|

Zilli kilim küllerinden doğuyor

Orta Asya’dan günümüze kadar gelen ve en iyi ustanın bile 15 günde 3 metrekare dokuyabildiği Kelkit zilli kilimi, verilen eğitimlerle yeniden hayat buldu. Hazırlanan proje ile ilçe genelinde 2 bin kadın kilim dokumayı öğrendi. Yüzyıllar boyunca solmayan kilimde sadece koyun yünü ve kök boya kullanılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:55 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Zilli kilim küllerinden doğuyor
​Zilli kilim küllerinden doğuyor

Orta Asya’dan günümüze kadar gelen ve en iyi ustanın bile 15 günde 3 metrekare dokuyabildiği Kelkit zilli kilimi küllerinden doğuyor. Gümüşhane’nin Kelkit ilçesiyle özdeşleşen ve kökenleri Orta Asya’ya dayanan zilli kilim, unutulmaya yüz tutmuşken hazırlanan projeyle ilçe merkezi ve köylerinde bugün 2 bin kadın dokumayı öğrendi.

Sadece koyun yünü kullanılan ve kök boya ile renklendirilen zilli kilim bu nedenle de hiçbir şekilde akıtma ve solma yapmıyor, yüzyıllar boyunca ilk günkü gibi kalıyor.

Her bir dokunuş, her bir düğümünde ayrı bir anlam ifade eden ve Kelkit için hem maddi hem manevi bir değeri bulunan zilli kilimin gelecek nesillere aktarılması için Kaymakamlık tarafından hazırlanan proje kapsamında ilçe genelinde 2 bin kadın kilimi dokumayı öğrendi.

Halk Eğitimi Merkezinde kurulu atölyede kursiyer kadınlar tarafından üretilen zilli kilimler, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı tarafından satın alınarak Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor, ilçeye gelen devlet büyüklerine hediye ediliyor.


Zilli kilimin Kelkit’e özgü, tarihi bir dokuma türü olduğunu belirten Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, özellikle son zamanlarda el emeği ve göz nuru olan kilimlerin unutulmaya yüz tutmuş durumunu SODES projesiyle 250 bin TL’lik destekle hazırladıkları bir projeyle hem köylerde hem de ilçe merkezinde yaklaşık 2 bine yakın kadına ulaşarak yaşatmak adına çok güzel bir ivme kazandıklarını söyledi.

KÜLTÜR GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK

Kadınların yaptığı kilimleri Halk Eğitim ve Kaymakamlık olarak satın aldıklarını piyasaya sunduklarını ifade eden Yavuz, “Şu anda gerek Valilik gerek Kelkit Belediyemiz, sağladıkları maddi destekle ciddi anlamda yanımızda yer alıyorlar. Ekonomik anlamda Kelkit’e ciddi bir katkı sağlanıyor. Ama bizim için maddi kaynağın ötesinde bu manevi değeri olan dokumanın bizden sonraki nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Bu yönde ciddi emekler sarf ediyoruz” dedi.

3 METREKARESİ 15 GÜNDE DOKUNUYOR

Bu işi iyi bilen bir kişinin 3 metrekarelik bir zilli kilimi 15 günde tamamlayabildiğini belirten Yavuz, “Büyük bir emek var. Saatlerce uğraşıyor. Her bir dokunuşunda ciddi bir alın teri var. Tarihi eser niteliğinde olan ürünlerimiz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

#Kelkit
#Gümüşhane
6 yıl önce