|

Balığın yanında roka yemeyin

Balık, av sezonunun başlamasıyla sofralarımızdaki yerini aldı. Faydaları saymakla bitmeyen balığı yerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar balığın yanında sıklıkla tüketilen rokanın yenmemesi gerektiğini söylüyor. Nedeni ise, rokanın balıktan alınan kalsiyum emilimini azaltması.

Yeni Şafak
14:38 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 14:48 - 17/10/2017 Salı
Diğer
Rokanın içinde bulunan yüksek demir, kalsiyum emilimini azaltıyor.
Rokanın içinde bulunan yüksek demir, kalsiyum emilimini azaltıyor.

Uzmanlar, balığın haftada en az 2 gün soframızda yer alması gerektiğini söylüyor. Ancak balığın bu özelliklerinden en etkili şekilde faydalanabilmek için de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık tüketmenin püf noktalarını anlattı.

  • Halk arasında 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporoz, tedavi edilmediğinde omurga, kalça ile el bileklerinde ciddi kırıklara ve şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Bu yüzden kemik kaybına yol açan faktörlerden kaçınmak çok önemli. Bunun bir yolu da balığın yanında roka yememek.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, rokanın içeriğinde bulunan yüksek demirin balıkla birlikte yendiğinde kalsiyumun emilimini azalttığı uyarısında bulunarak “Dolayısıyla özellikle kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardaki kalsiyumun vücut tarafından kullanılması için yanında roka yememeye özen gösterin” diyor.


Balığa limon sıkılır mı?

Limon içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki omega 3'ün vücuttaki kullanımını arttırıyor.

Balığın yanında yoğurt yenir mi?

Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor. Ntv'nin haberine göre, Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiçbir sakıncası olmadığını belirtiyor.



#balık
#kalsiyum
7 yıl önce