|

40 yıldır irfandan besleniyor

İslam estetiği üzerine çalışmalar yürüten Turan Koç ‘un yazarlığının 40. yılına özel bir program düzenlendi. Yazar, TYB İstanbul Şubesi’ndeki etkinlikte her yönüyle ele alındı. Konuşmacılar Turan Koç’un sanat yaşamı boyunca irfandan beslenen bir dilin izlerine sahip olduğunu söyledi.

Merve Akbaş
04:00 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:51 - 15/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Turan Koç TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen etkinlikte sevenleriyle biraraya geldi.

FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ
Turan Koç TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen etkinlikte sevenleriyle biraraya geldi. FOTOĞRAF: SEDAT ÖZKÖMEÇ

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile İBB Kültür Daire Başkanlığı “Yazarlığının 40. Yılında Turan Koç Özel Programı” düzenledi.

Programda şair ve yazar Turan Koç’un 40. sanat yılı kutlandı. Şiir, düşünce ve çeviri alanlarında birçok eserde imzası bulunan, İslam estetiği üzerine yaptığı çalışmalarla sıkça anılan Koç’u, yazar Yusuf Kaplan ve Nurullah Koltaş ve dostları anlattı. Nurullah Koltaş, “Hocamın incelemeleriyle İslam sanatını daha derin bir bakış açısıyla görmeye başladık” dedi.

KEŞİFLERİNDEN FAYDALANMALIYIZ

Yusuf Kaplan ise “Koç’un ‘İslam Estetiği’ kitabında bulunan keşiflerden hepimizin faydalanması lazım. Onun şiiri ve estetik üzerine düşünceleri gelenekten beslenir. Belki de bu nedenle hakkı yendi. Onun şiirinde irfandan beslenen dilin izlerini görüyorum. Bunun yeniden keşfedilmesi lazım” diye konuştu. Koç’un şiirini tevhidi şiir olarak tanımlayan Savaş Barkçin ise, “Turan ağabey bize bizi hatırlatır” ifadelerini kullandı. Programda söz alan Koç ise şiirin en önemli gücünün ima olduğunu belirterek, her sanatın tecrübenin tercümesi olduğunu dile getirdi.

Çevirileri önemli kaynak

Koç’un dilimize ve düşünce dünyamıza kazandırdığı kitaplar kendi alanının en önemli kaynakları arasında yer alıyor. Bunların başında Titus Burckhardt’ın İslam Sanatı: Dil ve Anlam, Martin Lings’in Kur’an Hat ve Tezhibinden Parıltılar, William C. Chittick’ın Tasavvuf ve Varolmanın Boyutları geliyor. Koç, halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde dekanlık görevini sürdürmekte.

#Turan Koç
#Yusuf Kaplan
6 yıl önce