|

Afrikalaşmış Arap müziği yapıyorum

Klasik Arap müziklerini cazla harmanlayan Lübnanlı müzisyen Tarek Yamani, 5. CRR Caz Şubatı kapsamında 19 Şubat Pazartesi akşamı ilk kez İstanbul’da bir konser verecek. Yamani'ye sahnede kontrbasıyla Elie Afif davuluyla Khaled Yassine eşlik edecek.

Yeni Şafak ve
16:23 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:35 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Tarek Yamani.
Tarek Yamani.

Lübnanlı piyanist besteci Tarek Yamani, renkli, kışkırtıcı ve su gibi akan bir müzik yapıyor. Ashur, Lisan Al Tarab ve Peninsular tüm albümlerinde Arap dünyasının zengin müziklerinden esinlenen Yamani, Elie Afif (kontrbas) ve Khaled Yassine'den (davul) oluşan triosuyla İstanbul'daki ilk konserini verecek. 19 Şubat Pazartesi akşamı saat 20.00'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 5. CRR Caz Şubatı kapsamında sahne alacak olan Yamani ile müziğini ve yeni projelerini konuştuk. Müziğine klasik Arap müziğinin Afrikalaşması anlamına gelen Afro-Tarab adını veren Yamani, "Cazı Arap müziği ile birleştirerek melez bir denge ve melodik ifade elde ediyorum. Eski klasik Arap şarkılarını yeniden düzenleyerek Levant'ın ritimlerine dayanan yeni müzikler besteleyerek ve son olarak her zaman caz metodolojisini kullanmak suretiyle Basra Körfezi ritimlerini inceleyerek bu iki müzik kültürünü karıştırıyorum" diyor.

Göksel Baktagir'i dinliyorum

Yamani Türk müziğine de yabancı değil. "Şahsen iyi bir şarkıcı olan Sanem Kalfa'yı tanıyorum. Ayrıca New York'tan tanıdığım inanılmaz bir flüt çalan Sarpay Özçağatay var. Türk müziğini çok dinleyemiyorum ama dinlediğim kadarını sevdim" diyen Yamani özellikle Göksel Baktagir'in müziğine aşina. Yamani gelecek projelerini ise şöyle anlatıyor: "Mart ayında Kahire'de sahne alıyorum. Mart ve Nisan'da New York'ta Baryshnikov Arts Center'da bulunacağım. Bir de Lincoln Center's Atrium'da 23 Mart'ta sahne alacağım. Baryshnikov'da bulunduğum süre boyunca yeni albümüm üzerinde çalışacağım."


#Tarek Yamani
#Caz
#Cemal Reşit Rey
6 yıl önce