|

24 saatte Şanlıurfa’yı keşfedin

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Şanlıurfa, peygamberler diyarı olarak anılıyor. Kent, kültürel mirası, lezzetleri ve arkeolojik yapıları ile gezip görülecek sayısız adresi barındırıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2018 Pazar
Güncelleme: 09:21 - 14/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Balıklıgöl
Balıklıgöl

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kültür ve tarih buluşma adresidir Şanlıurfa. Kendine özgü kültürü, yemekleri ve mimarisi ile gezilip görülmesi gereken Şanlıurfa’yı merak edenler için size 24 saatte dopdolu bir kent rehberi hazırladık. Uçaktan iner inmez yarım saatlik bir otobüs yolculuğu sonrası kente geliyoruz. İlk durağımız Balıklıgöl oluyor. Manevi duyguların yükseldiği bu mekanları dolaşıyor ve Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ‘ciğer kebabı’nın sabahı akşamı yok. Günün her saatinde bu özel lezzeti deneyebilirsiniz. Kebap tezgahlarında sabahın ilk ışıklarıyla pişmeye başlayan ciğer kebabı, yükselen dumanları ile sevenlerine davetiye çıkarıyor. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Ciğerci Aziz Usta, kentin en meşhur yeri. Balıklıgöl’e çıkan yolda çarşı içinde, alçak ahşap masalı ve tabureli, küçük, salaş bir mekan olan Meşhur Ciğerci Aziz Usta’da kişi başı en fazla 20 TL’ye doyuyorsunuz.


İsot, Urfa Mutfağı’nın olmazsa olmazı. Acıyı seviyorsanız doğru yerdesiniz. ‘Kent merkezinde bulunan kapalı çarşılarında ‘isot’u ve biber salçasının her türlü çeşidini bulabilirsiniz.


GEÇMİŞİ KUCAKLAMAK

Şanlıurfa’nın eski şehir merkezinde geçmişin izlerini bulmak mümkün. Ortadoğu ile Anadolu’nun bir karması olan bölge, son derece hareketli. Balıklıgöl platosu içerisinde yer alan Sipahi Pazarı, halıcılar ve kilimciler çarşısı olarak da biliniyor. Bedesten, Gümrük Han’ın güneyine bitişik yöresel Şanlıurfa giysileri, yaşmak, poşu gibi ürünlerin satıldığı otantik bir kapalı çarşı. Bir tarih hazinesi olan Barutçu ve Gümrük Hanı’nda bir mırra içebilirsiniz. Şanlıurfa kent merkezindeki en eski cami olan Ulucamii, Şanlıurfa Kalesi ve 73 binden fazla arkeolojik parçanın sergilendiği Şanlıurfa Müzesi gezimizin en keyifli durakları.


Merkezden yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk ile dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu yer olan Harran’a varıyoruz. Yaptığım bu gezide çok heyecanlanarak gittiğim eşsiz mekanlarından biri olan Harran, gezilmesi gereken rotalardan biri. Harran’la özdeşleşen Kümbet evlerin çoğunluğu hala mevcudiyetini koruyor. Külah şeklinde yapılmış olan kubbeleri bulunan ve kerpiçten yapılan Harran evleri, muazzam bir doku oluşturuyor. M.Ö. 6 binli yıllardan beri kesintisiz yerleşim yeri olan Harran sokaklarında oynayan çocukları da görebilirsiniz.

GÖBEKLİTEPE’YE MUTLAKA GİDİN

Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe, dünyanın en eski arkeolojik tapınağı. Kentin Örencik köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe’de hala kazılar devam ediyor. Yürünecek alana ahşap asma bir yol yapmışlar. Ve kazı alanlarını dolaşabiliyorsunuz. Bölgeden ayrılmadan önce tepeye çıkarsanız dilek ağacını ve mezarları da görebilirsiniz.

SIRA GECESİZ OLMAZ

Şanlıurfa gezimizi akşam kentin en meşhur eğlencesi sıra geceleri ile tamamlıyoruz. Kentin bir çok yerinde düzenlenen sıra gecelerine katılabilir, hem yemeklerini tadabilir, hem de türkülere eşlik edebilirsiniz. Sıra gecesi için Cevahir Konuk Evi, bu kültürü yaşatan yerlerden biri. Aynı zamanda kalacak yer organize etmediyseniz geceyi de burada geçirebilirsiniz.

#Şanlıurfa
#urfa
#güneydoğu
#isot
#ciğer
#kebap
6 yıl önce