|

11 yıl önce karaciğerini bağışlayanı unutmadı

Karaciğer yetmezliğinden 11 yıl önce organ bağışıyla kurtulan Cemalettin Berber, oğluna, karaciğerini taşıdığı Ali'nin ismini verdi. Karaciğerini veren kişiyi onurlandırmak için böyle bir şey yaptığını söyleyen Berber, ailesini bulmak için çabaladığını ifade etti.

Yeni Şafak
11:15 - 1/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:19 - 1/02/2016 Pazartesi
AA

Karaciğer yetmezliğinden 11 yıl önce organ bağışıyla kurtulan Cemalettin Berber, kendisine karaciğerini veren kişiyi onurlandırmak için ismini oğluna verdi. Berber'e, 11 yıl önce ortaya çıkan rahatsızlığı sonrasında karaciğer yetmezliği teşhisi kondu. Acilen karaciğer nakli olmasına karar verilen Berber'e, nakil için uygun organ Denizli'den geldi. Trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden bir kişinin organlarını ailesinin bağışlamasıyla Berber, karaciğer nakli oldu.



Açıklamada bulunan Berber, nakil öncesinde amatör takımda futbol oynadığını belirterek, şunları anlattı:"Nakilden bir ay önce rahatsızlandım. Yerden bir çöp alamıyordum. Sürekli halsizlik oluyordu. Sararma başladı, bir anda da bilincimi kaybettim. Hastaneye geldiğim günü bile hatırlamıyorum. Yoğun bakımda günlerce kaldım. Yoğun bakımdayken uygun karaciğer bulunmuş. Kendime geldiğimde doktorlar ciğerini değiştirdik dediler. Önce annemden parça almışlar, onda rahatsızlık olunca nakil yapılamamış. O uymayınca, karaciğer Denizli'den bir kadavradan geldi."



"Oğluma karaciğerini aldığım kişinin adını verdim"


Berber, kendisine karaciğerini veren kişinin ailesine teşekkür etmek için nakilden sonra Denizli'ye gittiğini dile getirdi. Berber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Trafik kazası geçiren genç birisi olduğunu öğrendim. Ailesiyle görüşme şansımız olmadı. Bana sadece Denizli'den geldiğini söylediler. Ben de o kişiye dua etmek ve ailesine teşekkür etmek için, tek başıma Denizli'ye gittim. Bütün hastaneleri gezdim. Hayatını kaybeden, organları bağışlanan kişileri araştırdım. İsminin Ali olduğunu öğrendim. Yaşadıkları ilçeye kadar gittim ama görüşemedim. Onların acılarını yaşayarak tekrar üzülmelerini istemedim. Dua edip, geri geldim. 11 yıl geçti ama onları çok merak ediyorum bir araya gelmek istiyorum."



Nakil olmadan önce bir kızı ve bir oğlu olan Berber, karaciğer nakli olduktan sonra bir çocuk sahibi daha oldu. Oğluna karaciğerini aldığı kişinin adı olan Ali ismini veren Berber, bu şekilde onun anısını yaşatmak istediğini söyledi. Berber, nakil sonrası hayatındaki değişiklere de değinerek, "Mobilya sektöründe çalışıyordum aynı zamanda da futbol oynuyordum. Nakil sonrasında hayatım tamamen değişti. Hem futbolu hem de işimi bıraktım. Şu an bir gözlük firmasında çalışıyorum" dedi.



"Karaciğer nakli uzun süreli yaşam vadediyor"


Berber'in karaciğer naklini gerçekleştiren Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, karaciğer yetmezliğiyle ilgili olarak, şunları söyledi: "Sapasağlam bir insan bir şekilde sarılık oluyor ve şuur durumunda değişiklik oluyorsa, bunun sebebi karaciğer olabilir. Halsizlik, gözlerde sarılık, idrar renginde koyulaşma varsa bunların altında da karaciğer problemi olabilir. 8 hafta içinde gelişebiliyor. Bu kişilerin hemen karaciğerle ilgili bir merkeze başvurması gerekiyor. Karaciğer nakli uzun süreli bir yaşam vadediyor. 11 yıl geçti, bu hastamızda bu süre 30 yıla kadar çıkabilir. Nakil sonrasında sağlıklı çocuklar da dünyaya gelebiliyor. Evlenenler olabiliyor."



Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında bin 969 beyin ölümü gerçekleşen kişi bulunuyor. Bu kişilerden 472'sinin ailesi nakil için izin veriyor. 2 bin 254 kişi halen karaciğer nakli olmak için sırada bekliyor.

#Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
#karaciğer
#Nakil
#Prof. Dr. Erol Birol Bostancı
8 yıl önce