebelidir zira bu yollar. Kimi zaman tökezler kimi zaman şaha kalkar. Türk siyasetinin de bir döneminde yer bulan Bayazıt, Millî uyanışı edebiyatın naif bakışıyla yapmaya çalışır. Fikirleri ve şiirleriyle bir döneme damgasını vurur.

Erdem Bayazıt’la Sana Bana Vatanıma Dair Konuşmalar’da çeşitli dergi ve gazeteler­de kendisiyle yapılmış röportajlar bir araya getiriliyor. Kimi zaman dertli kimi zaman hüzünlü; bazen de esprili bir dille kendisini, Yedi Güzel Adam’ı ve hayatını anlatıyor Erdem Bayazıt...

Eğitimci, yayıncı, dergi yönetmeni ve editör, siyasetçi gibi sıfatların yanında Erdem Bayazıt’ıbugün aramızda yaşatan en önemli vasıfları hiç şüphesiz şairliği ve bir nesle önderlikyapmış olmasıdır. Lise yıllarından başlayarak şiiri, edebiyatı gündelik hayatında yaşatan bir örnek kişilik o. Büyük Doğu’dan Diriliş’e, Edebiyat’tan Mavera’ya kadar son 60-70 yıllık İslamî edebiyat ortamında yer almış, bu dergilerde yazıp çizmiş, gençlere yol göstermiş, onlara okuma aşısı yapmış bir ağabey. Erdem Bayazıt’ın dünya görüşünü, şiir ve deneme yazılarının yanında gazete ve dergilere verdiği röportajlarda da görüyoruz. Görüş ve düşüncelerini sadece şiir ve düzyazı ile ifade etmemiş, söyleyecek sözü olan bir kimse olarak aynı zamanda konuşarak ve anlatarak dile getirmiştir. Ünlü şiirinden mülhem “Sana Bana Vatanıma Dair Konuşmalar” adı ile yayımlanan kitap ömrünün son 25 yılında kendisiyle yapılmış söyleşilerden oluşuyor.

Bir Yanda Edebiyat
Bir Yanda Din-i Mübin-i İslam

Kitabı hazırlayan Hüseyin Yorulmaz, kitabı “Şiir, Kültür ve Edebiyat Üzerine” ve “İslâm Dünyası ve Siyaset Üzerine” başlıklarıyla iki bölümden oluşturmuş. Erdem Bayazıt İslâm dünyasındaki Müslümanla­rın sorunu ve siyaset üzerine de kafa yormuş aydın bir şahsiyet. Arkadaşıyla İran ve Pakistan üzerinden Afga­nistan’ın ücralarına kadar giderek cephe hattındaki mücahitlerin durumu ile haberler yaparak ve film çekerek bunu dünyaya duyurmuş. Üstat İslam’ın derdiyle dertlenmiş ve hayatını bu dert üzere dizayn etmiş. Hüseyin Yorulmaz da kitabında okurları, Bayazıt ve arkadaşlarının bu kutsal yolcuklarına dahil ediyor. Afgan mücahitlerin, Mavera dergisi kanalıyla seslerini nasıl duyurduklarını anlatıyor. Erdem Bayazıt’ın Ketebe Yayınları’ndan çıkan İpekyolu’ndan Afganistan’a kitabı da bu kutlu yolun virajlarını gözler önüne seriyor.


Bir Dava Adamı Bayazıt

Erdem Bayazıt 1987 yılından sonra Tur­gut Özal’ın partisinde siyasete atılıyor. Başlangıçta yadırganıyor Bayazıt’ın siyaset yapması. Ne var ki hayatı ve yaşam felsefesi nezaket üzerine kurulu bu münevver insan kendisine yöneltilen eleştirileri nezih söylemlerle bertaraf ediyor. Bu kitapta yer alan konuşmalarda da bunu görmek mümkün. Bayazıt, siyaseti davasının emrinde bir alet olarak gördüğünü ifade ederek vicdanen müsterih olduğunu belirtiyor. Elbette kıymeti bilinmiyor; davası, Bayazıt’ın davasıyla taban tabana zıt olan partinin yeni yönetiminin kıydıkları arasına adını yazdırıyor ve siyaset yolculuğu son buluyor.

Havasından mı, Suyundan mı?

Kitabı hazırlayan Hüseyin Yorulmaz da Kahramanmaraşlı değerli kalem üstatlarından. Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez Kahramanmaraş edipleri bol bir şehrimiz. Erdem Bayazıt da bunun nedenini hem Allah’ın bir lütfu hem de coğrafi özelliklere bağlıyor röportajlarında; “Kabile asabiyeti fevkalade güçlü olan Maraş­lıların, Allah’ın bir lütfu ve kendi ihtiyaçları olan dünya ni­metlerinin en iyisine sahip olmasıyla gözünü dışarıya çevirmek ihtiyacını hissetmemesidir. Böylece yabancı etkilerden kendi­sini daha çok koruyabilmiştir.” Arada nüktesini de yapmadan geçmiyor Bayazıt; “Latife kabilinden bir hususa daha değinmek isterim. Maraş’tan evlenenler hep “av­rat elli” olurlar. Maraş’tan evlendiler mi bir daha Maraş’tan dışarı çıkamazlar.”

Kimdir Bu Yedi Güzel Adam

Cahit Zarifoğlu’nun, “Bu insanlar dev midir/Yatak görmemiş gövde midir” diye başlayan “Yedi Güzel Adam” adlı şiirinden mülhem bu yakıştırmaya dahil diğer altı kişi kim peki? Kitapta isimlerine sık sık rastlayacağınız Cahit Zarifoğlu, M. Akif İnan, Alaeddin Özdenören, Nuri Pakdil ve usta şair Sezai Karakoç... Türk edebiyat ve düşünce tarihinde derin izler bırakan ve hepsi birbirinden değerli adamların olağanüstü hikayesi Erdem Bayazıt’ın bakış açısıyla okuru şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.

#Erdem Bayazıt
6 yıl önce
default-profile-img